COMUNICACIÓ NO VERBAL

COMUNICACIÓ NO VERBAL

Sabies que la nostra la comunicació no verbal pot influir i fins i tot canviar el nostre estat d’ànim?

Aprèn en aquest article què és la comunicació no verbal, els tipus que hi ha, a més a més d’unes  claus per poder millorar-la i sentir-te millor amb tu mateix i, amb les teves relacions interpersonals.

Quants cops hem sentit com a psicòlegs en el sol fet de conèixer algú fora de la consulta: “segur que m’estàs psicoanalitzant”. Hi ha molts factors per poder conèixer a algú, o com es diu de forma col·loquial, psicoanalitzar a algú. Però els psicòlegs, de la mateixa manera que moltes persones o en moltes professions, fem molt ús de l’observació. Ens fixem molt en la forma de comunicar, les expressions facials, la mirada, l’aparença, el to de veu, la postura corporal, etc, de les persones. D’aquesta manera és com comencem a conèixer a les persones, a través de la COMUNICACIÓ NO VERBAL.

QUÈ ÉS “LA COMUNICACIÓ NO VERBAL?

La comunicació no verbal és una forma de comunicació amb el que es transmet el missatge sense fer ús de la paraula, és a dir, a través de signes, de gests, amb la nostra postura, amb expressions facials o amb la mirada.

En el nostre dia a dia utilitzem aquest tipus de comunicació per assenyalar qualsevol cosa. La comunicació no verbal està molt més present del que creiem i arriba a tenir més importància que les pròpies paraules ja que el nostre cos no menteix.

La comunicació no verbal:

  • Ajuda a definir la nostra pròpia identitat, per exemple a través de la nostra postura corporal podem indicar si som persones introvertides o extravertides, etc.
  • Ens dona informació de la predisposició de cadascú per relacionar-nos.
  • Ajuda a entendre els missatges que proporcionem o que rebem dels altres sense fer ús del llenguatge.
  • Transmet emocions i sentiments.
  • Influeix tant en nosaltres com en els del nostre entorn.

QUINS TIPUS DE COMUNICACIÓ NO VERBAL HI HA?    

En aquest article farem èmfasi dels canals de comunicació més importants:

  • Expressions facials i mirada: la nostra cara és la part del cos més important per demostrar les emocions i sentiments que tenim. Podem percebre/transmetre gran part de les emocions.
  • Gests: els moviments de les extremitats, un moviment amb el cap, etc, acostumen a acompanyar al llenguatge verbal, en fan molt ús en la major part de les professions per donar validesa al seu discurs verbal (polítics, oradors, advocats…). Però també a través de gestos, com per exemple mostrar inquietud amb cames, ens dona informació de l’estat de les persones, etc.
  • Posició corporal: L’exposició i orientació del nostre cos demostren el grau d’interès i d’obertura vers als demés. Dona informació del nostre estat d’ànim. Per exemple, una persona inclinada cap endavant i amb el pit inflat ens podria indicar que mostra una actitud desafiant en una conversa; o per contra una persona una persona amb el tors encongit ens indicaria un estat emocional negatiu.
  • Aparença: ens informa de l’edat, del sexe, de la cultura, de la posició socioeconòmica, entre d’altres factors, d’una persona. Forma part de la importància que donem al nostre aspecte extern i al missatge que volem donar a l’entorn sobre nosaltres mateixos.
  • El parallenguatge: Fa referència al to de veu, la velocitat de la parla i al volum de veu que emprem amb el llenguatge verbal, no el què si no al com en comuniquem. Es pot donar un missatge utilitzant dos tons de veu diferents i el mateix missatge cambia radicalment.

CLAUS PER MILLORAR LA NOSTRA COMUNICACIÓ NO VERBAL

Us facilitem uns consells per a que la teva comunicació no verbal sigui més efectiva i pugui emfatitzar el missatge que vols donar als altres. Et pot ser molt útil tant per a la teva vida quotidiana com per a la laboral.

  • Expressa’t però sense sobreactuar: Intenta que el teu cos no parli més que les teves paraules ja que l’altra persona es fixarà més en els teus gests que amb el teu discurs. Si evites expressar-te corporalment o mostrar-te estàtic tampoc es beneficiós. Intenta que els teus braços no passin més amunt de la teva barbeta.
  • Somriure: Començar una conversa amb un somriure facilita la comunicació, ens relaxa, i destensa la situació.
  • To de veu: Fes ús d’un to de veu normal, ni molt elevat ni molt baix, per mostrar-te segur de tu mateix. Intenta no titubejar. El “com” fem servir la nostra comunicació verbal dona moltíssima informació, es detecta molta informació a través de la comunicació no verbal que acompanya a la verbal.
  • Mirada: Mantingues la mirada al teu interlocutor de forma prolongada i de forma relaxada d’aquesta manera mostraràs seguretat. El que no podrem controlar és la dilatació de la nostra pupil·la, ja que quan quelcom ens agrada es dilata, i a la inversa. La vista de les persones es desvia cap a una banda quan menteixen i cap a l’altra banda quan recorden (depenent de si la persona es dretana o esquerrana); són factors que es tenen en compte en interrogatoris, en recursos humans, etc.
  • Mantingues la distància i/o fixa’t amb la distància que et demana el teu interlocutor: Aprèn a llegir els moviments de l’altra persona, per exemple si retrocedeix, respecta-ho i no t’hi apropis més.
  • Posició corporal o llenguatge corporal expansiu: Mostra’t amb el tors i l’esquena recta i la barbeta lleugerament aixecada. Et mostraràs i et sentiràs més obert i més segur de tu mateix (està estretament relacionat amb la dominància del regne animal) i amb sensació de poder. Però recorda’t de no sobreactuar!
  • Posició corporal asseguda: Quan seguis en una taula estigués atent a la teva posició, fixa’t en si seus amb una posició que sembli que t’enfonsis a la cadira o no et mostris excessivament rígid. S’aconsella tenir les mans damunt la taula per fer gests  lleugers; no mostrar les mans podria denotar inseguretat en un mateix.
  • No fer sorollets: Per evitar que el teu interlocutor es distregui no juguis, ni remenis ni facis sorollets amb els objectes que tens al voltant, com per exemple un bolígraf, anells, polseres, el cabell, etc. Mentre escoltis pots quedar-te amb els dits entrellaçats i anar assentint amb el cap i mentre parles gestualitzar.

La nostra comunicació no verbal o la nostra forma de comportar-nos, les expressions facials, la mirada, les postures, el to de veu, la respiració, etc , influeix en els nostres pensaments, sentiments i conducta. Per tant us animem a observar la vostra comunicació no verbal i el que ens transmeten els del nostre voltant per aconseguir sentir-nos millor tant amb nosaltres mateixos com en les nostres relacions interpersonals.

“Lo que eres se expresa con tanta fuerza que no puedo oír lo que dices”,  Ralph Waldo Emerson (filòsof i poeta)

FONTS CONSULTADES



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra