TORNADA A L’ESCOLA: COM GESTIONO LA POR DEL MEU FILL?

TORNADA A L’ESCOLA: COM GESTIONO LA POR DEL MEU FILL?

Aquest any, a l’estrès de la tornada a l’escola s’hi suma la incertesa i les pors per fer front a la situació generada pel COVID-19.

Els nens porten mesos confinats a casa, i malgrat que durant l’estiu alguns d’ells han realitzat activitats o s’han relacionat de nou amb alguns amics i familiars, els nens tornen a les classes més desconnectats dels companys, professors i les rutines.

TORNAR A L’ESCOLA ÉS UN BENEFICI PER ALS NENS

La socialització dels nens és beneficiosa per al seu desenvolupament físic, cognitiu i social. És imprescindible per a que els nens progressin en les seves capacitats motrius, de comunicació, resolució de conflictes, confiança, empatia, imaginació…entre moltes altres coses.

Per aquest motiu és important que els pares reforcin els avantatges de tornar a l’escola i a l’hora, prestin atenció a les pors, incerteses i emocions dels seus fills enfront a aquesta tornada.

QUINES PORS PODEN SORGIR EN ELS NENS?

  • Por al contagi. Desprès d’haver rebut tanta informació del risc d’ajuntar-se amb altres nens, és lògic que dubtin de la tornada.
  • Adaptació escolar. Malgrat s’han fet grans esforços per mantenir les rutines, desprès de tants mesos resultarà més complicada l’adaptació a les rutines escolars. 
  • La separació dels pares. Alguns nens han passat tant temps amb els seus pares que els resultarà més difícil gestionar aquesta separació.
  • Falses expectatives. És molt possible, sobretot en els més petits, que creguin que la tornada sigui semblant a com van deixar l’escola en aquell moment. Trobar les escoles diferents, amb normes i rutines canviades, suposarà un repte d’adaptació.



COM AJUDO AL MEU FILL A AFRONTAR LES PORS?

  • Dona’ls-hi informació clara i adaptada a la seva edat.
  • Explica-li com serà l’entrada a l’escola, quines seran les condicions de cada centre.
  • No et posicionis en missatges extrems “No ha passat res” VS Missatges catastrofistes.
  • Ofereix-li un espai per a que pugui parlar dels seus dubtes i expressar les seves emocions. Respon a les seves preguntes i inquietuds.
  • Insisteix en les mesures de prevenció
  • Redueix els contactes socials que no siguin absolutament necessaris per prioritzar els contactes escolars.
  • Entrena amb antelació rutines i horaris similars als de l’escola.
  • Ajuda’ls a planificar l’entrada escolar preparant el material, reprenent el contacte amb amics. Posa límits a l’ús de pantalles, fomenta activitats amb exercici físic, determineu horaris per dormir i despertar-se, dona-li responsabilitats.
  • Parla-li poc a poc de la tornada a l’escola, amb missatges positius.
  • Cerca petits moments en el que els nens s’hagin de separar dels pares per a que es vagin adaptant a aquest procés.
  • Dedica-li temps, desprès dels primers dies per demanar com ha anat.

0 – 6 anys: Transmetre seguretat

En aquesta edat, la por dels nens i nenes té una estreta relació amb la por dels pares. Així que la clau està en transmetre tranquil·litat i seguretat al teu fill.

Malgrat, els pares es sentin insegurs és molt important prestar atenció al QUÈ dius i al COM ho dius. Procura estar atent/a al teu estat d’ànim, al llenguatge no verbal (mirades, to de veu, postura, etc.).

6 – 12 anys: Tranquilitzar sense negar la realitat

En aquestes edats, la por està present per un doble factor. D’una banda perceben molt clarament les emocions i estats d’ànim dels pares però també tenen el seu propi raonament i percepcions, és a dir, el que escolten d’altres nens, el que veuen a la TV o Internet, etc.

Així doncs, no hem de negar una realitat ni donar falses indicacions. Si el teu fill s’inquieta per si es contagia a l’escola, no li diguis “que això no passarà”, indica-li “que existeix una possibilitat, però que pot fer ús de les mesures de prevenció per protegir-se com rentar-se les mans, posar-se la mascareta, etc.”

Adolescència: Transparència i informació

En aquesta edat les pors estan més condicionades pel que reben de l’entorn (amics) que pel que els pares els puguin transmetre.

D’aquesta manera, és important ser transparents amb ells, involucrar-los en les decisions. Així, comparteix amb ell les teves emocions i inquietuds, parla de les mesures de prevenció, definiu la vostra postura davant el virus, parleu de què passarà si hi ha contagi, dels protocols que estableix l’escola, etc.

Referències:

Rius, M (20 d’agost de 2020). Vuelta al cole: cómo gestionar el miedo y la incertidumbre de niños y de mayores. La Vanguardia. Recuperat a: https://www.lavanguardia.com/

Igual, F (2020) Vuelta al cole en tiempos de COVID-19: Cuáles son las complicaciones adicionales a las que se enfrentarán los niños. El Mundo. Recuperat a: https://saposyprincesas.elmundo.es/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra