” I VOSALTRES, QUIN TIPUS DE PARELLA SOU?”

” I VOSALTRES, QUIN TIPUS DE PARELLA SOU?”

Fa temps que estàs amb la teva parella i te n’adones que ha disminuït la vostra libido sexual i la vostra passió?

Has conegut algú, però sents que no és ben bé la persona que voldràs al teu costat?

Has viscut un amor ple de passió i no saps què el diferencia dels demès?

Avui venim a parlar-vos d’un concepte poc conegut però útil per entendre els diferents tipus d’amor que experimentem en les relacions, coneix la TEORIA TRIANGULAR DE L’AMOR.

La teoria triangular de l’amor és un model proposat pel psicòleg Robert J. Sternberg. Descriu l’amor en tres components principals:

INTIMITAT: Es refereix a la sensació de proximitat emocional, la connexió emocional i l’aferrament entre dues persones. Inclou aspectes com la confiança, l’amistat, el suport emocional, la comunicació íntima, l’afecte i la sensació de compartir experiències profundes.

PASSIÓ: Fa referència a l’atracció física i sexual, així com als sentiments de desig i excitació cap a l’altra persona. Es tracta de l’impuls o necessitat d’estar amb l’altra persona i de tenir relacions íntimes.

COMPROMÍS: Fa referència a la decisió de seguir en la relació malgrat els alts i baixos que puguin sorgir. Fa referència al compromís a llarg termini amb la relació i la decisió conscient de mantenir-la. Inclou aspectes com la dedicació, la lleialtat i la voluntat d’invertir temps i esforç en la relació.

TIPUS D’AMOR

Segons aquesta teoria, les diferents combinacions d’aquests tres components donen lloc a diferents tipus d’amor. En cada combinació, les relacions amoroses seran diferents:

AFECTE (Intimitat): Caracteritzat per la vertadera amistat. És un tipus de relació en què dues persones se senten emocionalment connectades, comparteixen confidències, confien l’un amb l’altre i es recolzen mútuament, però potser no hi ha desig de tenir relacions íntimes ni compromís com a parella.

CAPRICI (Passió): Aquest tipus de relació es caracteritza per una forta atracció física i sexual entre ambdues persones. No obstant, no hi ha ni intimitat ni compromís, cosa que converteix aquest tipus de relacions en superficials. Podríem veure aquest tipus de relació als inicis d’una parella, en què hi ha molt de desig però no hi ha prou confiança ni compromís.

AMOR BUIT (Compromís): En aquest cas, les persones poden estar compromeses a llarg termini i disposades a invertir en la relació, però no tenen una connexió emocional significativa i una atracció física intensa. Aquest tipus d’amor el podem observar en relacions per interès o en algunes relacions de llarga durada, només hi ha el desig per estar junts.

AMOR ROMÀNTIC (Intimitat + Passió): Les persones que experimenten aquest tipus d’amor solen sentir una connexió emocional profunda i una intensa atracció física i sexual, però potser no estan necessàriament compromeses a llarg termini.

AMOR SOCIABLE/COMPANY (Intimitat + Compromís): És el tipus d’amor que es pot manifestar quan la parella no té desig i excitació cap a l’altra persona, però la convivència, els fills i les experiències junts els mantenen units. Aquesta relació pot semblar satisfactòria per als membres i durar molt de temps.

AMOR FATU (Passió + Compromís): L’amor fatu es dona quan els membres de la parella volen estar junts, ja que existeix el desig i l’excitació de viure experiències íntimes, però no tenen gaires coses en comú.

AMOR CONSUMAT / MADUR (Intimitat + Passió + Compromís): Aquest és l’amor complet. Aquesta és la combinació ideal, en què els tres components de la teoria piramidal de Sternberg estan presents en nivells alts i equilibrats. En aquesta relació, hi ha una connexió emocional profunda, una forta atracció física i sexual i un compromís sòlid i durador.

TREBALLA ELS DIFERENTS COMPONENTS!

És possible mantenir una relació fins i tot si només un o dos components de l’amor són presents. No obstant això, la qualitat i la naturalesa de la relació es poden veure afectades per la manca d’equilibri en els altres components. En aquests casos, és important que les persones involucrades en la relació siguin conscients de la manca d’equilibri i treballin juntes per enfortir els altres components de l’amor.

INTIMITAT:

 • Fomenta la comunicació oberta i honesta. Parla obertament sobre els teus sentiments, pensaments i necessitats amb la teva parella.
 • Construeix confiança. Demostra a la teva parella que pot confiar en tu.  
 • Comparteix experiències significatives. Participeu en activitats junts que enforteixin el vostre vincle emocional i us ajudin a conèixer-vos millor.
 • Practica l’empatia: Tracta d’entendre els sentiments i les perspectives de la teva parella, i sigues comprensiu/iva en tot moment.

PASSIÓ:

 • Conrea la intimitat física. Dedica temps a mostrar afecte físic, com ara abraçades, petons i carícies.
 • Mantingues l’espurna viva. Sorprèn la teva parella amb gestos romàntics i espontanis, planifica cites especials i mantingues viva la flama de la passió.
 • Expressa el teu desig. Comunica a la teva parella els teus sentiments i desitjos sexuals de manera oberta i respectuosa.
 • Explora noves experiències. Experimenteu junts coses noves en l’àmbit sexual per mantenir viva l’emoció i la passió en la relació.

COMPROMÍS:

 • Estableix metes comunes. Treballeu junts per establir metes a llarg termini per a la relació i per a les vostres vides individuals.
 • Construeix una base sòlida. Assegureu-vos que la vostra relació estigui basada en el respecte mutu, la lleialtat i la dedicació.
 • Supereu els desafiaments junts. Enfronteu els desafiaments i obstacles com a equip, i demostreu el vostre compromís de recolzar-se mútuament en totes les circumstàncies.
 • Comunica les teves expectatives. Parla obertament i honestament sobre les teves expectatives en la relació i assegura’t que estigueu compromesos amb la construcció d’un futur plegats.

L’amor requereix esforç i compromís continus per part de totes les persones involucrades.

FONTS CONSULTADES:

AZNAREZ, A (2022). La teoría triangular del amor. Extret de l’enllaç WEB:   https://www.angelaaznarez.com/teoria-triangular-del-amor/

ESPADAS, P. La teoría triangular del amor. Extret de l’enllaç WEB:  https://aulacero5.blogspot.com/2019/04/la-teoria-triangular-del-amor_26.html

INSTITUT GOMÀ (2020). Documents del curs Creixement sexual i de parella.Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra