ACCEPTES EL TEU COS?

ACCEPTES EL TEU COS?

Ahir li vaig demanar al meu fill de dotze anys si em donava un cop de mà per pensar sobre quin tema podia escriure pel proper article. Va tenir clar què dir-me: estaria bé parlar sobre la imatge corporal i l’acceptació d’aquesta. Ell, igual que molts joves, se n’adona que és un tema que preocupa en ocasions, en excès. I es cert, que no nomès passa als més joves, ja que als adults també ens preocupa.

La percepció sobre l’aspecte físic es forma des de la nostra infància i hi ha molts factors, sovint subjectius, que poden portar a tenir una imatge corporal negativa. Les nostres vivències i experiències tenen un impacte directe sobre aquest desenvolupament i poden acabar sent fruit d’obsessió per l’aparença física. 

Factors com sofrir humiliacions, especialment durant l’adolescència, la focalització i exageració d‘una imperfecció del cos (moltes vegades alimentat  per l‘entorn), una baixa autoestima, la manca de valoració externa positiva, la continua exposició a valoracions físiques o ideals de bellesa massa elevats (sobretot en el bombardeig dels mitjans de comunicació), influeixen en l’acceptació de l’aparença física i en l’autovaloració.

Segur que tens molt clar quines parts del teu cos no t’agraden, i a més és fàcil que els hi prestis més atenció de la que es mereixen. Per exemple, si no t’agraden els teus llavis, segurament t’hi fixes cada vegada que et veus en una fotografia o al mirall. I com tu, moltìssima gent. 

CONSELLS PER ACCEPTAR LA TEVA IMATGE CORPORAL

  • Centra’t en aquelles parts que si que t’agraden del teu cos i fixa’t en elles quan et miris al mirall, a una fotografia o en un vídeo. Si cal, anota-les en petites notes que pots posar al teu mirall. 

  • Quan et focalitzis sobre allò que no t’agrada, recorda que no és tot el que veu la gent de tu.  

  • Evita ser molt crític amb tu amb exclamacions del tipus: “uf! Quin nas més horrible que tinc!”, intenta reconduir aquestes afirmacions amb exclamacions més amables, del tipus: “vaja, el nas no és el que més m’afavoreix en aquesta foto; però he de dir que el meu cabell i la foto en general ha sortit bé!”. Crea una regla que per cada defecte, has de trobar almenys una qualitat.

  • Troba les teves habilitats. El teu cos també t’ajuda a fer coses, i segur que tens facilitats o habilitats en algun aspecte gràcies a les característiques del teu cos: flexibilitat, velocitat, habilitat amb les manualitats, agilitat, coordinació, etc. Pensa en un exemple i anota-ho en un paper que tinguis sempre a la vista.

  • Tingues cura del teu cos: menja sa i equilibrat, practica activitat física habitualment, dorm el que necessitis (ni molt ni molt poc) i intenta mantenir un pes adequat i saludable per la teva alçada, edat i activitat.

  • Evita estar massa estona exposat als cànons que s’exposen a les xarxes socials. No són reals i més sovint del que et penses, les fotografies que veus venen acompanyades de filtres, angles milimètricament estudiats, hores insalubres de gimnàs o retocs estètics.

  • Mou-te en varis grups socials i canvia d’ambient de tant en tant. El fet de moure’s amb diversos grups d’amics i amigues et protegirà de l’efecte dominó i coneixeràs diverses maneres de relacionar-se amb la pròpia imatge corporal.

  • Evita comparar-te amb persones que no siguis tu mateix. Pensa en les millores o assoliments que has aconseguit independentment dels dels altres. Cadascú és diferent i únic.

  • Si algún aspecte del teu cos et disgusta, pots fer alguna cosa per millorar-lo (per exemple: si vols tenir uns malucs més fibrats pots fer més esport) però recorda que ningú és perfecte i per molt que milloris una part de tu, sempre trobaràs algun altre aspecte a millorar.

  • Presta més atenció als elogis que arriben del teu entorn. Fins i tot, pots anar fent una petita llista en una llibreta per consultar-los en moments on et sents més vulnerable.

  • Valora reduir al màxim el temps que passes examinat-te al mirall durant un temps. Si quan ho fas no és una experiència positiva, evita-la.

  • Fixa’t metes positives i realistes. Si vols perdre un parell de quilos o vols estar més àgil o augmentar la teva musculatura, pots buscar ajuda externa per assolir aquests reptes de forma saludable.

  • Recorda que la majoria de persones que estimes, valores o admires, no s’ho han guanyat per la seva imatge corporal, sinò per moltes altres coses alienes al seu aspecte.

Valorar la imatge corporal és una tasca que requereix de temps i esforç, però què ben segur, t’ajudarà a relacionar-te amb més seguretat i optimisme amb el teu entorn.

FONTS CONSULTADES

Liness, d’A. (2018) Imagen corporal y autoestima. Nemours – Teenhealth. Extret del lloc web: https://kidshealth.org/es/teens/body-image.html

Vaquero-Cristobal, R., Alacid, F., Muyor, J.M. i Lopez-Miñarro, P. (2013) Imagen Corporal. Revisión. Nutrición hospitalaria. Vol. 28 nº1.



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra