ASMR, LA NOVA REVOLUCIÓ SENSORIAL

ASMR, LA NOVA REVOLUCIÓ SENSORIAL

QUÈ ÉS? PER A QUÈ SERVEIX? FUNCIONA?

En els darrers temps, els adolescents a la consulta ens expliquen que es relaxen a través de l’ASMR. El primer cop que vaig sentir aquesta paraula em vaig quedar atònita! “Què és això?”, “Serà una substància tòxica?”, “He d’informar-me!”. En buscar-ho a Internet vaig adonar-me que des de ja feia un temps em sortien anuncis publicitaris en les xarxes socials sobre aquest tema. Pels qui encara no ho coneixeu al llegir aquest article us adonareu de què també ho heu vist en alguna ocasió.

QUÈ ÉS L’ASMR?

És una nova tendència que s’ha estès a través de les xarxes, com pot ser Youtube. Fa referència a un fenomen biològic caracteritzat per una agradable sensació de pessigolleig o formigueig que es pot sentir al cap, al cuir cabellut i/o a les espatlles o inici de l’esquena com a resposta a estímuls visuals, auditius i cognitius.

Les sigles ASMR són l’acrònim de resposta sensorial meridiana autònoma. Significa veure vídeos per la xarxa d’activitats o sons on es talla una pastilla de sabó, es raspallen el cabell, xiuxiuegen relats, passar una brotxa de maquillatge pel micròfon entre moltes altres, amb l’objectiu de provocar una sensació relaxant en els espectadors.

Fins ara pensàvem que ens era plaent i relaxant rebre un massatge, actualment també s’ha vist que pot ser relaxant veure a algú fer-se un automassatge amb un plomall a les galtes o tocant la coneguda massa viscosa slime.

QUINS SÓN ELS SEUS ORÍGENS?

L’escriptora Virgina Wolf, va descriure una sensació comparable en un passatge de la seva novel·la La senyora Dalloway, l’any 1925. Però de forma conscient, el terme ASMR va ser usat per primera vegada el 25 de febrer del 2010, al grup de Facebook creat per Jennifer Allen «Autonomous Sensory Meridian Response Group». En aquest grup es va formar un llarg debat sobre l’estranya sensació que sentien algunes persones davant el fenomen. Allen explica que l’ASMR reacciona diferent d’una persona a una altra, depèn dels seus trets de personalitat; funciona en algunes persones amb certa predisposició i amb unes determinades característiques psicològiques o neurològiques. Hi ha altres formes de denominar aquest fenomen, com són “orgasme cerebral”, “formigueig al cap o a l’espina”, “massatge cerebral”.

Els primers defensors de l’ASMR van concloure que aquest fenomen no estava relacionat amb l’excitació sexual. Jennifer Allen va ser qui va proposar la denominació de “resposta sensorial meridiana autònoma” basant-se en el següents significats específics:

  • Resposta: se refereix a una experiència desencadenada per quelcom extern o intern.
  • Sensorial: fa referència als sentits i/o sensació.
  • Meridiana: significa clímax.
  • Autònoma: espontània, amb o sense control.

COM FUNCIONA L’ASMR?

El fenomen ASMR es fonamenta en una peculiaritat del sistema nerviós que a determinades persones (No totes!) poden arribar a condicionar, de forma voluntària o no, per experimentar sensacions de calfreds i plaer davant d’imatges o sons aparentment, a priori, neutres. L’objectiu de les persones que empren l’ASMR és de relaxar-se, lluitar contra l’insomni o alliberar-se de l’estrès.

S’ha pogut veure que les persones que experimenten l’ASMR tenen trets de personalitat específics relacionats amb l’obertura a l’experiència (presenten major sensibilitat i receptivitat a les sensacions) i neuroticisme i amb nivells més baixos de escrupolositat, extraversió i amabilitat. És per aquest motiu concret que algunes persones poden experimentar més profundament la sensació ASMR que altres.

L’ASMR es causat per estímuls anomenats triggers, en català detonants i acostumen a ser per via visual i auditiva amb l’objectiu de desencadenar la sensació ja esmentada per a nosaltres mateixos o per als altres. Les persones que experimenten l’ASMR inclouen el següents triggers:

  • Sentir veus xiuxiuejant.
  • Escoltar sons silenciosos i repetitius, alguns relacionats amb tasques quotidianes com tallar aliments, passar pàgines d’un llibre, pentinar-se, fregar-se les mans, tocar diferents teixits, aixafar closques d’ou, …
  • Veure tocar diferents tipus de materials, masses slime, recipients amb materials o aliments petits com per exemple arròs o boletes de fer collarets.
  • Sentir algú mastegar i empassar.
  • Escoltar algú fent sons rascant o donant copets amb els dits “tapping”, tocar suaument damunt de diferents materials.
  • Moviments manuals (automassatges) a la cara.
  • Certs tipus de música o sons.
  • Bufar suaument en un micròfon.

En la majoria de vídeos que es troben a la xarxa es pot visualitzar una sola persona realitzant aquestes accions descrites amb els seus respectius sons. La font més emprada pel desencadenament de l’ASMR són en format vídeo, són creats de forma intencionada per aconseguir activar l’ASMR, però sovint també poden ser de forma no intencionada. S’utilitza la tècnica de gravació binaural per simular l’acústica d’un entorn tridimensional a través de dos micròfons (igual que les gravacions en estèreo) dissenyats per imitar l’oïda dels éssers humans. El més aconsellable és escoltar aquestes gravacions a través d’auriculars per tal de tenir la sensació de que s’està escoltant el so in vivo, per percebre que s’està ben aprop dels intèrprets i de la ubicació de la font del so (so tridimensional).

QUINS BENEFICIS POT APORTAR L’ASMR?

Cal remarcar que l’ús de l’ASMR no està reconegut, de moment, per cap organisme oficial com a mesura terapèutica, per tant no pot recomanar-se com a substitut de cap abordatge terapèutic. Tot i així cada cop hi ha més persones que l’empren com a complement i ajuda per:

  • Conciliació i millor qualitat de la son.
  • Augmentar la productivitat tant per treballar com per estudiar o llegir.
  • Bona opció per realitzar meditació.
  • Ajuda a destensar la musculatura.
  • En les persones més sensibles ajuda a l’alliberació d’endorfines, oxitocina i altres neurotransmissors que alliberen de l’estrès i l’ansietat.
  • Distreure de pensaments distorsionats.

I PER CONTRA?

Aquesta tècnica ha de ser evitada per persones que pateixen de misofonia o problemes semblants, ja que poden causar l’efecte contrari a l’esperat, generant agitació i ansietat.

La misofonia significa l’odi al sons que pot provocar reaccions emocionals negatives automàtiques a sons concrets. Per exemple, persones que pateixen misofonia refereixen que els sons com mastegar, engolir, xiuxiuejar o donar copets repetitius els porta a sentir sentiments d’irritabilitat, fastig, enuig, etc.

L’ASMR pot ser d’utilitat per relaxar-se, reduir l’estrés, concentrar-se, millorar l’insomni, etc. Cal esperar a que hi hagi més evidencia científica per veure realment la seva eficàcia però mentrestant us animem a provar diferents tipus de triggers i vídeos. I si no sents absolutament res veient aquest tipus de vídeos existeixen altres opcions i estímuls que produeixen ASMR que no es reben a través de vídeos (tècniques de relaxació; meditacions guiades; activitat física o artística que et porti a estats de relaxació).

FONTS CONSULTADES

  • Viquipèdia (març 2021). ASMR.

https:// es.wikipedia.org/wiki/ASMR

  • Navarro, A. (27 de abril de 2020). ASMR: Placer y relajación para ciertos afurtunados. La Mente es maravillosa. https://www.lamenteesmaravillosa.com/asmr-placer-y-relajacion-para-ciertos-afortunados/
  • Sicre, L. (23 de abril de 2020). ASMR, la revolución sensorial que genera miles de vídeos que provocant placer.  Informativos Telecinco-salud. https://www.telecinco.es/informativos/salud/asmr-que-es-videos-para-sirven-be5m_18_2930295201.html
  • Maria (15 de diciembre de 2016) ¿Qué es el ASMR? Todo ASMR. https://www.todoasmr.com/que-es-el-asmr
  • Psicosanitas-cuerpo (?) Qué sabemos del ASMR relajante hasta el momento.

https:// www.psicosanitas.es/que-sabemos-del-asmr-relajante-hasta-el-momento/

  • Canal creadora de vídeos ASMR espanyola (Ana Muñoz) amb més de d’1 milió de seguidors. https://www.youtube.com/channel/UCvZ6cGrtVInU9995L8l06Vw
  • Vídeo de pastilles de sabó extret de Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=cOze7_sXdPY



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra