Prevenció dels abusos i agressions sexuals entre els JOVES

Prevenció dels abusos i agressions sexuals entre els JOVES

Darrerament podem llegir a les notícies com hi està havent un preocupant  augment dels casos d’abusos i agressions sexuals entre joves, i sobretot els menors d’edat, molt més desprès del confinament a causa de la pandèmia. 

Cal tenir molt en compte que el maltractament no comença amb la pitjor de les seves expressions. Ben al contrari, va de menys a més, tant en la freqüència i intensitat, com en el tipus de comportaments (conductes que impliquen humiliacions, amenaces, desqualificacions, control i possessivitat) i això fa que la persona maltractada es condicioni a poc a poc a aquestes conductes i respongui acceptant-les com a normals, embrionant-se una relació de dependència que caldrà treballar més tard. La víctima, en molts casos, no creu que sigui una agressió, sinó que excusa la conducta perquè l’altre està enfadat/da, necessita que li demostri que pot confiar, està de mal humor o que sent gelosia perquè n’està d’ell o ella.

També cal saber que l’adolescència és l’edat en que es comparteix menys amb la família i els pares no solen ser conscients que hi ha un maltractament fins que comencen a veure comportaments de tristesa, aïllament social, dependència de la parella, malalties físiques, ansietat o malsons. Per això, és molt important que hi hagi una comunicació fluida constant que permeti als fills tenir prou confiança per explicar-ho i demanar ajuda quan ho requereixin.

Existeixen molts tipus de maltractaments i abusos, però en l’adolescència podem trobar en major mesura els següents:

  • El maltractament físic és un tipus d’abús en el que hi ha més que paraules, és a dir violència física. Aquest tipus de maltracte produeix una lesió física producte d’un càstig continu i/o repetit i pot variar en  la magnitud o intensitat (esgarrapar, colpejar, mossegar, estrangular, donar puntades de peu, llençar  objectes a una persona, estirar dels cabells, empènyer, agafar de la roba o impedir que la persona marxi).

  • El maltractament psicològic és un tipus d’abús on no existeix el contacte físic (pot ser un factor afegit) però que pot deixar seqüel·les emocionals més duradores que les produïdes pel dolor físic. És caracteritza per ser una violència emocional en el que s’utilitzen varis comportaments com els insults, crits, el xantatge emocional, la manipulació, el control de les xarxes socials i dels telèfons, seguiment dels  horaris, aïllament o control de les amistats de la víctima, les crítiques constants, avergonyir en públic, amenaçar a la víctima en fer mal als familiars, amics o animal de companyia o amenaçar en malmetre objectes de la propietat de l’altre.

  • L’abús sexual és una de les pitjors formes de maltractament per les seqüeles que aquests actes íntims poden deixar sobre la víctima. Hi ha dos tipus d’abús sexual: o bé exercint un tipus de violència directa sobre la víctima o a través de la submissió química. Aquest tipus de maltractament pot manifestar-se no solament a travès del contacte violent sinó que el petons, les carícies, els tocaments o inclús paraules amb contingut sexual o íntim són catalogats comportaments de nivell sexual. Darrerament hi ha molts més casos d’abusos per submissió química, on l’agressor posa una substància química a la beguda de la víctima per anul·lar la voluntat d’aquesta i no posi resistència, ni recordi els fets.

  • El bullying fa referència tant al maltractament físic i psicològic que es produeix en l’àmbit escolar. Existeix una gran vulnerabilitat de les persones que pateixen aquest tipus de maltractaments ja que sovint encobreixen l’agressor per amenaces i estan exposats a veure’l tots els dies.

  • El maltractament digital o ciberbullying, és la forma de maltractament més modern. És el tipus d’abús més freqüent en l’adolescència i es caracteritza perquè es porta a través del món digital i les xarxes socials. Es pot manifestar a través de l’enviament de missatges negatius, insults o inclús missatges amenaçants cap a la víctima a través de les xarxes socials o la missatgeria. Pot utilitzar el compte de la persona sense permís o fer actualitzacions dels seus estats per desprestigiar la persona, també pot enviar imatges desagradables o amenaçar-lo de forma pública o privada amenaçant en fer difusió de contingut que pugui comprometre la seva intimitat. 

Quin és el perfil del comportament maltractador?

En realitat no hi ha un perfil únic de comportament maltractador. No obstant, hem de tenir en compte les característiques psicològiques i els valors sobre la identitat de gènere. Les característiques psicològiques com ara la tendència a respondre agressivament davant la frustració, les actituds hostils, l’egocentrisme i la manca de respecte pels demès, entre altres trets de comportament poden ser indicadors. Pel que fa als valors relacionats amb la identitat de gènere, poden ser falses creences sobre la normalització de comportaments dominants amb la parella, la presència de conductes de gelosia i/o inseguretats que legitimen subjectivament el suposat dret a controlar l’altre.  

Quin és el perfil de la víctima?

Els adolescents que reben maltractaments solen estar espantats, anestesiats o confosos sobre el que els està passant. És possible que se sentin culpables, avergonyits o, fins i tot, responsables del que els passa. Però el maltractament mai no és culpa de la persona que el rep, per més que el seu autor tracti de culpar els altres. A les persones que són víctimes de maltractaments, els pot resultar difícil demanar ajuda, perquè, per fer-ho, han d’acusar algú a qui volen, algú que pot ser meravellós amb ells la major part del temps i molt desagradable només en alguns moments . És possible que els preocupi o que temin les conseqüències de fer una denúncia, sigui per por del que pugui fer l’agressor o per com se sentirà l’altre. Per motius com aquests, pot ser molt difícil demanar ajut, però és molt important demanar-ho.

Com actuar?

Demanar ajuda i rebre suport és el primer pas important.

Si tu o algú que coneixes és víctima de maltractament, parla amb un adult en què tu o el teu amic confiïn: un familiar, un professor de confiança, un metge, un orientador escolar, etc. Molts professors, orientadors i terapeutes tenen la formació necessària per detectar i denunciar el maltractament. Si el primer adult a qui ho expliques no sembla prestar-te atenció, segueix explicant-ho a altres adults fins que n’hi hagi un que respongui. Compte perquè molt sovint les persones del voltant poden aconsellar-te malament dient que no diguis res a ningú per vergonya o perquè pensen que no s’hi pot fer res.

Treballar amb un bon terapeuta pot ajudar els adolescents a elaborar els complicats sentiments i les reaccions associades a ser víctima del maltractament. Aquest procés pot ajudar un adolescent a reconstruir les emocions de seguretat i confiança. La majoria dels adolescents que reben l’ajuda que necessiten afirmen sentir-se millor amb ells mateixos.

A qui puc demanar ajuda?

Les persones que estan rebent maltractaments necessiten rebre ajut. Mantenir els maltractaments en secret no protegeix ningú de futurs maltractaments, només fa més probable que el maltractament continuï i possiblement que afecti més persones.

  • Podeu trucar a la policia (trucant al 110).
  • Podeu trucar al Servei d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere, disponible les 24H (trucant al 181).
  • Podeu demanar consell o fer seguiment amb un psicòleg.
  • Podeu demanar consell al vostre metge de capçalera.
  • Podeu trucar al ministeri d’afers socials (trucant al 874 800).
  • Podeu acudir a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

FONTS CONSULTADES

Instituto Nacional de estadístic. Nota de premsa 11 de mato 2021. Extret de la web: https://www.ine.es/prensa/evdvg_2020.pdf

Maltrato: Lo que debes saber. Revisado por: Stephanie A. Deutsch, MD y Allison T. Dovi, PhD. Extret del lloc web següent: https://kidshealth.org/es/teens/abuse.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra