“SÍNDROME POSTVACACIONAL”

“SÍNDROME POSTVACACIONAL”

Arriba setembre i és l’hora de tornar a la rutina, els infants i joves a les aules, i, molts adults, a la feina. En alguns casos pot fer mandra i en altres es pot manifestar de forma més intensa.

Com ho viuen els vostres fills? I vosaltres?

En aquest article aprendrem a identificar i gestionar la ´”la Síndrome postvacacional” per tal de que l’adaptació a la rutina sigui més òptima.

QUÈ ÉS “LA SÍNDROME POSTVACACIONAL”?

La Síndrome Postvacacional pròpiament dita no existeix en cap manual de psicologia ni està reconeguda per la OMS, ni per a infants ni per a adults. Tot i així, es tracta d’un procés d’adaptació, en aquest cas la tornada a l’escola o a la feina en adults, amb unes característiques força ben definides; és per aquest motiu que s’ha començat a posar-li un nom.

Hi ha moltes persones que experimenten molèsties físiques i psíquiques en acabar les seves vacances i haver de tornar a les respectives rutines. S’estima que al voltant d’un 8% de nens i un 15% d’adults pateixen aquesta simptomatologia. És un procés normal en els infants (i en alguns adults) ja que des de final de juny viuen sense uns horaris fixos, amb menys rutines, amb poques preocupacions i responsabilitats, gaudint d’ambients més relaxats comparat amb la resta de l’any. És necessari fer una adaptació progressiva al canvi d’hàbits i a la tornada a rutina per evitar o bé disminuir aquesta angoixa.

Tot i així, aquesta simptomatologia ha de durar pocs dies, entre dos i quatre aproximadament en el que ens hem d’adaptar de nou al ritme de vida normal, en el cas que s’allargués més de 15 dies seria recomanable visitar un especialista per valorar la presència d’alguna problemàtica que estigui dificultant en procés d’adaptació.

COM ES MANIFESTA?    

La simptomatologia associada és força àmplia (no cal que es compleixin tots els símptomes):

Tristesa Alteracions de la son i la gana
Angoixa Dificultats en la presa de decisions
Irritabilitat Alteracions en la concentració
Cansament Molèsties físiques: Mal de cap, de panxa, etc.
Apatia  

En el cas dels menors, gran part dels que experimenten aquests símptomes és per que els pares també els pateixen o bé els hi transmeten. La simptomatologia de la “síndrome postvacacional” es pot donar a qualsevol nen: aquells que comencen l’escola per primera vegada, els que han variat molt les rutines i horaris durant les vacances, els que canvien d’etapa, o els que comencen en un nou centre educatiu (per tant de companys i professors).

La forma en que ho viuen els pares és força variable ja que depèn molt de com reaccionin els fills. Si un infant per tornar a l’escola ho passa malament, el veuen trist, no dorm bé per les nits, s’enfada contínuament, etc. Segurament aquests pares també els angoixarà la reacció del fill. També val a dir que molts pares estan desitjant el retorn a les aules dels seus fills! I segurament aquests pares seran els que millor seguiran les consignes per a la bona adaptació que es donaran més endavant.

RECOMANACIONS PER UNA MILLOR ADAPTACIÓ A LA TORNADA A LA RUTINA

Pocs volen tornar de les vacances, però menys encara si saben que es sentiran cansats o enfadats o bé que no dormiran amb normalitat. per aquest motiu us donem uns consells per evitar la “síndrome postvacacional” i aconseguir una millor tornada a la rutina:

– Mostra una actitud positiva, transmet tranquil·litat i paciència davant la tornada a la rutina.

– Recupera la rutina habitual uns dies abans de l’inici de les classes o de la feina per tal d’aconseguir una adaptació progressiva. A ser possible no tornis de vacances el dia abans de començar les classes o la feina encara que estigui tot preparat, cal evitar la sensació de passar directament de la platja a l’aula/feina.

– Regula els horaris de la son (ja que si estem cansats apareix més ràpidament la irritabilitat i les dificultats de concentració).

– Cuida la teva alimentació i regula els horaris dels àpats i de les rutines habituals, com per exemple dutxes, tasques de la llar, etc.

– Una bona opció és practicar activitats tranquil·les o bé tècniques de relaxació els dies previs a l’inici de la tornada. Us adjuntem un enllaç amb tècniques de relaxació per adults: CAIXETA D’EINES AMB TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ I RESPIRACIÓ – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com)

A més a més, en el cas de nens i joves:

– No deixis per últim moment el comprar i marcar tot el material escolar necessari. És recomanable que els nens participin en preparar tot el material ja que els ajuda a posar-se en situació del retorn a classe.

– És molt útil retrobar-se amb companys de classe dies abans de l’inici de curs per a que associïn la sensació de benestar d’aquest retrobament amb el retorn a l’escola.

– Sempre cal transmetre positivisme per la tornada a l’aula, donar-li recolzament. Destacar aspectes positius com retrobar-se amb els amics, les activitats que fan, etc. No reforçar les seves angoixes i les seves pors.

– Ajuda’ls a expressar el què i com se senten, és important observar i parlar de la simptomatologia per a que en prenguin consciència.

– Practiqueu activitats tranquil·les o bé tècniques de relaxació els dies previs a l’inici de les classes. també us adjuntem enllaç amb idees: CAIXETA D’EINES AMB TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ PER NENS I ADOLESCENTS – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com)

MOLT BONA RENTRÉE A TOTHOM!

FONTS CONSULTADES

  • Barrera Renault, C. ¿El síndrome postvacacional afecta a los niños?. Centro médico CETEP. https://web.cetep.cl/2017/02/23/conoces-sindrome-post-vacacional-en-los-ninos/
  • Camarero, A F. (30 de agost de 2016) El síndrome postvacional tambiés afecta a los niños. Psicología: El País https://elpais.com/elpais/2016/08/19/mamas_papas/1471593536_350119.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra