ELS MANAMENTS ASSERTIUS

ELS MANAMENTS ASSERTIUS

En darrers articles hem estat parlant de l’assertivitat, l’habilitat d’expressar els teus pensaments, sentiments i necessitats de forma clara i respectuosa.

Us enllacem a continuació alguns articles que parlen de l’assertivitat i de com entrenar-la i /o aplicar-la:


L’assertivitat es basa en una sèrie de DRETS ASSERTIUS. Els drets assertius són declaracions que confirmen la teva vàlua com a persona i el teu dret a ser tractat/da amb respecte. Ens serveixen de guia per a saber com hem de ser tractats i com hem de tractar als demés.

Reconèixer i aplicar aquets drets pot millorar les teves relacions personals, fomentar relacions més saludables en establir límits i expectatives més clares, millorar la comunicació clara i efectiva, augmentar la teva autoestima i reduir l’estrès, ja que en expressar les teves necessitats redueixes l’ansietat.

Llest/a per descobrir els 8 manaments que volem que apliquis a partir d’ara?

  1. TINC DRET A SER TRACTAT/DA AMB RESPECTE. Tots mereixem ser tractats amb cortesia i consideració pels demés. Ningú té dret a menysprear-te, maltractar-te, humiliar-te o avergonyir-te.
  2. PUC EXPRESSAR ELS MEUS PENSAMENTS I SENTIMENTS. Tens el dret d’expressar els teus pensaments, opinions i emocions de forma sincera, sempre i quan ho facis de forma respectuosa.
  3. PUC DIR QUE “NO”. M’atreviria a dir que aquest és el dret assertiu que més ajudem a treballar a teràpia i t’assegurem que és una habilitat molt important. Pots negar-te a fer quelcom que no vulguis o no puguis fer, sense sentir-se culpable. Simplement t’hi pots negar perquè NO VOLS.
  4. PUC CANVIAR D’OPINIÓ. Nosaltres evolucionem i re aprenem de forma continua, perquè no podrien evolucionar doncs també els nostres pensaments i sentiments? Pots canviar d’opinió sense justificació o explicació detallada. Inclús pots canviar d’opinió si ja havies acceptat quelcom prèviament.
  5. JO SÓC QUI ESTABLEIXO LES MEVES PRIORITATS. Tens el dret a decidir com vols invertir el teu temps i energia. No estàs obligat/da a satisfer les expectatives dels demés, i menys si aquestes van en detriment de les teves pròpies necessitats.
  6. JO TAMBÉ M’EQUIVOCO. Tots som humans i cometem errors, tens dret a equivocar-te sense sentir-te avergonyit/da. Reconèixer els nostres errors i aprendre d’aquests és part del nostre creixement personal.
  7. TINC DRET A REBRE INFORMACIÓ PER PRENDRE DECISIONS. Has de tenir accés a la informació necessària per prendre decisions que afectin a la teva vida i benestar.
  8. PUC POSAR ELS MEUS LÍMITS. Tens dret a establir límits que protegeixin el teu benestar emocional i físic. Aquests límits et permetran dir “no” quan sigui necessari i mantenir relacions saludables. Defineix límits personals que et protegeixin de situacions incòmodes o abusives. Comunica aquests límits de forma ferma i respectuosa.


Practicar l’assertivitat et permet ser el propietari de la teva veu, expressar els teus pensaments i sentiments de forma efectiva i fomentar un ambient de respecte i comprensió en les teves relacions.

FONTS CONSULTADES:

HEALTHY WORK (2022). ¿Cuáles son los derechos asertivos? Extret de l’enllaç WEB:   https://healthywork.es/blog/cuales-son-los-derechos-asertivos/

SOLER, A. Los derechos asertivos.    Extret de l’enllaç WEB:  https://albertosoler.es/wp-content/uploads/2014/04/Los-derechos-asertivos.pdfSegueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra