XARXES SOCIALS I SALUT MENTAL

XARXES SOCIALS I SALUT MENTAL

Amb cada notificació que rebem a través de les nostres xarxes socials el nostre cervell allibera dopamina, el neurotransmissor encarregat del plaer. Però què passa quan aquestes notificacions són comentaris negatius, pocs likes, pocs seguidors, o bé una foto que ens fa pensar que la persona que apareix té millor cos que el nostre? Doncs en comptes de provocar-nos un moment de felicitat ens pot portar a patir conseqüències en la nostra autoestima.

Darrerament, trobem molts casos de dependència en què les persones només se senten bé quan reben feedbacks positius o reben nombrosos likes en les seves xarxes i, per contra, quan reben comentaris negatius o pocs likes en una publicació.

Cal remarcar que l’addicció a les pantalles i les seves repercussions en l’autoestima no només es dona en adolescents o joves sinó també en adults. Per aquest motiu és molt important fomentar relacions sanes amb les xarxes des de la infantesa.

Facebook, Instagram, Tik Tok, Whatsapp, Twitter, etc. Les xarxes socials s’han convertit en un espai en el qual formem i construïm relacions, configurem la nostra pròpia identitat, i ens expressem i coneixem el món que ens envolta. En l’article de CAPSI d’aquesta setmana volem tractar quins riscs poden tenir les xarxes socials en els nostres infants.

QUINS EFECTES POSITIUS TENEN LES XARXES SOCIALS?

  • Ajuden a prendre consciència
  • Fomenten el desenvolupament de la identitat pròpia
  • Són una font per a l’expressió emocional
  • Ajuden a crear i mantenir les relacions socials

PERÒ… COM AFECTEN LES XARXES SOCIALS A LA SALUT MENTAL?

Les xarxes poden portar molts beneficis i molts riscos en la salut mental dels nostres joves.

  • La dependència a la validació positiva en les xarxes socials o recerca del perfeccionisme generen sentiments d’ansietat: “Si em donen un like en una publicació que faig i em fa sentir bé, sempre intentaré posar fotos per obtenir likes per seguir sentint-me bé”, però què passa quan el que publico no té tant d’èxit?
  • Ansietat i depressió:  Segons un estudi, 4 de cada 5 joves afirma que l’ús de les xarxes socials fan que els seus sentiments d’ansietat empitjorin. Veure certs continguts que publiquen les seves amistats provoquen que tinguin la sensació que s’estan perdent coses mentre que els altres gaudeixen. Provoquen l’efecte FOMO.
  • FOMO (Fear of missing out): por a perdre’s alguna cosa. És una forma d’ansietat relacionada amb l’ús de la tecnologia i les xarxes socials. Es relaciona amb la preocupació compulsiva d’estar connectats constantment amb allò que fan els altres i no perdre’s res.
  • Ciberbullying: És l’assetjament psicològic que es realitza entre usuaris a través dels mitjans digitals. Les víctimes d’assetjament tenen més possibilitats d’experimentar baix rendiment acadèmic, depressió, ansietat, sentiments de soledat i canvis en els patrons de son i d’alimentació, que podrien alterar la seva vida. Dins d’aquesta dimensió podem trobar diferents tipus de ciberbullying com el sexting, l’harrasment, l’stalking, el Ghosting, entre altres que els reservarem per un article posterior.
  • Bodyshaming cap a altres persones a cap un mateix/a (burlar-se d’algú pel seu aspecte físic o avergonyir-se del teu propi aspecte físic): El fet de comparar-se amb el que podem trobar per les xarxes és molt perillós. Cal tenir en compte que avui en dia, la major part dels usuaris de les xarxes poden editar o aplicar filtres a les fotografies que publiquen; per tant, podem trobar gran quantitat d’informació que no és real; hi ha 10 milions de fotografies noves carregades només a Facebook cada hora!  Per tant, cal que fem comparacions??
  • Dificultats en la conciliació de la son o consultar el dispositiu mòbil si ens despertem a les nits: Acaba portant-nos a una mala qualitat de la son que provocarà problemes en el rendiment l’endemà.

QUAN ÉS RECOMANABLE QUE ELS NOSTRES FILLS TINGUIN XARXES SOCIALS?

En el següent link podeu trobar informació sobre els perills i ús de les pantalles L’ÚS DE PANTALLES REDUEIX EL RENDIMENT DELS NENS – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com)

Des d’Unicef es recomana que, amb les xarxes socials hi hagi una supervisió per part d’un adult constant des dels 5 als 12 anys, a partir d’aquests 12 anys es considera que se’ls ha d’anar guiant perquè en puguin fer un bon ús.

Encara que les diferents plataformes t’indiquen quina és l’edat mínima per obrir un compte, realment no hi ha una edat específica per a que els nois i noies puguin fer ús de tot l’univers de les xarxes socials, el més important és tenir en compte el grau de maduresa que presenten a més a més d’altres característiques de la pròpia persona, com per exemple, si és o ha estat un infant influenciable, amb pors, amb molts conflictes amb els companys, etc.

Un cop tenen obert un compte en alguna xarxa, cal oferir-los-hi certa autonomia però amb un cert control per poder guiar-los. És important que una de les normes per poder estar a les xarxes socials és que puguem seguir-los i veure quin ús en fan. La confiança que els hi dipositem també ajudarà en la seva autoestima i una millor confiança en les xarxes socials.

COM ACONSEGUIR QUE ELS NOSTRES INFANTS O JOVES TINGUIN UNA RELACIÓ SANA AMB LES XARXES?

Segons diversos estudis, els primers anys de la pubertat els adolescents tenen una autoestima més baixa, degut als canvis que es produeixen en aquesta etapa de desenvolupament, que va millorant a mesura que passa el temps. Aquestes dificultats amb la pròpia autoestima es poden agreujar amb un mal ús o una mala gestió de les xarxes socials. Per aquest motiu és molt important de fomentar l’autoestima dels nostres infants des de ben petitets.

  • Defineix espais d’oci familiar sense cap tipus de tecnologia.
  • Estableix límits d’horaris per l’ús de les xarxes. Sobretot deixar de fer-ne ús a les nits!!
  • Guiar-los per fer un bon ús, ajudar-los a reflexionar si el que veuen o fan els aporta quelcom positiu a la vida; ensenyar-los què es pot compartir, que es pot publicar, etc. no hem de perdre de vista que a les xarxes pot arribar un moment que la teva vida deixa de ser teva!
  • Fomenta la seva autonomia per tal de proporcionar-los seguretat i confiança en si mateixos i que puguin crear una autoimatge positiva.
  • No només tinguis en compte el seu rendiment acadèmic; existeixen diferents tipus d’intel·ligències i característiques de personalitat pròpies.
  • Ajuda’ls a fer que es sentin orgullosos d’allò que van aconseguint.
  • Estigues alerta a qualsevol canvi negatiu que puguis observar.
  • No facis comparacions entre germans o amb amics dels teus fills.

Fem que els nostres joves (i no tan joves) tinguin una relació sana amb les xarxes socials!

FONTS CONSULTADES

  • FAROS Sant Joan de Déu (13-03-2021). Els riscos de les xarxes socials en la salut mental dels adolescents. Sant Joan de Déu: Desenvolupament i aprenentatge.

https://faros.hsjdbcn.org/ca/articulo/riscos-xarxes-socials-salut-mental-dels-adolescents

  • Mendoza Martín, A. (18/03/2022). Així afecten les Xarxes Socials a l’autoestima dels teus fills. Societat: Levante: El Mercantil Valenciano.

https://val-ocio.levante-emv.com/educar-es-todo/2021/07/16/afectan-redes-sociales-autoestima-hijos-55111894.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra