RELACIONS TÒXIQUES

RELACIONS TÒXIQUES

Actualment, i des de fa un temps, se sent molt parlar del terme “gent tòxica”.

Companys que critiquen a les teves esquenes? Amics amb els què et sents manipulat? Egoisme?

En aquest nou article descobrirem què és, i què hi podem fer al respecte per a que no malmetin la teva autoestima o et facin sentir dèbil o insegur. Segur que coneixes a algú a qui has penjat aquesta etiqueta o potser te l’han penjada a tu!!

QUÈ SÓN LES RELACIONS TÒXIQUES?

El concepte de relació tòxica fa referència a l’actitud de les persones que ens alteren el nostre estat d’ànim d’una forma significativa ja que presenten una mentalitat negativa, a més a més de mostrar un comportament que perjudica tant als qui estan al seu voltant com a si mateix. Tenen la capacitat de manipular als demés, limitant el seu dia a dia i el seu desenvolupament personal. És considera que són persones poc evolucionades a nivell emocional: acostumen a mostrar-se insegurs, amb poca independència, cert egoisme i amb poca empatia. A nivell social es podria definir que es relacionen d’una forma absorbent i invasiva fins al punt d’atabalar o esgotar la gent del seu voltant.

Cal destacar que no tothom reacciona de la mateixa forma davant la toxicitat, i que per tu algú pugui ser tòxic i  per un altre, no. Depenent del grau de vinculació que tinguis amb la persona a qui consideres amb actitud tòxica serà més fàcil o més difícil de gestionar, per exemple, no és el mateix que tinguis un amic que el consideris com a tòxic, ja que t’hi pots allunyar més fàcilment que si la persona tòxica és algun familiar proper.

No obstant, és important assenyalar que les actituds tòxiques poden canviar i modificar el seu comportament posant-hi de la seva part, a més a més, remarcar que tots podem arribar a ser algun cop a la nostra vida una “persona tòxica” o ser-ho per a algú en concret.

CARACTERÍSTIQUES DE LA “GENT TÒXICA”   

Us facilitem alguns trets característics de les persones amb comportaments o actituds tòxiques. Cal intentar entendre el per què aquella persona és tòxica per a tu mateix, ja que segons explica la Psiquiatra Maria Rojas-Estapé, pot tractar-se que aquella persona sigui tòxica per a tothom o només t’afecta a tu mateix, depèn de la teva pròpia personalitat i de les teves emocions.

Us facilitem alguns trets característics de les persones tòxiques que poden alterar el nostre dia a dia :

 • Persona EGOISTA: No volen compartir res amb nosaltres però si els interessa quelcom de nosaltres es mostren agradables. Poden aparentar ser amics nostres però el seu únic objectiu és aconseguir alguna cosa a canvi.  tot el que és seu o ha fet ell és el correcte.
 • Persona ENVEJOSA: Sempre desitgen el que tenen els altres i ells no poden tenir, per tant, mai estaran contents de que als del seu voltant els hi vagin bé les coses. Aquesta característica està estretament relacionada amb la baixa autoestima i la frustració.
 • Persones que fan moltes QUEIXES i moltes CRÍTIQUES.
 • Persona PESSIMISTA: són persones amb mentalitat negativa, sempre veuen el got mig buit.
 • Persona VICTIMISTA: Acostuma a fer-se la víctima davant de qualsevol situació a més a més fa molt ús del drama.
 • Persona MANIPULADORA : Fan perdre el temps i l’energia de les persones del seu voltant, esgoten. Tenen facilitat per convèncer-te del que sigui i de portar-te pel camí que ells desitgen sense que els importi les conseqüències negatives que et pugui comportar per aconseguir el que es proposa.
 • Persona INTOLERANT:  Són persones plenes de prejudicis i miren als del seu voltant amb menyspreu. No accepta que se’l contradigui.
 • Persona AUTORITÀRIA i controladora: És la personalitat pròpia dels dictadors tenint comportaments poc democràtics i pretenent exercir el control de tot el que els envolta. No tenen capacitat d’escolta i pensen que el seu criteri és l’únic que és vàlid.  
 • Persona AGRESSIVA: Tant verbal com físicament, persona que fa molt ús d’humiliacions.
 • Persona que fa XANTATGE EMOCIONAL.
 • Persona XAFARDERA: Deixa anar rumors molt sovint.
 • Persona MALTRACTADORA: La pitjor personalitat que es pot trobar. Pot ocórrer en les relacions de parella, a l’escola (Bullying) o a la feina (Mobbing). És important allunyar-se d’aquest tipus de personalitat ja que amaguen un gran odi dins de si mateixos.
 • No RECIPROCITAT: Quan tu dones però no reps a canvi.
 • Persona amb qui NO POTS CONFIAR: possiblement no pots confiar-li les teves intimitats perquè en diverses ocasions t’ha fallat i t’ha decebut.

COM IDENTIFICAR LA TOXICITAT EN LES PERSONES:

Existeixen dues maneres de detectar aquesta toxicitat:

 1. Analitzant les senyals que ens envia l’altra persona: com definim a l’altre, quines característiques presenta.
 2. Valorant quines emocions sentim en tenir contacte amb l’altre persona: fixar-nos com ens fa sentir la relació. Per exemple, podem tenir el següents tipus de sentiments:
  • T’esgota l’energia.
  • La seva presència té un fort impacte en la teva autoestima.
  • Dificulta la teva capacitat per expressar-te, et fa perdre els papers o fa que et estiguis a la defensiva constantment.
  • Et fa sentir culpable o avergonyit de diferents situacions.
  • Sents frustració quan res del que li dius o amb el que l’ajudes funciona.
  • Has de mesurar molt la teva conducta i paraules o simplement sents malestar amb la seva presència.
  • Et sents controlat.

COM ACTUAR AMB LES PERSONES AMB CARACTERÍSTIQUES TÒXIQUES?

Tenir relacions amb persones que considerem tòxiques pot comportar conseqüències significatives a nivell psicològic com és estrès, ansietat, depressions, baixa autoestima, fòbies, entre d’altres.

Realment la forma més fàcil i efectiva d’actuar amb les persones tòxiques és apartar-les de la teva vida, però molt sovint és fa complicat ja que no pots canviar el seu comportament.

Per tant, des de l’equip de CAPSI el que us aconsellem es que canviïs tu el teu comportament i la manera en com et fa sentir amb 7 passos:

 1. Analitza i descriu les parts tòxiques de la persona. Recorda, com ja hem dit, que cal determinar si aquesta toxicitat es només per tu o per tothom.
 2. Marca els teus propis límits i aprèn a dir que no.
 3. Tingues clar que el problema és seu i no teu. Aprèn a desconnectar quan comencin les queixes o a consumir la teva energia.
 4. Intenta ser compassiu amb ell/ella: molt sovint quan mostrem la compassió podem aconseguir que la seva actitud ens afecti menys. Recorda que darrere les persones tòxiques hi ha una manca de desenvolupament emocional.
 5. No copiïs la seva actitud! I no entris en el seu joc!
 6. Sigues assertiu.
 7. Allunya’t en el cas de que els punts anteriors no et siguin d’utilitat o de que perjudiqui el teu estat emocional de forma significativa.

EL MÉS IMPORTANT A TENIR EN COMPTE…

Cuida’t a tu mateix i protegeix-te! Si estàs en un tipus de relació tant disfuncional et pot ser difícil identificar la toxicitat i pots arribar a pensar que és la seva forma natural de comportar-se o fins i tot pensar que t’ho mereixes. I estàs ben equivocat/da!

Recorda que cal que valorem més a les persones del nostre voltant per la seva qualitat i no per la quantitat.

FONTS CONSULTADES

 • Congost, S. (2017). Si duele, no es amor: aprende a identificar ya liberarte de los amores tóxicos. Planeta.Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra