CAIXETA D’EINES AMB TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ PER NENS I ADOLESCENTS

CAIXETA D’EINES AMB TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ PER NENS I ADOLESCENTS

L’estat d’alerta decretat pel coronavirus ha canviat per complet la nostra vida quotidiana i ens ha obligat a establir noves rutines. No sortir del domicili no és tasca fàcil, sobretot, per als més petits de la casa. Per aquest motiu us proposem incorporar la pràctica de la relaxació regular amb els petits i joves. Amb la relaxació es disminueix  la tensió muscular i mental, es redueix  l’ansietat, millora o soluciona els problemes de somni,  millora la memòria i la concentració, augmenta la confiança en si mateixos i en definitiva, aconsegueixen un estat de benestar general. L’objectiu fonamental es dotar als nens i joves de l’habilitat de fer front a les situacions que l’hi estan produint tensió o ansietat.


Des de CAPSI us proposem una CAIXETA D’EINES amb tècniques de relaxació tenint en compte l’edat i la finalitat de la pràctica:

  1. Primera infància (2,5 a 6 anys): S’inicia la relaxació bàsicament com un joc amb la finalitat de familiaritzar-se amb la relaxació. Per exemple, es poden explicar contes en un entorn tranquil entorn tranquil, silenciós, just abans d’anar a dormir, al llit i per facilitar-li la transició a la son. Per ensenyar-li a identificar la diferència entre la tensió i distensió és pot fer ús de la seva joguina preferida i per aprendre a inspirar pel nas i expirar per la boca es pot fer amb l’ajuda de la imaginació, la panxa es transforma amb un globus que s’infla i es desinfla!

  2. Infància (de 7 a 9 anys): La relaxació és fa amb tècniques més estructurades amb la finalitat de reconèixer les situacions de tensió diàries. Un cop identificades aquestes situacions podem començar a treballar per contrarestar-les! Es pot fer a partir de la visualització del seu lloc preferit, amb auto instruccions “relaxa’t, tranquil, respira…” o bé per els més nerviosos amb un massatge a la nit abans d’anar a dormir.

  3. Pre adolescència (de 10 a 12 anys): Cal que practiqui les tècniques de relaxació que més l’hi agradin amb l’objectiu de obtenir els recursos necessaris per gestionar la relaxació. Si es sent còmode amb tècniques més físiques, treballar les relacionades amb la tensió i la relaxació muscular i si es veu més àgil amb el control de la respiració, fer us, per exemple, de la respiració abdominal.

  4. Adolescència (de 13 a 17 anys): Ús de les tècniques de relaxació amb l’objectiu d’aplicar-les davant de situacions de conflicte o estrès. En aquesta etapa s’ha d’utilitzar la tècnica per gestionar les situacions especifiques d’estrès, ja pugui ser un examen, una presentació oral d’un treball o una competició del teu esport, entre altres. Un cop es detecta la situació d’estrès i la tècnica per gestionar-ho, només cal seguir-ho practicant fins automatitzar-ho. Els resultats son immediats: disminueix l’ansietat anticipa tòria davant de successos que cursen amb gran ansietat, millora l’autocontrol, suavitzant els episodis disruptius o impulsius i millora la seguretat en si mateixos amb una major capacitat d’afrontar pors i temors.



Cal recordar sempre que cal adequar la tècnica al nen/a i no a l’inrevés. La millor tècnica de relaxació és la que així ho sigui per cada persona.


Per això us deixem un enllaç al document PDF on veureu les tècniques explicades d’una forma més ampliada


Segueix-nos al INSTAGRAM i al FACEBOOK a @capsiandorra