RESILIÈNCIA EN EL DOL

RESILIÈNCIA EN EL DOL

Al llarg de la vida, les persones estem exposades, en major o menor mesura, a pèrdues o esdeveniments potencialment traumàtics. El dol i el procés que comporta és una resposta emocional humana, única i universal davant l’experiència de la pèrdua que comporta patiment, però també requereix la necessitat d’adaptació a la nova situació i pot ser una oportunitat de creixement.

Però ¿com afrontem el dolor davant d’una pèrdua? En aquest article, parlarem del concepte de dol i la simptomatologia associada, així com estratègies pràctiques per la seva gestió.

Què és el dol?

El dol és un procés que respon a diferents pèrdues, com pot ser la mort, la pèrdua de treball, la ruptura d’una relació o alguns esdeveniments i canvis inesperats en la vida. Cal destacar que les respostes varien entre persona, tot i que la simptomatologia associada sigui similar.

De la mateixa manera, afavoreix l’aparició de símptomes emocionals, cognitius, conductuals i fisiològics desagradables que experimentem després d’aquesta pèrdua. Cada experiència de dol és única i individual i requereix el suport necessari i adequat davant aquella circumstància en particular, atenint-nos a la capacitat de resiliència i a les necessitats individuals de cada afectat.

Simptomatologia del dol

 • Negació: és la primera reacció, on trobem dificultats per acceptar la realitat davant de la pèrdua. És una forma de protecció emocional inicial, on l’afectat es troba en una fase de “shock” i incredulitat.
 • Tristesa: un dels símptomes comunament observats davant d’una pèrdua és la tristesa, acompanyada de sentiments de buit, desesperació i profunda soledat.
 • Culpa: molts dels afectats solen sentir-se culpables davant l’esdeveniment de la pèrdua, alterant les cognicions reals de la persona.
 • Ira: és completament normal que en afrontar una pèrdua, s’acabi sentint certa agressivitat davant la incapacitat de poder fer res davant la situació existent.
 • Insomni o canvis en el patró de son: el dol pot afectar en la son, sigui causant insomni o, en alguns casos, produint la necessitat de dormir més de l’habitual.
 • Fatiga: el dol pot ser molt esgotador emocionalment, el que pot portar sovint a una sensació de fatiga constant.

Estratègies per afrontar un dol

 • Accepta les teves emocions: és molt important reconèixer i permetre’t experimentar una àmplia gamma d’emocions durant el dol. No et sentis obligat a reprimir els teus sentiments.
 • Busca suport: connecta amb amics, familiars o grups de suport que poden brindar-te comprensió. És important que identifiquis i expressis les teves emocions.
 • Cuida de tu mateix: és primordial donar la importància suficient al teu benestar tant físic com emocional. Els hàbits i rutines t’ajudaran; menja de manera saludable, fes exercici i assegurat de descansar.
 • Busca ajuda professional: un psicòleg o terapeuta especialitzat en dol pot oferir-te orientació i suport addicional per ajudar-te a processar les teves emocions.
 • Estableix límits: sigues conscient dels teus límits emocionals i estableix límits saludables quan sigui necessari. És possible que necessitis temps i espai per processar el dol.
 • Respecta el teu propi ritme: és molt important tenir en compte que el procés de dol no segueix un ordre lineal per a tothom. Respecta el teu propi ritme i no et sentis pressionat, cada persona porta el seu propi procés.

Quan es torna patològic un dol?

Tot i que en el dol la frontera entre el normal i el patològic és incerta, existeixen factors que poden afectar en l’evolució adequada del procés i constitueixen un risc per la seva complicació, propiciant l’aparició d’un dol patològic. En general, s’arriba a la fase d’acceptació després de divuit mesos des de l’esdeveniment, on la persona millora en l’estat d’ànim i aconsegueix recuperar una situació similar a la fase prèvia del dol. Però no és una ciència exacta.

Per aquest motiu, és molt important identificar els símptomes i cercar ajuda i acompanyament psicològic durant el procés de dol, esdevenint clau en la recuperació i acceptació de la pèrdua per la persona.


FONTS CONSULTADES:

Muñoz, E. (2021). ¿Cómo superar un duelo? 5 claves para afrontar la muerte de un ser querido. mundopsicologos. https://www.mundopsicologos.com/articulos/que-es-el-duelo-que-puedo-hacer-para-superarlo

Duelo: qué es, síntomas y tratamiento | Top Doctors. (s. f.). Top Doctors. https://www.topdoctors.es/diccionario-medico/duelo

Teresa. (2023). Estrategias para superar el duelo – Psicologia Morali BCN. Psicologia Morali BCN. https://www.psicologiamorali.com/estrategias-para-superar-el-duelo/

Pop-Jordanova, N. (2021). Grief: Aetiology, Symptoms and Management. Prilozi,

42(2), 9-18. https://doi.org/10.2478/prilozi-2021-0014Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra