RECOMANACIONS PSICOLÒGIQUES PER TREBALLAR EN TEMPS DE COVID

RECOMANACIONS PSICOLÒGIQUES PER TREBALLAR EN TEMPS DE COVID

Vivim temps incerts i això ens angoixa. Qui més i qui menys està acostumat a portar una vida “planificada”, tant nivell personal com professional. Organitzem la nostra agenda a dies, setmanes i fins i tot a mesos vista. Tenim unes rutines que ens tranquil·litzen perquè ens allunyen del caos: els nens al col·le, nosaltres a l’oficina, el dissabte compra, el diumenge excursió…

El coronavirus trenca amb aquesta organització. No sols canvia tota la planificació que teníem sinó que pràcticament impossibiliten fer-ne una altra. Perquè no tenir clar per on aniran les coses, ens fa sentir vulnerables. I ens paralitza.

HI HA UN PUNT DE PARTIDA. Per fer front als imprevistos, podem angoixar-nos i frustrar-nos però també podem ADAPTAR-NOS.  Acceptar l’imprevisible suposa un esforç psicològic i per això val la pena atendre algunes pautes per millorar aquesta situació d’incertesa.

US RECOMANEM:

  1. Reconeix la emoció i el que et provoca per convertir-la en conductes racionals.
  2. Limita el consum d’informació per no caure en el tremendisme: Posa un temps concret al matí o a la nit per a consultar informació, i només de fonts fiables.
  3. Centra’t en l’ara i planifica objectius i accions concretes dirigides a l’autocura, per sentir-te confiat i eficient davant la incertesa.
  4. Desdramatitza i focalitza’t en el que pots controlar i desconnecta de la resta.
  5. No confonguis planificació amb control: La planificació ha de ser una eina flexible, que et permeti adaptar-te. Crea  un pla d’acció en funció de les teves circumstàncies actuals, sabent que si demà canvia la situació, et podràs adaptar!


A CASA FENT TELETREBALL


Per les persones que esteu treballant des de casa:

  • És molt important tenir una habitació privada. Hi ha trucades o videotrucades molt importants que no han de ser interrompudes per sorolls de casa.
  • El teu espai ha d’estar endreçat, amb llum natural si pot ser o amb bona llum artificial i una bona cadira és molt important. Hi passaràs moltes hores!
  • L’ordre és fonamental a la taula. Classifica els teus documents i material de forma visual i accessible.
  • Fes un pla amb les teves tasques pendents, fixa’t terminis i objectius amb un calendari.
  • Sobretot i molt important! Marca’t un horari de feina i respecta’l per limitar-te i no acabar treballant fins molt tard.
  • Estableix horaris també per estar amb la família, els àpats i no t’oblidis de fer exercici.
  • No perdis la relació amb els companys. Crea grups o truca’ls via teleconferència de tant en tant. Et sentiràs acompanyat i més recolzat.
  • A casa no hi ha caps. Així que ets el teu propi supervisor. Marca’t temps per a les diferents tasques. El fet que ningú et pressioni directament no és excusa per relaxar-te i deixar per demà el que a l’oficina es tancaria avui.
  • Vesteix-te i dutxat com si anessis a treballar però còmode.
  • Realitzar còpies de seguretat de manera periòdica. Tota mesura de precaució és poca. T’evitarà molts mals de cap.
  • I per finalitzar: DESCONNECTA DE LA FEINA! Corres el risc de passar bona part del temps en el lloc de treball. Recomanem que el correu electrònic de la feina no es sincronitzi amb el teu mòbil personal, i el mateix pel telèfon mòbil: si pots tingues un per treballar i un altre personal. La tecnologia té la capacitat de desdibuixar la línia entre la vida personal i laboral, de manera que hem de controlar aquest efecte per aconseguir desconnectar de la feina.


TELETREBALL AMB NENS


Fer teletreball amb els fills dins d’un mateix espai és una situació difícil perquè es converteix en una conciliació obligada.

Sempre dependrà del nombre de nens a casa, de les seves edats i de la necessitat que requereixin.

Caldrà atendre’ls i sobretot, comprendre que estan en la mateixa situació que nosaltres. Ells tampoc estan voluntàriament a casa, i el que volen és gaudir del joc .

Aquesta situació pot ser que alteri més la forma de vida així que procura:

  • Establir una rutina en quant a son, alimentació, higiene, el joc o tasques de l’escola. La rutina no ha de ser ben bé la mateixa que quan van a l’escola,  podem retardar l’hora de llevar-se, per exemple. Això ens permetrà tenir temps per nosaltres, poder organitzar el dia, estar en silenci o avançar les tasques més complexes.
  • El punt clau en el teletreball és l’ORGANITZACIÓ. Organitza les teves tasques per ordre de prioritat i complexitat i tingues en compte el temps del que disposes tant amb fills com sense per a poder assolir-ho amb èxit.
  • També es aconsellable que aprofitis algunes estones a la nit, mentre els fills ja dormen. La resta del dia podem posar-los a jugar, fer deures de l’escola o veure una pel·lícula mentre els adults treballem.
  • En el cas que els dos progenitors hagin de teletreballar hi ha l’opció de fer torns de treball, tot i que sempre haurem de trobar moments per compartir en família.
  • És normal que teletreballant amb nens a casa puguis sentir nivells més alts de pressió en comparació amb els que no en tenen perquè tens la sensació que aquests dies són menys eficients. Estigues tranquil i demana ajuda als teus companys si la necessites. NO SOM SUPERHEROIS!


SOL A L’OFICINA


Segons les mesures recomanades, les EMPRESES han de vetllar per a:

  • Reduir el nombre de persones treballadores exposades, reduint la freqüència de contacte de persones a persones.
  • Adaptar, mesures específiques per a persones treballadores especialment sensibles.
  • Proporcionar informació sobre mesures higièniques, és a dir neteja de mans, no compartir objectes, ventilació i la neteja de superfícies i objectes. .
  • Posar a disposició el material higiènic necessari i adoptar protocols de neteja.



Penseu que adoptar aquestes mesures d’una forma estricta ajudarà als vostres treballadors exposats a sentir-se tranquils i segurs!


Què ha de fer el treballador si està sol a la oficina o el seu lloc de treball?

  • Les pors o la incertesa augmenten en aquesta condició simplement perquè estem més exposats que la resta. Així és important que CUIDIS DE LA TEVA SALUT. Sigues extremadament estricte i curós amb les mesures de higiene i protecció per augmentar la teva percepció de control.
  • Incorporar trucades de videoconferència amb els teus companys que estiguin treballant des de casa, ja que és una manera d’evitar la solitud i potenciaràs d’aquesta manera el companyerisme i estràs més content.
  • Quan arribis a casa protegeix als teus. Procura deixar la roba i els accessoris en una bossa a l’entrada, netejar-la a 60º i dutxar-te abans d’entrar en contacte amb ningú. No t’obsessionis amb el fet de poder contaminar-te a tu o als teus, recorda que els contactes de contactes no són perillosos.  


Recorda que tens l’obligació d’avisar a la teva empresa en els següents supòsits:

  • Si saps que tens el virus
  • Si tens símptomes similars a la grip (tos, mal de coll, febre …) i has visitat o estat en contacte amb algú que estat en un ambient de risc en les últimes tres setmanes.
  • Encara que no tinguis símptomes, si algú que viu sota el teu mateix sostre té el virus



Molts ànims a tots i totes!


Segueix-nos al INSTAGRAM i al FACEBOOK a @capsiandorra