VIOLÈNCIA VICÀRIA: què és i com detectar-la

VIOLÈNCIA VICÀRIA: què és i com detectar-la

La violència de gènere és un problema important que afecta a moltes persones i provoca  conseqüències molt devastadores, tant per a les pròpies víctimes com per a les seves famílies. Tanmateix, un dels aspectes menys coneguts de la violència de gènere és la violència vicària.

En aquest article ens centrarem en el cas de la violència vicària exercida d’home a dona però és important destacar que es pot donar en qualsevol direcció.

QUÈ ÉS LA VIOLÈNCIA VICÀRIA?

La violència vicària es defineix com una forma de violència de gènere en què els fills i filles de són utilitzats com a instruments per provocar dolor i patiment a les seves mares. Aquesta forma de maltractament, al qual li va donar nom la psicòloga Sonia Vaccaro a l’any 2012, es pot manifestar de diverses maneres, des d’amenaces directes cap als nens fins a la manipulació psicològica durant els règims de visites. La persona agressora busca fer mal a la dona a través del patiment dels seus fills, convertint-los en víctimes indirectes de la violència de gènere.

Sonia Vaccaro va definir-ho com:

“És aquella violència que s’exerceix sobre els fills per ferir la dona. És una violència secundària a la víctima principal, que és la dona. És a la dona a qui es vol fer mal i el dany es fa a través de tercers. La persona que maltracta sap que fer mal, assassinar els fills/filles, és assegurar-se que la dona no es recuperarà mai més. És el dany extrem.”

TIPUS DE VIOLÈNCIA VICÀRIA:

  • Violència psicològica cap als fills: Això inclou amenaces d’emportar-se als nens, treure la custòdia, etc. Es pot manifestar mitjançant insults, humiliacions i manipulacions per canviar la percepció que els nens tenen de la seva mare.
  • Manipulació emocional: La persona agressora utilitza tàctiques manipuladores per generar por i dependència emocional a la parella, infonent terror amb frases com “si em deixes, et trauré el que més estimes” o “et donaré on més mal et fa”.
  • Negligència o sabotatge: Interrompre tractaments mèdics, com l’accés a medicaments o l’atenció mèdica, durant el temps que els nens estan sota el seu càrrec. A més, poden negar-se a pagar despeses necessàries pel benestar dels fills, com tractaments odontològics o medicaments.
  • Alienació parental: En alguns casos, la persona agressora intenta allunyar emocionalment als nens de la seva mare mitjançant la distorsió de la realitat i la creació de falses percepcions sobre ella. Això pot incloure la difamació de la mare, la manipulació d’esdeveniments passats i la influència sobre les opinions i emocions dels nens.
  • En casos més greus i extrems, la mort dels fills.

FRASES QUE AJUDEN A IDENTIFICAR LA VIOLÈNCIA VICÀRIA:

  • “ Et trauré el que més estimes.”
  • “ No els tornaràs a veure mai més.”
  • “ Si no fas el que dic, faré mal als teus fills.”
  • “ Et trauré la custòdia i no els tornaràs a veure mai més.”
  • “ Si no obeeixes, et separaré dels teus fills per sempre.”
  • “ Els teus fills em prefereixen a mi, no et necessiten “
  • “Explicaré als teus fills el què ets realment “
  • “ Si t’atreveixes a denunciar-me, ho pagaràs amb els teus fills”

ELS IMPACTES PSICOLÒGICS DE LA VIOLÈNCIA VICÀRIA

Una de les característiques més alarmants de la violència vicària és el seu impacte psicològic en totes les parts involucrades. Per a les mares, aquest tipus de violència pot desencadenar un patiment incommensurable, vivint amb por constant a que els hi passi alguna cosa als seus fills i sentint culpa per no poder protegir-los adequadament. A més, pot generar trastorns greus d’ansietat, estrès posttraumàtic, dol patològic en cas de pèrdua dels fills, etc. S’ha estimat que un 70% de les dones víctimes de violència vicària han experimentat ideació suïcida en algun moment.

D’altra banda, els fills i filles víctimes de violència vicària també poden patir problemes psicològics importants: baixa autoestima, trauma emocional, augmenta el risc de desenvolupar trastorns de salut mental, com el trastorn d’estrès posttraumàtic (TEPT), la depressió i l’ansietat. Aquests problemes poden afectar la seva capacitat per funcionar a l’escola, a casa i en altres àrees de la seva vida.

A més, poden tenir dificultats per establir i mantenir relacions saludables en el futur, presentant dificultats per confiar en els altres, establir límits adequats i comunicar-se de manera efectiva. També poden desenvolupar problemes de comportament, com agressivitat, conflicte amb la norma, dificultats per gestionar les seves emocions, etc.

PREVENCIÓ I INTERVENCIÓ EN CASOS DE VIOLÈNCIA VICÀRIA

La prevenció i la intervenció primerenca són fonamentals per abordar la violència vicària i protegir les víctimes. Algunes mesures clau inclouen:

  • Conscienciació i educació: És important sensibilitzar a la societat sobre la violència vicària i les seves conseqüències. Això es pot aconseguir mitjançant campanyes de conscienciació als mitjans de comunicació, programes educatius a les escoles i tallers per a professionals de la salut i del dret.
  • Suport a les víctimes: Les víctimes de violència vicària necessiten accés a recursos de suport, com serveis d’assessorament psicològic, refugis segurs i assistència legal. Aquests serveis han d’estar fàcilment disponibles i adaptats a les necessitats específiques de cada individu i família.
  • Formació professional: Els professionals de la salut, la justícia i els serveis socials han de rebre formació especialitzada en la detecció i l’abordatge de la violència vicària.
  • Legislació i polítiques públiques: És necessari comptar amb marcs legals sòlids que protegeixin les víctimes de violència vicària i facilitin el seu accés a la justícia.
  • Treball interdisciplinari: Abordar la violència vicària requereix la col·laboració entre diferents sectors, inclosos la salut, la justícia, l’educació i els serveis socials. La coordinació entre aquests professionals és essencial per proporcionar una resposta integral i efectiva a les víctimes i les seves famílies.

Si et trobes en aquesta situació, no dubtis en demanar ajuda al teu entorn i a les autoritats.

Només els casos que acaben en mort o a l’hospital surten a la llum, però hi ha una gran quantitat de nens i nenes que estan patint en silenci.

FONTS CONSULTADES:

Rovati, L. (2024). Los niños, víctimas silenciosas de la violencia de género. Article extret del lloc web següent: https://www.bebesymas.com/infancia/ninos-victimas-silenciosas-violencia-genero

Fundación Porque quiero estar bien. (2022).  ¿Qué es la violencia vicaria y por qué es la más cruel de las violencias de género?. Article extret del lloc web següent: https://porquequieroestarbien.com/prevencion-violencia/tipos-de-abuso/que-es-la-violencia-vicaria-y-por-que-es-la-mas-cruel-de-las

Pujante, B. Violencia vicaria: Qué es y cómo detectarla. Article extret del lloc web següent: https://somosestupendas.com/violencia-vicaria/

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra