TÈCNICA POMODORO

TÈCNICA POMODORO


Fa uns dies mentre perdia el temps navegant per les xarxes socials em va aparèixer una publicitat relacionada amb el TDAH i vaig decidir mirar-me-la ja que alguna cosa que apareixia en la publicació em va cridar l’atenció. La tècnica Pomodoro! Em vaig preguntar què era perquè ho desconeixia. Per aquest motiu, en l’article d’aquesta setmana us volem presentar aquesta tècnica per si pot resultar útil a algú de vosaltres.

QUÈ ÉS LA TÈCNICA POMODORO?

Aquesta tècnica va ser creada per l’italià Francesco Cirillo, a 1980, mentre cursava els seus estudis universitaris. El creador mesurava el seu temps d’estudi a través d’un temporitzador de cuina amb forma de tomàquet, que en llengua italiana és Pomodoro; d’aquí sorgeix el nom de la tècnica.

És un mètode de gestió del temps que té l’objectiu de treballar amb intervals de 25 minuts de forma molt focalitzada, sense interrupcions ni distraccions i combinar-ho amb descansos de 5 minuts. Es basa amb la idea de que estudiar intensament durant un espai de temps limitat, seguit d’un petit descans, maximitza el rendiment cerebral. Es creu que amb sessions d’alta concentració i zero distraccions són més efectives que llargues hores davant dels apunts assegut en una cadira.

La finalitat d’aquesta tècnica és gestionar perfectament el teu temps a través de metes precises i poder d’aquesta manera millorar la teva productivitat. Resulta molt útil quan has de realitzar diverses tasques i t’és difícil concentrar-te per completar-les.

QUAN PODEM APLICAR LA TÈCNICA?

Aquesta tècnica és útil i aplicable en les següents situacions:

  • Tasques que impliquen estar molt concentrat/da: Divideix les diferents tasques en intervals de temps ben establerts d’aquesta forma evitaràs la fatiga mental i la qualitat del teu treball es mantindrà al llarg de la teva jornada.
  • Tasques repetitives o monòtones: utilitzar pomodoros t’ajudarà a mantenir la teva concentració i evitar distraccions per exemple a l’hora de realitzar moltes trucades o haver de respondre molts correus electrònics.
  • Per evitar procrastinar: Si divideixes les tasques i hi estableixes un temps t’ajudarà a vèncer la resistència inicial, la que provoca la procrastinació. Sovint procrastinem perquè volem aconseguir l’objectiu plantejat de forma immediata, desglossar-ho per fases et beneficiarà a donar el primer pas.
  • Per enfrontar les distraccions: La tècnica Pomodoro pot ajudar-te a bloquejar les distraccions i a mantenir la teva concentració en tasques prioritàries.
  • Quan vols gestionar correctament el teu temps: Et pot proporcionar una estructura d’organització addicional (si ja ets una persona organitzada) i mantenir un bon equilibri entre feina i descans.

Tal i com podem comprovar, aquesta tècnica ens pot ser molt beneficiosa per la nostra productivitat però també cal fer esment que té alguns inconvenients:

  • Cal ser molt disciplinat ja que requereix molta constància.
  • No és massa efectiva amb tasques molt llargues ni tasques molt curtes.
  • No és fàcil mantenir-se allunyat de les distraccions o interrupcions. Tot i que la tècnica pretén allunyar-te de tota distracció i que treballis molt focalitzat, els intervals de descans de 5 minuts poden eliminar la inspiració de moltes persones. A vegades pots sentir-te molt inspirat treballant i voldries continuar així i de sobte una alarma et recorda que has de fer un descans.
  • Considerem que pot ser útil davant els estudis però trobem que és incompatible amb algunes feines específiques, com per exemple en treballs en els que has d’estar pendent de trucades telefòniques o en treballs d’equip on constantment algú pot estar aportant o demanant informació.

COM FUNCIONA AQUESTA TÈCNICA?

Com ja hem dit consisteix en realitzar tasques amb intervals de temps establerts prèviament. Aquests intervals de temps s’anomenen “pomodoros” amb descansos de 5 minuts. Una vegada es compleixen 4 tandes o intervals de pomodoros consecutius es poden realitzar descansos una mica més llargs, de 15 a 30 minuts.

Es considera una tècnica bastant senzilla, segueix els passos següents:

  • Realitza una llista de les tasques a realitzar, per ordre de prioritat.
    • Si són tasques complexes desglossa-les en tasques més senzilles (per exemple si calcules que una tasca t’ocuparà una hora, desglossa-la en 2 pomodoros). Has de procurar definir les tasques perquè no requereixin més de 4 pomodoros per completar-les.
    • Tracta de combinar diverses tasques senzilles per omplir un pomodoro complet.
  • Aconsegueix un temporitzador, actualment per suposat que es pot fer ús dels que tenim en els nostres dispositius electrònics! També pots trobar temporitzadors a través de diferents apps preparades especialment per dur a terme aquesta tècnica.
  • Configura el temporitzador amb 25 minuts i concentra’t en la primera tasca fins que soni l’alarma.
  • En acabar aquesta primera alarma, registra el primer Pomodoro com a completat i fes una pausa de 5 minuts.
  • En completar quatre pomodoros seguits podràs realitzar un descans d’entre 15 i 30 minuts.
  • Torna a començar una tanda de pomodoros.

Un cop tens el temps establert per cadascuna de les tasques has d’evitar qualsevol interrupció o distracció, i en el cas que sorgeixi cal posposar-ho per més tard (pots desactivar notificacions dels dispositius mòbils o en opció no molestar, entra altres opcions, informar a la gent del teu voltant que estàs ocupat, etc). Però que passa si la distracció és inevitable i urgent?? Pren un temps de 5 minuts i comença el pomodoro de nou. Hauràs de buscar solucions per evitar les distraccions en la pròxima sessió.

Si completes la tasca abans que acabi el temporitzador, no has de començar el descans, és important d’aprofitar el temps per aprendre, millorar o repassar l’objectiu que tenies plantejat.

És important també anar avaluant si aconsegueixes les tasques planificades en el temps establert, sempre tens l’opció de poder ajustar la planificació i/o els temps per poder assolir els objectius que t’has marcat.

QUÈ POTS FER DURANT ELS DESCANSOS DELS POMODOROS?

Els descansos entre pomodoros són molt necessaris per a recarregar energies i mantenir-te motivat. Recorda que és important respectar els descansos que t’has marcat, per tant intenta triar alguna activitat que t’ajudi a desconnectar (descansar) una mica però que no et desconnecti totalment de la tasca que estàs realitzant.  Us proposem algunes idees de com aprofitar els períodes de descans:

  • Fer estiraments i moviments articulars.
  • No facis ús de pantalles, especialment quan les tasques ja són davant d’una pantalla. Deixa descansar els teus ulls!
  • Exercicis de relaxació o meditació.
  • Organitza la teva taula o lloc de treball.
  • Hidrata’t amb alguna beguda saludable i agafa energies menjant algun aliment sa.
  • Escolta música o algun podcast. Tria quelcom que t’agradi però que no t’absorbeixi.
  • Fes una mica de lectura, si pot ser divertida, millor!
  • Realitza alguna activitat que t’entretingui, un joc, un trencaclosques, sopes de lletres, etc.
  • Aprofita per cuidar una mica els teus animals o plantes.
  • Realitza alguna trucada a amics o respon alguns missatges personals.

Si aquesta tècnica ens pot ajudar a incrementar la nostra productivitat, ens ha de permetre de gestionar el temps de treball, a planificar-nos, evitar distraccions, etc., per què no la provem?

FONTS CONSULTADES:

Grupo  Banco Santander. (23/03/2020) Técnica Pomodoro: qué es y cómo funciona. Educación: Santandersmartbank

https://santandersmartbank.es/educacion/tecnica-pomodoro/

Obando, R. Qué es la técnica Pomodoro y cómo usarla para mejorar tu productividad. Blog Hubspot.

https://blog.hubspot.es/sales/tecnica-pomodoro

Raeburn, A. (28/06/21).La técnica Pomodoro: cómo maximizar la productividad del equipo. Productividad: Asana

https://asana.com/es/resources/pomodoro-technique



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra