SIBO I ALTRES AFECTACIONS DE L’INTESTÍ PRIM

SIBO I ALTRES AFECTACIONS DE L’INTESTÍ PRIM

Quan pensem amb la microbiota intestinal, normalment sempre pensem amb l’intestí gruixut, però i l’intestí prim? Aquest gran oblidat té una repercussió i una importància que val la pena tenir en compte.

És cert que en l’intestí gruixut fermentem fibra i altres components, però l’intestí prim per la seva llargada, representa més de la meitat del nostre sistema digestiu i absorbeix més del 90% dels nutrients que li aportem a través de l’alimentació.

Una de les afeccions més comuns de l’intestí prim és el sobrecreixement bacterià o SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). És una patologia present en molta gent que en la majoria dels casos cursa sense coneixença, ni es diagnostica ni es tracta.

A grans trets, és una patologia en la que l’intestí prim està colonitzat per un excés de bactèries i presenta símptomes com la distensió abdominal, gasos, diarrea… i és important per l’estreta relació d’aquest síndrome amb altres patologies. Cal remarcar que el nostre sistema digestiu està ple de bactèries que ens ajuden a digerir els aliments i aprofitar els nutrients, però aquestes bactèries han d’estar en la justa mesura.

Si hi ha un constant excés de bactèries en el nostre intestí, a part de les molèsties que hem anomenat anteriorment, les parets de l’intestí també se’n ressenten i queda compromesa la  permeabilitat d’aquestes parets intestinals.

Si el nostre intestí es torna permeable, vol dir que deixa passar a través seu compostos que l’organisme no identifica com a propis, desencadenant patologies autoimmunes com el síndrome de Crohn o la colitis ulcerosa. També augmentarà el risc de desenvolupar diverses intoleràncies i malabsorció de nutrients.

CAUSES

Les causes del SIBO són diverses, pot ser per una des regularització del ph de l’estomac per exemple, si l’àcid de l’estomac disminueix, les bactèries poden anar proliferant lliurement.

La mala motilitat de l’intestí també és un factor que afavoreix el SIBO. Si no hi ha un moviment correcte, les substàncies queden estancades i es crea un ambient perfecte per a les bactèries. En aquests casos es recomana fer períodes de dejuni, ja que durant aquest dejuni s’activa el Complex Migratori Motor (CMM) que elimina restes de menjar i possibles bactèries.

També podem trobar la causa en anomalies anatòmiques o funcionals. Si la vàlvula que separa l’intestí prim de l’intestí gruixut no tanca bé, les bactèries poden transferir-se d’una a l’altre amb molta facilitat. També seria una causa de proliferació de bactèries tenir un plec anormal en l’intestí prim, és a dir, si l’intestí prim fa una nansa cega, queda doblegat de tal manera que dificulta el trànsit normal del bolus alimentari i per tant també queden restes estancades. Seria el mateix cas que amb la presència de diverticles (petites bossetes que es formen en les parets de l’intestí) on es poden acumular bactèries.

TRACTAMENT

El tractament del SIBO és molt personal i cal adaptar-lo a la tolerància i a l’afectació de cada persona.

Un dels tractament recomanats és l’ús d’antibiòtics, tant farmacèutics com botànics. Si hi ha un excés de bactèries, els antibiòtics reduiran aquestes bactèries. També podem trobar beneficis amb procinètics que afavoreixin la mobilitat de l’intestí i probiòtics que substitueixin les bactèries “dolentes” per bactèries “bones”.

A nivell dietètic es recomana una dieta baixa en FODMAP (dieta sense carbohidrats fermentables) per tal d’aportar la menor quantitat possible d’aliment per a aquestes bactèries. Si aquestes bactèries no es poden alimentar aniran desapareixent poc a poc.

És important acabar remarcant que hi ha molta gent que pateix aquesta patologia. Molta gent després de menjar se’ls infla la panxa, els fa mal l’estómac, tenen descomposició…i és degut a un sobrecreixement bacterià. Si és el teu cas, no hi restis importància.

Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra