El logopeda, sovint en col·laboració amb altres professionals, fa prevenció, identifica i tracta els trastorns de la veu, de la parla i del llenguatge en nens, adolescents i adults. Una de les seves principals funcions és dissenyar i implementar programes de rehabilitació.
DECRET DE COMPETÈNCIES DEL LOGOPEDA: fa entrevista, detecciói diagnòstic i finalment, intervé, el més aviat possible sobre els trastorns de la veu, l’articulació, la parla, així com els trastorns associats a la comprensió del llenguatge oral i escrit i la seva expressió, independentment de l’edat del pacient.
COMPETÈNCIES
- Analitzar i avaluar una situació per desenvolupar un diagnòstic de logopèdia.
- Desenvolupar i implementar un tractament en logopèdia adaptat a la situació del pacient.
- Dissenyar, realitzar i avaluar una sessió de logopèdia.
- Establir i mantenir una relació terapèutica en un context d’intervenció.
- Desenvolupar i liderar un enfocament d’intervenció en salut pública: prevenció, cribratge i educació terapèutica
COM FUNCIONA
Primera entrevista
El logopeda treballa sota la prescripció d’un metge generalista o especialista (pediatra, otorinolaringòleg). En la primera visita, estableix una avaluació de logopèdia que també té en compte les característiques del pacient: socials, econòmiques i culturals. Al final d’aquesta avaluació, transmet les seves observacions i conclusions al metge.
Definir el trastorn
El logopeda intervé en trastorns de la veu, la parla, la respiració i la deglució. Es realitza una rehabilitació dels errors de pronunciació (tartamudesa, dislèxia, disfàsia …). També tracta les dificultats d’escriptura i càlcul així com la pèrdua de parla (sobretot després d’un cop o una operació).
Reeducar
Els camps d’actuació es centren en:
- Àrea d’anomalies en expressió oral o escrita:
- Trastorns de l’articulació sistemàtica
- Retard en la parla o llenguatge oral
- Trastorns del llenguatge escrit: dislèxia i disortografia, disgrafia
- Trastorns lògic-matemàtics: discalcúlia
- Discapacitat motriu o mental
- Tartamudeig
- Autisme
- Disfàsia
- Camp de patologies otorinolaringòlogues:
- Trastorns otorrinolaringològics (otitis)
- Divisió del paladar, insuficiència de la velofaringe
- Sordesa: sortir del mutisme, reeducació o conservació de la parla i del llenguatge (fins i tot en el cas dels implants coclears), aprendre a llegir els llavis
- Trastorns de deglució i malposició lingual en repòs
- Trastorns de la veu orgànics o funcionals (després de la laringectomia: aprenentatge de la veu oral / traqueoesofàgica, ús de la pròtesi fonatòria)
- Camp de les patologies neurològiques:
- Disàrtria i disfàgia
- Trastorns del llenguatge oral o escrit relacionats amb danys cerebrals: afàsia, alèxia, agrafia, etc.
- Manteniment i adaptació de funcions de comunicació en malalties neurodegeneratives: ex: Parkinson, Alzheimer, etc.
El treball de logopèdia es pot començar molt aviat (des del naixement per a discapacitats). Per tant, és millor prescriure una valoració en quan apareix el mínim dubte.
Durant les sessions, el logopeda utilitza exercicis tècnics i divertits adaptats a cada pacient i a cada trastorn. Les reeducacions amb nens es treballen amb exercicis breus. Amb els adults, segons el tipus de discapacitat o malformació, dissenya el programa de rehabilitació en col·laboració amb el pacient.
PROCEDIMENT DE PRESCRIPCIÓ DE LOGOPEDIA
- Examen mèdic inicial del metge
- Prescripció del metge d’una avaluació de logopèdia amb rehabilitació si cal
- Avaluació i diagnòstic per part del logopeda que sol·licita recepta mèdica per a les sessions si s’evidencia un trastorn relacionat amb la logopèdia
- Enviament de l’informe al prescriptor
- Prescripció del metge de sessions de rehabilitació
- Enviar la sol·licitud d’acord previ, així com una còpia de l’informe i la prescripció mèdica a la CASS.
- Acord de CASS
- Rehabilitació de logopèdia
COMPETÈNCIES NECESSÀRIES DEL LOGOPEDA:
Equilibri i paciència
Per treballar en rehabilitació, el logopeda ha de tenir una personalitat dinàmica, escolta activa i un bon equilibri personal. De fet, s’ha d’adaptar a una gran varietat de patologies, des de les més simples per les quals els resultats obtinguts són perceptibles ràpidament, fins als més complexes, que requereixen paciència i comprensió.
Coneixement global
Les tècniques emprades per a la rehabilitació requereixen coneixements en diverses disciplines: gramàtica, ortografia, psicologia, lògica matemàtica, fonètica, dibuix, música… A mesura que la seva professió està en constant evolució, el logopeda ha de formar-se al llarg de la seva carrera i mantenir actualitzats els seus coneixements científics.