“HI HA SITUACIONS QUE ENS FAN VEURE QUE NO NOMÉS SOM ESPORTISTES”

“HI HA SITUACIONS QUE ENS FAN VEURE QUE NO NOMÉS SOM ESPORTISTES”

Ves a la L’ENTREVISTA a el PERIÒDIC d’Andorra

Anna Verdaguer (Andorra la Vella, 1992) va cursar el Grau en Psicologia i es va especialitzar amb el Màster Oficial de Psicologia de l’Esport i de l’Activitat Física a la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment està cursant el Doctorat de Psicologia de la Salut i de l’Esport i és membre de l’equip de Capsi, amb consulta privada. 

–Què és Capsi?
–Capsi és un centre de psicologia, logopèdia i nutrició per a nens, adolescents i adults. Som un equip format, certificat i amb diferents especialistes en diagnòstic i assessorament.

–Influeix l’estat psicològic en un esportista?
–Perquè un esportista assoleixi els seus objectius esportius i aconsegueixi el seu benestar personal és imprescindible que tingui una preparació integral: tècnica, tàctica, física, teòrica i psicològica. Amb molta freqüència trobem esportistes molt ben preparats físicament i que no poden utilitzar el seu màxim potencial en una competició pel fet de no aconseguir estabilitzar el conjunt de sensacions i emocions prèvies a l’esdeveniment.

–Com ha afectat la Covid-19?
–S’ha notat un increment en valorar la importància de la salut tant física com mental. La pandèmia ens ha permès experimentar que ens podem adaptar als canvis i rendir, tot i estar en una situació d’incertesa.

–Són reticents els esportistes a rebre atenció psicològica?
–Cada cop s’està donant més a conèixer que anar al psicòleg no implica tenir un trastorn mental i que pot ser una bona eina per a gestionar problemes del dia a dia o en aquest cas, esportius.

–«Comptar amb un bon professional pot marcar la diferència entre guanyar o perdre».
–Si hi ha una preparació integral de l’esportista, amb bons professionals al darrere, les probabilitats d’aconseguir els objectius són infinitament més grans i el benestar de l’esportista està gairebé garantit. És un fet demostrable.

–Quins beneficis pot oferir començar a treballar amb professionals d’aquest àmbit?
–Treure el millor rendiment esportiu mitjançant l’entrenament psicològic, a més d’establir opcions i recursos per afrontar i superar l’èxit en diferents situacions i millorar les relacions amb els agents que l’envolten (companys, pares, mares, entrenadors, etc.).

–Esportistes petits i grans. Hi ha diferència en aquest aspecte (psicològicament)?
–Sí que hi ha diferència. Quan són més petits l’objectiu fonamental és adquirir les habilitats de l’esport i fer activitats purament d’oci, educatives i que sorgeixi tot bé durant aquest temps. En canvi, quan són més grans es dediquen més a rendir i establir resultats. La clau està en combinar de la millor manera possible la part esportiva i l’acadèmica. Hi ha moments que tot no és només l’esport, sinó que també hi ha situacions inesperades que ens fan veure que no només som esportistes. 

El centre també organitza xerrades i tallers per a empreses, federacions o escoles.

Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra