T’HAS QUEDAT MAI EN BLANC DURANT UN EXAMEN?

T’HAS QUEDAT MAI EN BLANC DURANT UN EXAMEN?

Has estudiat, saps que estàs preparat però en el moment de posar-te a prova, és com si el teu cap estigués buit. Els “bloquejos mentals” poden ser un problema comú en l’estudi i durant els exàmens.

Les causes més freqüents de quedar-te en blanc durant una prova són un excés d’estrès, un estudi insuficient (per manca d’associació entre els conceptes, per manca de planificació, per manca de comprensió) o per una elevada autoexigència.

QUÈ PASSA AL NOSTRE CERVELL QUAN ENS QUEDEM EN BLANC?

Quan comencem a sentir estrès, el nostre sistema nerviós comença a entrar en un estat d’alerta que associa a situacions de perill i això fa que el nostre cervell s’orienti a la recepció d’estímuls externs. En realitat aquesta funció ens prepararia per començar-nos a moure’ns ràpidament per fugir del perill. Evidentment,  si el cos es prepara per això, paguem un preu i aquest no és dedicar recursos a raonar o pensar, el que seria necessari per una situació d’examen.

Quan experimentem una situació d’estrès, per exemple abans d’un examen, el nostre cervell allibera una substància que es diu GLUCOCORTICOIDE. En aquestes situacions d’estrès aquesta substància interfereix en el funcionament de l’hipocamp (part del cervell que guarda els records). Mentre els nivells d’aquesta substància estiguin alts, l’hipocamp tindrà més dificultat de la normal per accedir als records i a les associacions entre conceptes.

QUINES ESTRATÈGIES EM PODRIEN AJUDAR A PREVENIR QUEDAR-ME EN BLANC DURANT UN EXAMEN

  1. Entendre el que estàs estudiant. La millor forma de prevenir un “bloqueig mental” és tenir la informació ben consolidada al teu cervell. És important que la informació estigui organitzada de forma coherent al teu cervell, és a dir, tenir un mapa mental. Bàsicament es tracta de dibuixar un “camí” que recorri tots els punts claus del tema que estudies, organitzant tot el que has de saber i creant associacions entre la informació de forma que tingui un sentit i un fil conductor. D’aquesta manera potencies la memòria visual i la memorització de conceptes.
  2. Amplia els canals d’aprenentatge. Procura dur a terme el teu estudi des de diferents canals: vídeos, àudios, imatges, apunts, etc. Això facilitarà la comprensió dels conceptes i tindràs diferents fonts de recuperació a l’hora d’afrontar-te a l’examen.
  3. Planificació. És important establir fites i un horari d’estudi que sigui realista i sostenible a llarg termini. Això ajudarà a assegurar que s’estigui avançant en el material de l’examen i evitar l’estrès i l’ansietat que poden causar bloquejos mentals.
  4. Practica abans de l’examen. Durant la teva preparació és important que et facis simulacres d’una situació d’examen. Això et permetrà estimular l’evocació de la informació apresa.
  5. Aprèn a relaxar-te. Això pot incloure tècniques de respiració profunda, ioga o meditació. Aquestes activitats poden ajudar a reduir l’ansietat. Et deixem a continuació enllaços per practicar la relaxació i respiració:
  6. Treballa la teva autoexigència i autocrítica. En moltes ocasions els bloquejos apareixen com a conseqüència d’una excessiva preocupació pel resultat de la prova i aquí la por activa aquest nivell d’estrès, el que fa que quedar-se en blanc sigui més fàcil. Treballar les nostres expectatives sobre nosaltres mateixos i ser indulgents amb els nostres resultats ens ajudarà a tenir una millor salut mental. Accepta els errors que comets sense ser massa dur amb tu mateix/a.
  7. Mantingues uns hàbits saludables. Tenir una rutina alimentària, dormir 8 hores i mantenir una rutina esportiva et serà útil per consolidar millor els teus records.

QUÈ PUC FER SI EM QUEDO EN BLANC DURANT L’EXAMEN

En una situació d’examen, si has dut a terme un bon estudi, necessitaràs principalment recórrer a la informació apresa i ajudar a evocar aquesta informació. En un examen, en no tenir pistes que t’ajudin a evocar els teus coneixements és més fàcil quedar-se en blanc, perquè el teu cervell no sap per on començar. Quan estudies acostumes a estar en un lloc diferent a quan realitzes l’examen. Segurament si fessis l’examen al mateix lloc on estàs estudiant recordaries més informació, perquè el teu cervell associa el context. És per això que necessites reproduir el mateix estat emocional i mental durant l’examen que tenies mentre estudies a casa.

  • Tanca els ulls i respira profundament: Pren diverses respiracions profundes i lentes per ajudar a calmar la teva ment i augmentar l’oxigenació al cervell.
  • Parteix de les preguntes que ja et saps. En cas de quedar-te bloquejat/da començar per les preguntes que saps ajudarà a connectar el teu cervell amb el que vas estudiar per l’examen.
  • Llegeix la pregunta diverses vegades: Si no estàs segur de com respondre una pregunta, llegeix i rellegeix la pregunta diverses vegades per assegurar-te que l’entens completament.
  • Pensa en exemples: Si tens dificultats per respondre una pregunta, tracta de pensar en un exemple o una analogia que t’ajudi a entendre millor la pregunta.
  • Avança a la pregunta següent: Si no pots respondre una pregunta en particular, avança a la pregunta següent i torna a la pregunta anterior més tard. Potser llegir les següents preguntes t’ajudarà a evocar els records que estan més bloquejats.
  • No et rendeixis: Recorda que els bloquejos mentals són temporals i que els pots superar. No et rendeixis i segueix endavant amb l’examen.
  • Demana ajuda: Si et sents molt bloquejat/da, parla amb el teu professor per demanar si et pot reformular la pregunta, possiblement estimularà els teus coneixements.
  • Revisa el teu examen: En finalitzar l’examen, revisa les respostes i tracta de recordar la informació que no vas poder respondre durant l’examen.

FONTS CONSULTADES

Buzan, T. y Buzan B. (1996). El libro de los mapas mentales. Cómo utilizar al máximo las capacidades de la mente. España: Editorial Urano

Curso Genius. Qué hacer para no quedarse en blanco en los exámenes. Article extret del lloc web web següent:  https://www.cursogenius.es/quedarse-en-blanco-en-los-examenes

El Prado Psicólogos (2018) ¿Cómo afecta el estrés al cerebro? Article extret del lloc web següent:  https://psiquiatria.com/bibliopsiquis/blog/como-afecta-el-estres-al-cerebro/

UNIACC (2017). ¿Qué hacer para no quedar en blanco en un examen o prueba? Article extret del lloc web següent:  https://blog.uniacc.cl/que-hacer-para-no-quedar-en-blanco-en-un-examen-o-prueba



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra