CLAUS PER SER FELIÇ

CLAUS PER SER FELIÇ

Què és per tu la felicitat?

Què necessito per ser feliç?

A cada inici d’any, molts de nosaltres ens fem una llista de propòsits per anar complint durant l’any que entra: inscriure’ns al gimnàs, menjar més saludable, escriure un diari personal, deixar de fumar, viatjar més, fer un curs de cuina, entre molts d’altres. I si per aquest 2022 ens proposem de ser (més) feliços?

En aquest nou article de CAPSI us volem facilitar unes claus per aconseguir ser feliços o si més no millorar-la. La felicitat cal viure-la i deixar de buscar-la!

QUÈ ÉS LA FELICITAT?

Segons la Viquipèdia, la felicitat és una emoció que s’experimenta com un estat plaent, desitjable, que produeix la sensació de benestar i que pot percebre’s com una sensació d’autoestima, autoconfiança i d’autorealització per haver aconseguit certs objectius que el realitzen com a individu.

La felicitat és una mesura de benestar autopercebut, ja que cada persona pot tenir el seu propi criteri del què significa la felicitat per a ell/a mateix/a, que influeix en les actituds i comportaments de cadascú. Aquest concepte es relaciona estretament en enfocar la vida d’una forma positiva o de forma negativa segons el grau de felicitat de cada persona.

Segons un estudi de la Universitat de Yale, buscar constantment la felicitat pot generar ansietat i angoixa. L’obsessió per ser feliç sembla produir baixa tolerància a la frustració si no s’aconsegueixen resultats de forma immediata. LA FELICITAT SÓN MOMENTS, i els moments de “no felicitat” no han de ser vistos com a fracassos.

Fent referència a l’article anterior publicat a CAPSI (MOTIVA’T – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com) ) la felicitat estaria ubicada a la part superior de la piràmide de Maslow, en la que hauríem de passar o tenir complerts tots els esglaons inferiors per poder assolir-la.

CLAUS PER (APRENDRE A) SER FELIÇ

Les característiques que presentem a continuació permetran que ens fem una idea de si som o no feliços, i de si nosaltres mateixos ens rodegem de persones felices. Posa-les en pràctica fins a convertir-les en un hàbit d’aquesta manera aconseguiràs permetre’t ser feliç en més quantitat de moments.

 1. SIGUES AMABLE: Tingues bona actitud en tot moment. Ser amable es relaciona amb les persones positives, les que sempre et fan sentir molt a gust amb la seva companyia ja que se senten molt còmodes amb ells mateixos.
 2. NO JUTGIS: No et deixis endur per les aparences, accepta sense problemes a les persones i accepta les seves característiques pròpies. No treguis idees precipitades i possiblement poc beneficioses.
 3. COMPARA’T AMB TU MATEIX I NO AMB ELS ALTRES: Sempre trobaràs algú que estigui millor que tu i si et compares amb aquesta persona sempre trobaràs mancances amb tu mateix. Primer compara’t amb tu mateix en el passat i analitza tot els èxits que has aconseguit; després compara’t amb l’objectiu futur per saber cap on has de seguir sense perdre de vista l’aconseguit en el passat.
 4. DEIXA DE BANDA L’EGOÏSME i les enveges: Fent èmfasi al punt anterior, les persones felices poden veure els èxits de les altres persones; la diferència està en com ho perceben. Alegra’t i admira els èxits dels demés per ser feliç. Ajuda, també, als del teu voltant a aconseguir els seus objectius sense deixar de banda les teves pròpies metes. Per tant, ADMIRA EN LLOC D’ENVEJAR.
 5. FOCALITZA EL QUE ESTÀ SOTA LA TEVA INFLUÈNCIA: Posa el focus principal a les coses que depenen de tu mateix o en el que hi tinguis certa influència. No gastis la teva energia en quelcom que no pots o no estàs disposat/da a canviar.
 6. APRÈN A ADAPTAR-TE a qualsevol circumstància i utilitza-la al teu favor. Una persona feliç crea les circumstàncies de la seva vida, davant la frustració en la realització d’un objectiu, el readapta per crear-ne un de nou i aconseguir el que vol.
 7. SIGUES AGRAÏT AMB TU MATEIX  i amb els altres: T’ajudarà a posar-te en contacte amb el que tenim i apreciem, és una forma de reforçament positiu. Practica cada dia al posar-te al llit i al llevar-te per estar connectat amb aquest estat de valoració de tu mateix/a.
 8. VIU EL PRESENT: Les persones que viuen en el passat, viu trista; la gent que viu en el futur, viuen de forma ansiosa però la gent que viu el present viu feliç. Sigues conscient de cada moment que vius, estigues en l’aquí i ara i gaudeix de cada moment com si fos l’últim.
 9. SOMRIU! : Són les persones que et regalen un somriure fàcilment davant de qualsevol circumstància. Això no significa que si no somrius no siguis feliç! Sinó que simplement que una persona amb un grau baix de felicitat li costa més aquest gest.
 10. ESCOLTA: Comunicar-se és més que parlar. Escolta tot el teu voltant i aprendràs molt!
 11. CUIDA EL TEU ESTAT FÍSIC: Fes exercici, cuida la teva salut, la teva alimentació i el teu estrès amb tècniques de relaxació.
 12. CUIDA EL TEU ESTAT ANÍMIC: És important intentar ser positiu en tot moment a la vida!
 13. PASSA MÉS TEMPS AMB AMICS I FAMILIA: Les persones som un ésser social. Cuida i ajuda a les persones del teu voltant.
 14. ESCOLTA MÚSICA: La música influeix en el nostre estat d’ànim, afecta positivament en el nostre humor.
 15. NO ESPERIS TANT DELS ALTRES: segurament, en moltes ocasions t’has frustrat per esperar massa d’algú altre o de quelcom. No esperis tot ni esperis res, centra’t en tu mateix.
 16. PETITS PLAERS: Valorar els petits plaers de la vida i els petits detalls et farà sentir més feliç. Converteix els problemes en oportunitats per poder créixer. Comunica els teus pensaments, les teves il·lusions, les teves frustracions, desitjos, etc. Gaudeix tant dels petits plaer com dels grans esdeveniments.
 17. SIGUES HONRAT/DA: No menteixis. Els que s’enganyen a ells/es mateixos/es tendeixen a enganyar als altres. Seràs més feliç si et mostres tal i com ets ja que no tens motius per enganyar a ningú. La vida és més fàcil si et permets ser tu mateix/a.
 18. VIATJA MÉS: T’aportarà noves experiències i moments per recordar. Planificar un viatge aporta un grau de felicitat més elevat degut a anticipar els moments bons que ens esperen.

Ens agradaria que et preguntessis… Què necessito per ser feliç? I construeix un nou model del teu món en base als teus desitjos. Aprèn a ser feliç i ensenya als que ens envolten a ser-ho també!

FONTS CONSULTADES

Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Felicitat

Punset, E. (2005). El viaje a la felicidad: las nuevas claves científicas. Ed: Booket España.

Punset, E. (2012). Hablemos de felicidad. Ed: Urano España.

García-Allen, J. Las 10 claves para ser feliz según la ciencia. Estudios e investigacions sobre la ciencia de la felicidad. Psicología y Mente ( https://psicologiaymente.com/vida/claves-para-ser-feliz)

Mendez, A. (2018) 10 características admirables de la gente feliz. Euroresidentes: Sentir bien (https://www.euroresidentes.com/estilo-de-vida/sentir-bien/10-caracteristicas-admirables-de-la)Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra