MILLORA LA TEVA ATENCIÓ

MILLORA LA TEVA ATENCIÓ

Et despistes fàcilment mentre treballes?

“Whatsapps”, trucades, notificacions de les xarxes socials… Estem envoltats de múltiples estímuls que ens sobrecarreguen i ens desconcentren. Però…

QUÈ POTS FER PER FOCALITZAR MILLOR LA TEVA ATENCIÓ?

Segur que en ocasions t’has sorprès estant a la feina de què portes una bona estona pensant en altres coses (encàrrecs que has de fer, quines coses et falta comprar…); haver de rellegir un correu perquè no te n’has enterat, etc. Són situacions que podem viure habitualment. Amb aquest article volem ajudar-te a posar-hi remei!

L’atenció és la capacitat cognitiva que tenim les persones de focalitzar en un tema. És la clau per registrar la informació del nostre entorn i emmagatzemar-la.

Cal esmentar que les persones no tenim la mateixa capacitat atencional al llarg del dia, podem trobar gent que els és més fàcil concentrar-se en horari diürn i d’altres a horari nocturn. És per aquest motiu que no té sentit tenir jornades laborals infinites; l’atenció i la productivitat estan estretament relacionades.

Existeixen diverses circumstàncies que entorpeixen la nostra capacitat per atendre, com poden ser l’estrès, el cansament o l’ansietat. Però també cal afegir que hi ha patologies que estan relacionades amb el dèficit atencional com pot ser el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat, l’esquizofrènia, l’alzheimer o els estats depressius que poden afectar el nostre estat d’alerta.

QUINS FACTORS INFLUEIXEN EN L’ATENCIÓ?

Hi ha diversos factors que influeixen en la nostra forma de treballar, que poden trencar amb la nostra capacitat atencional. Aquests factors poden ser externs o interns:

  • Factors externs: Provenen de l’entorn i afavoreixen o dificulten la concentració. Alguns exemples serien la intensitat dels estímuls, el tamany, el color, el moviment, el canvi, el contrast, etc.
  • Factors interns: Són els que provenen de la pròpia persona i depenen de cada un de nosaltres. Com els nostres propis interessos, les emocions que ens provoquen, la dificultat que ens suposi cada tasca, l’estat físic i/o psicològic que tenim en cada moment.

La immediatesa i la gran quantitat d’informació que rebem a través de la tecnologia i les xarxes socials. Els correus electrònics i els telèfons guanyen la primera posició en el ranking de distraccions del nostre dia a dia.

El soroll del nostre entorn, a través de les finestres, converses de companys, etc criden la nostra atenció i ens descentren. Si és el teu cas, uns taps o uns auriculars et poden ajudar.

Tant si es tracta de factors interns com externs hem de ser conscients de que totes les distraccions tenen conseqüències per al nostre benestar, ens poden dur a patir estrès i poden repercutir negativament en totes les nostres àrees, sentir-nos tensos, fer malament la nostra feina, arribar a contestar malament a algun company o bé pagar-ho amb els familiars.

COM POTS MILLORAR LA TEVA ATENCIÓ I SER MÉS EFICAÇ EN EL TEU DIA A DIA?

  • Tècniques de relaxació i respiració, Mindfulness, yoga, meditació, etc.  Aprèn a deixar passar els pensaments que entorpeixen la teva atenció i focalitza amb el que tens present. Necessites alliberar la teva ment i gestionar les distraccions i l’estrès.
  • Organitza’t!  Pots fer una llista de tasques a complir a l’inici de la teva jornada amb el temps estimat que requereix complir-les. Centra’t en una sola tasca i no en varies a la vegada i realitza-les una a una per millorar el teu rendiment. I recorda tenir en compte quin és es teu moment de màxima atenció segons la complexitat de cada tasca.
  • Sigues endreçat! Mantingues el teu lloc de treball net i ordenat per treballar més còmodament, seràs més productiu. En el cas de teletreball és necessari que creïs el teu propi espai de treball independent de la resta de la llar.
  • Elimina els distractors de la teva vida: Apaga el telèfon o posa’l en mode avió mentre facis tasques concretes. Evitar mirar contínuament la safata d’entrada del teu correu o les xarxes socials; s’aconsella desactivar les notificacions fins a acabar la tasca prevista.
  • Fes exercici físic! Els estudis indiquen que l’activitat física es relaciona amb un menor deteriorament cognitiu. L’exercici físic és un enemic de l’estrès i repercuteix positivament en les nostres capacitats cognitives.
  • Treballar amb música? Té la capacitat per estimular la nostra activitat cognitiva però pot funcionar com a distractor o com a potenciador de la nostra capacitat atencional. En el cas de la música clàssica està considerada com a facilitadora de l’atenció i la concentració. Un bon consell seria escoltar música just abans de començar a treballar o estudiar per estimular el nostre cervell i apagar-la durant el transcurs de la tasca. Pots trobar diverses llistes de reproducció destinades a millorar la teva concentració.
  • Realitza descansos periòdics: ningú posseeix la capacitat d’estar focalitzant l’atenció durant 8 hores seguides; el temps de rendiment depèn de cada persona.  Programa descansos en la teva agenda descansos (per exemple de 15 minuts cada 2 hores) per desconnectar el teu cervell i aconseguiràs augmentar la teva concentració i per tant el teu rendiment. Això sí, és important no sobrepassar del temps!
  • Sempre que puguis intercala diferents tasques durant el dia. Quan fem atenció a una mateixa tasca durant un temps llarg ens podem avorrir i el nostre rendiment disminueix.
  • Dorm les hores suficients: Una mala qualitat en la son afecta al nostre rendiment cognitiu, motor i fins i tot al nostre humor.
  • Entrena les teves capacitats cognitives a través de diferents exercicis com buscar diferencies en una imatge; atendre a diversos estímuls al mateix temps, fer seriacions de nombres o lletres amb ordre invers, sopes de lletres o sudokus, jugar a escacs, etc. D’aquesta manera a més a més d’entrenar o potenciar la teva atenció faràs una prevenció del deteriorament cognitiu.
  • Recorda de reforçar-te positivament els teus avenços i èxits!

ENTRENA LA TEVA CAPACITAT ATENCIONAL PER SER MÉS PRODUCTIU EN EL TEU DIA DIA!!

FONTS CONSULTADES

  • Castillo, M.D. (2009): La atención. Editorial Pirámide
  • https://psicologiaymente.com/inteligencia/consejos-mejorar-concentracion
  • https://lamenteesmaravillosa.com/7-formas-sencillas-y-eficaces-de-mejorar-tu-atencion/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra