L’ÚS DE PANTALLES REDUEIX EL RENDIMENT DELS NENS

L’ÚS DE PANTALLES REDUEIX EL RENDIMENT DELS NENS

Com més miren la televisió, els estudiants, com més es dediquen als videojocs, com més fan servir el telèfon intel·ligent i més actius són a les xarxes socials, més males notes treuen. Ni tan sols l’ordinador de casa, el potencial educatiu del qual se’ns ven de manera constant, exerceix cap efecte positiu en el rendiment escolar. No obstant això, això no vol dir que tal eina no tingui virtuts potencials, sinó, senzillament, que quan oferim a un nen (o a un adolescent) un ordinador, les seves aplicacions inadequades, lúdiques, l’absorbeixen molt ràpidament, en detriment dels usos educatius positius per a la seva formació”.

Aquest  és un  extret del llibre La fábrica de cretinos digitalesLos peligros de las pantallas para nuestros hijos de Michel Desmurget, doctor en neurociència i director d’investigació de l’Institut Nacional de la Salut i la Investigació Mèdica de França. En aquest, es fa un crit d’alerta sobre els perills de les pantalles per als nens, i sobre l’efecte negatiu de l’ús abusiu que es fa dels dispositius electrònics en la infantesa.

Hi ha fortes evidències que demostren que si el consum de les pantalles afecta d’una manera tan greu el rendiment escolar perquè els seus efectes van molt més enllà de la simple esfera acadèmica. És a dir, que finalment, les notes només són el símptoma d’una ferida més profunda. El que venim a dir, és que l’ús indegut i abusiu de les pantalles, està afectant el desenvolupament mateix del nen. Des del llenguatge fins a la concentració, passant per la memòria, el quocient intel·lectual, la socialització i el control de les seves emocions. 

I això és el que demostra l’any 2019, un estudi liderat per la psicòloga canadenca Sheri Madigan. El que volia descobrir l’equip de canadencs liderat per Madigan és si són els nens pitjor desenvolupats els que passen més temps davant la pantalla o si passar més temps així és el que afecta negativament el desenvolupament. Els resultats van ser clars, i donaven per primera vegada suport a la relació entre el temps de pantalla i el desenvolupament infantil. Així mateix, “quan un nen en particular mira massa les pantalles, acaba tenint un desenvolupament pitjor en comparació amb el que esperàvem que fes” (Madigan).

L’estudi posa de relleu que el desenvolupament infantil es desplega ràpidament en els primers cinc anys de vida, pel que és un període crític de creixement i maduració. I el mecanisme pel qual aquests aparells minven aquest desenvolupament és senzill ja que  “quan els nens petits estan observant pantalles, poden perdre oportunitats importants per a practicar i dominar les habilitats interpersonals, motores i de comunicació“, és a dir, que deixen de córrer, saltar, demanar coses als pares, manipular objectes, etc.

Els dispositius digitals i les pantalles són ara omnipresents en les vides dels nens i en els últims anys diversos estudis han trobat associacions negatives amb l’excessiu temps d’oci que els dediquen. Els resultats demostren que els nivells més alts d’exposició s’associen amb un desenvolupament més deficient, i no a l’inrevés.

PANTALLES: Temps d’ús i pautes recomanades

Entenem per pantalles tant televisors, com tauletes, mòbils o ordinadors. Aquestes recomanacions han estat creades i compartides per l’Acadèmia Americana de Pediatria (2016).

La recomanació és de crear un pla personalitzat per a la casuística de la vostra família, de manera totalment personalitzat. Per lo tant, pot ser que altres famílies ho tinguin diferent, això no vol dir que el vostre hagi de canviar.

Segons l’Acadèmia Americana de Pediatria, el temps de pantalles en nens són les següents:

0-2 anys: Res de pantalles.

2-5 anys: Entre mitja i una hora a el dia.

7-12 anys: Una hora amb un adult davant. Mai en hores d’àpats.

12-15 anys: Una hora i mitja. Molt de compte amb les xarxes socials.

+ de 16 anys: Dues hores. Els dormitoris no han de tenir pantalles.

El més important és que les pantalles no interfereixin en la vida dels nens, el temps en família, l’exercici o les hores de son.

És molt important crear rutines des de petits, i que aquestes normes es verbalitzin o estiguin visibles clarament per als nens de la família.

  • No fer servir mòbils o pantalles una hora abans d’anar a dormir.
  • No fer servir mòbils o tauletes a l’hora de dinar.
  • Marcar un “temps en família” en què cap membre de la família els fa servir.
  • Mai mentre es fan tasques escolars.
  • Mai abans de marxar a l’escola.
  • Cap pantalla a les habitacions.
  • Mai dues pantalles al mateix temps.
  • Mai mentre s’està a l’escola.
  • Mai mentre s’està creuant el carrer.
  • Mai a l’automòbil (excepte en viatges llargs).
  • No fer servir mòbils al cotxet o cadira de passeig.
  • Controlar els continguts als que poden accedir.

Explica-li el perquè de les normes, els avantatges i totes les altres coses positives que sí que té i sobretot és important inculcar bons hàbits des de petits.

Us recomanem veure junts contingut amb un pare o adult ja que promou la interacció i la discussió i aprenen millor de programes i vídeos educatius quan els veuen al costat d’un adult. També us animem a jugar junts a un videojoc, ja que ajuda als pares a connectar amb els seus fills adolescents, permet una millor idea de com els fills passen el temps.

La gestió que fem els primers tres o quatre anys d’edat seran determinants i ajudaran molt a que sàpiguen i entenguin unes normes bàsiques i els donem eines que els seran de gran utilitat per a la seva educació i desenvolupament com a persones.

Fonts consultades:

Desmurget, M. (2020). La fábrica de cretinos digitales. Los peligros de las pantallas para nuestros hijos. Editorial Peninsula.

Madigan, S. Et al. (2019). Association Between Screen Time and Children’s Performance on a Developmental Screening Test. At JAMA Pediatrics.

Salas, J. (2019). Un nuevo estudio asocia el uso de pantallas con un peor desarrollo de los ninos. Article extret de El país.


Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra