ESCOLTAR AMB ELS ULLS!

ESCOLTAR AMB ELS ULLS!

Fa uns dies vaig veure una vinyeta per les xarxes que em va agradar molt i la faig servir sovint a consulta. En aquesta vinyeta hi podem veure un pare fent ús del telèfon mòbil i el seu fill, de 5 anys, reclamant-lo. El pare li fa saber que l’està escoltant i el nen exclama: “escolta’m amb els ulls, papa!”.

És un exemple molt gràfic de l’escolta activa. En l’article de CAPSI d’aquesta setmana tractem aquest tema, l’escolta activa o el saber escoltar, per tal de millorar la nostra comunicació i per tant la nostra relació amb les persones del nostre entorn.

QUÈ ÉS L’ESCOLTA ACTIVA?

L’escolta activa es refereix a l’habilitat d’escoltar no només el que la persona està expressant directament, sinó també els sentiments, pensaments o gestos i comportaments que hi ha darrera del que s’està dient. És una habilitat que ajuda a comprendre a la persona que ens està parlant i permet transmetre a l’emissor que el seu missatge està sent entès de forma correcta. És a dir, puc expressar que em sento molt bé però potser la meva postura corporal o la meva expressió facial no correspon amb les meves paraules, i si no m’estan “escoltant amb els ulls” no arribarà correctament el missatge que transmeto. Es pot resumir en escoltar activament i amb consciència plena el que ens estan transmetent.

La comunicació no verbal és la forma de comunicació més important que hi ha, us deixem l’enllaç de l’article de comunicació no verbal publicat anteriorment per a què hi pogueu fer una ullada COMUNICACIÓ NO VERBAL – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com)

Encara que pot ser difícil de dominar, l’escolta activa es pot aprendre i desenvolupar practicant-la.

Us proposem uns consells per aprendre i aplicar l’escolta activa en les teves relacions amb els demés.

COM PODEM FER ESCOLTA ACTIVA?

Cal tenir predisposició i actitud per escoltar: observa atentament a l’interlocutor i presta atenció constant a allò que diu, tant de forma verbal com no verbal, per tal de poder identificar els seus sentiments amb el que està expressant. Cal que no et perdis cap detall!

Posa’t en la pell de l’altra persona, cal tenir empatia.

Intenta identificar el contingut del seu missatge, no oblidis ni neguis els sentiments de la persona que ens parla.

Mantingues contacte visual i una postura corporal activa (contacte visual, afirmar amb el cap, inclinació del cos, etc), amb gestos de confirmació verbals (ja veig, mmm, ja, sí, etc), to de veu i expressió facial adequats.

Somriu lleugerament per tal de fer entendre a la persona que reps correctament el seu missatge a més a més de reforçar a que continuï parlant li mostraràs empatia.

No et distreguis durant la conversa! (atenció amb els missatges que puguis rebre al telèfon! Són una font de distracció assegurada!)

No interrompis mentre et parlen! Arribarà el teu torn per parlar. Tot i que, de tant en tant, pots anar reforçant les seves paraules per mostrar que estàs atent amb frases de l’estil: “vas fer-ho bé”, “segur que estaves patint”;. etc;  o fent preguntes importants perquè clarifiqui el seu missatge.

Parafraseja o expressa amb les teves pròpies paraules el que t’estan comunicant, d’aquesta manera informaràs que estàs entenent correctament el seu missatge. Per exemple: “Aleshores, m’estàs dient que et vas sentir…?”

Procura no jutjar ni imposar les teves idees des del primer moment i sense tenir tota la informació que vol fer-te conèixer.

Finalment, resumeix el que t’han comunicat per deixar clar que has entès el seu missatge i poder exposar el teu punt de vista.

L’escolta activa és la millor manera de connectar amb els altres, ajuda a crear una relació sana i fluida. Des de CAPSI t’animem a que practiquis aquesta habilitat per millorar la qualitat de la teva comunicació amb les persones del teu entorn.

Deixa de sentir als altres i comença a “escoltar-los amb els ulls”!

FONTS CONSULTADES

  • García-Allen, J. (Agost 2015) Escucha activa: la clave para comunicarse con los demás. Psicologia social i relaciones personales: Psicología y Mente.

https://psicologiaymente.com/social/escucha-activa-oir

  • Quicios, B. (Gener 2023). 11 técnicas para que la escucha activa funcione realmente con los ninos. Dialogo y Comunicación: Guía Infantil.

https://www.guiainfantil.com/familia/comunicacion/11-tecnicas-para-que-la-escucha-activa-funcione-realmente-con-los-ninos/

  • Rodrigues, E. (febrer 2022). Escuchar con los ojos. La Mente es Maravillosa: Psicologia Social.

https://lamenteesmaravillosa.com/escuchar-con-los-ojos/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra