LA TECNOLOGIA COM A “XUMET” EMOCIONAL

LA TECNOLOGIA COM A “XUMET” EMOCIONAL

<< Uns pares en un restaurant no saben com fer per a que el fill d’uns 3 anys estigui assegut i callat mentre acaben de dinar. Li donen el telèfon per veure vídeos i el nen es calma>>.

<< Un nen d’uns 9 anys no vol fer els deures; quan finalment s’hi posa es despista en un no-res. El pare per motivar al fill acaba recorrent al que més li agrada al nen: “ Si acabes els deures en mitja hora et deixo jugar a la PlayStation”; el nen es posa content i acaba els deures>>.

<< En una sala d’espera d’un metge un nen fa molt xivarri i entra en rabietes quan la mare intenta que estigui en silenci, la mare li deixa el mòbil i ja només se sent el so del mòbil>>.

Aquestes són situacions que podem veure a diari. El que tenen en comú és que s’utilitza la tecnologia com a xumet emocional.

QUÈ ÉS UN  “XUMET” EMOCIONAL?

Segurament has deixat el teu telèfon mòbil als teus fills per a que estiguin quiets i callats. En el cas de no tenir fills el més probable és que hagis vist en moltes ocasions una família en un restaurant dinant tranquil·lament mentre que els nens estan tranquils jugant o fent ús de la tecnologia. Aquestes situacions són les que avui en dia fan que es compari el telèfon mòbil amb un “xumet emocional”.

Els telèfons o tablets, o anteriorment videoconsoles portables, provoca en els menors la mateixa funció que un xumet. Aconsegueix que estiguin en silenci, tranquils i sense molestar a través de l’estimulació sensorial (llums, colors, sons, etc) i evitar les emocions o situacions negatives.

QUINS SÓN ELS PERILLS DELS “XUMETS” TECNOLÒGICS? QUÈ EN PENSEN ELS ESPECIALISTES?     ?

Cada cop és major la presència de tecnologia a la vida de tots, tant dels adults com dels infants. L’Associació Americana de Pediatria (AAP) no ha dubtat en manifestar-se en contra de l’ús de la tecnologia per calmar els nens. Els professionals adverteixen que no s’ha de fer ús dels dispositius tecnològics per mantenir els nens tranquils, han d’aprendre a calmar-se de formes més adients, necessiten aprendre a identificar i gestionar les seves emocions sense l’ús de les pantalles i buscar la solució més adient per aquell moment .

Els nens que són calmats a través d’aparells electrònics en lloc d’una abraçada o amb paraules dels pares desenvoluparan poca capacitat d’empatia i tindran mancances en la gestió de les seves pròpies emocions, baixa autoestima, exigiran que se’ls atengui de forma immediata. Si no els ensenyem a tolerar les seves frustracions no aprendran a autoregular-se i per tant crearem adolescents i fins i tot futurs adults incapaços de contenir o d’expressar les seves emocions de forma correcta.

QUÈ PASSA AMB ELS ADOLESCENTS?

És important que els adolescents puguin mantenir relacions en línia ja que afavoreix el seu desenvolupament, els ajuda a autodescobrir-se. Però és essencial que els pares s’assegurin que en aquestes situacions els fills es comportin de forma adequada, estiguin pendents i facin una bona educació a mode de prevenció pel que fa als termes de privacitat, de les conseqüències que poden tenir els seus actes en les xarxes i dels perills que poden comportar, com pot ser la pederàstia, el ciberassetjament o bé el sexting.

I AMB ELS ADULTS?

Òbviament en el món dels adults no es pot fer referència al xumet emocional pròpiament dit. Però si que les situacions descrites a l’inici de l’article són extrapolables a l’adultesa. Els adults, o bé la gran majoria, fan ús dels seus dispositius electrònics arreu on van: mentre esperen en una sala d’espera, a l’autobús, en un àpat al restaurant (pots veure tots els comensals fent ús del seu telèfon), mentre caminen pel carrer, i un llarg etcètera.

És hora d’apagar tots aquests dispositius i observar el món que ens envolta, comunicar-nos i relacionar-nos amb l’entorn. Pels que tenen fills podran comprovar que els nens estaran més comunicatius.

Què passarà quan els infants d’avui dia siguin adults??

RECOMANACIONS PER UN MILLOR ÚS DELS MITJANS DIGITALS

S’ han redactat unes recomanacions per ajudar a les famílies a gestionar òptimament l´ús de la tecnologia per evitar les situacions i problemes que actualment diferents professionals trobem en la consulta, les quals influeixen negativament en el benestar físic, psicològic i emocional dels infants.

  • No consisteix en erradicar de les nostres vides els dispositius electrònics sinó aprendre a gestionar-los de forma adequada i sana fent ús de les mateixes pautes de criança i sentit comú que s’apliquen en el dia a dia.
  • Evitar que els menors de 24 mesos facin ús dels dispositius mòbils.
  • Establir un horari determinat d’ús de la tecnologia. L’associació de pediatres determina, per exemple, que els infants entre 2 i 5 anys no poden fer ús de més d’una hora al dia de tecnologia, i sempre que sigui de caire educatiu i apropiats a la seva edat.
  • Els pares han d’orientar i supervisar els seus fills mentre fan ús de les pantalles. Han de ser conscients de les aplicacions que utilitzen, les pàgines web que visiten, o els vídeos i fotografies que veuen, etc.
  • Mai fer els àpats tenint una pantalla al davant.
  • No permetre que facin ús dels dispositius a la seva habitació i especialment a l’hora d’anar a dormir.
  • Dedicar molt temps i de qualitat per estar amb els fills.
  • Establir temps de joc offline com a prioritat diària, divertir-se sense tecnologia a diari és imprescindible. Fer exercici físic, interaccions cara a cara, activitats a l’aire lliure, jocs en família, activitats per fomentar la creativitat, etc. Han d’aprendre que hi ha infinitat de formes de passar-ho bé i que també és important saber estar avorrit.
  • Els adults han de donar exemple sobre l’ús de la tecnologia. Pares cal que limiteu l’ús dels vostres dispositius! Si respecteu aquesta pauta els vostres fills també ho faran!

Si voleu saber més sobre l’ús de pantalles i dispositius electrònics en infants podeu consultar l’article publicat a CAPSI el novembre de 2020. ( L’ÚS DE PANTALLES REDUEIX EL RENDIMENT DELS NENS – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com) )

És normal pensar o creure que els xumets tecnològics calmen, però realment són un atenuant i aïllant que fan que els nens no prenguin consciencia de la seva emoció i que la gestionin de forma inadequada. Cal remarcar que les conseqüències d’aquests xumets emocionals no són únicament per a nadons i infants, sinó també per a més grans, adolescents i fins i tot adults.

Ja és hora de desconnectar-nos del món tecnològic i que connectem amb tot el nostre entorn!

FONTS CONSULTADES

  • Guerrero, R. (9 de novembre de 2020). Los peligros de los “chupetes” tecnologicos para el futuro de nuestros hijos. El País. https://www.elpais.com/mamas-papas/2020-11-08/los-peligros-de-los-chupetes-tecnologicos-para-el-futuro-de-nuestros-hijos.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra