PERSONES ALTAMENT SENSIBLES (PAS)

PERSONES ALTAMENT SENSIBLES (PAS)

Atenció als detalls, molta sensibilitat a sons, llums, olors, al dolor, persones molt emocionals o fàcilment emocionables, dificultats per decidir, persones que mostren bloquejos,  etc. Són característiques de les persones altament sensibles (PAS).

Últimament es sent molt a parlar d’aquest concepte. A consulta, sovint, ens arriben casos on hi ha la sospita de que puguin ser persones amb algun tipus de trastorn dins l’espectre autista (TEA) però sovint no es compleixen criteris per aquest trastorn i es classifiquen com a persones PAS.

QUÈ SÓN LES PERSONES PAS?

S’estima que entre un 15 i 20% de la població és PAS.

És un concepte pensat i investigat per la Dra. Elaine Aron als anys 90 que va guanyant més força amb el pas del temps.

És un tret de personalitat caracteritzat per introversió, amabilitat i alta sensibilitat. Cal remarcar que cap de nosaltres és del tot introvertit ni del tot extravertit, com tampoc 100% PAS.

CONDUCTES COMUNES ENTRE PAS I TEA

Els trastorns de l’espectre autista (TEA), Asperger inclòs, suposen un trastorn del desenvolupament amb conseqüències a nivell neurobiològic, en el cas dels PAS no s’aprecien tals dificultats. És cert que poden tenir algunes conductes en comú que ens poden portar al dubte a l’hora de fer un diagnòstic.

Ser PAS és un tret de personalitat comú, no és cap trastorn, aquesta és la gran diferència amb el TEA. Dins de l’Espectre autista les semblances més notables que trobem són amb el síndrome d’Asperger.

La semblança més important entre les persones PAS i TEA és que en ambdues presenten una gran sensibilitat sensorial a més a més de la tendència de retirar-se de les situacions caòtiques i grans aglomeracions.

 • Les persones PAS es retiren de les situacions per un excés d’estimulació, en canvi les TEA ho fan per evitar la interacció social.
 • Les persones PAS tenen unes habilitats socials ben desenvolupades i sanes, les TEA es troben amb dificultats en les relacions socials
 • Les persones PAS posseeixen grans habilitats per expressar les seves emocions i interpretar les del seu voltant, a més a més de tenir una gran empatia que li proporciona una important intel·ligència emocional.

Cal remarcar que existeix la possibilitat de que tant les característiques de PAS com TEA puguin conviure en algunes persones ja que encara no s’ha demostrat que una persona PAS no pugui ser a la vegada un TEA. Les proves diagnòstiques actuals de les que es disposa per al PAS no són suficientment fiables per descartar els trastorns de l’espectre autista, per tant davant el dubte es recomana demanar ajuda a un especialista capacitat per al diagnòstic TEA i sigui aquest qui descarti qualsevol tipus de trastorn.

COM PODEM RECONÈIXER UNA PAS?

Per reconèixer una persona PAS, tant en nens com en adults, cal observar-la durant un temps. Sempre es tenen en compte 4 característiques bàsiques:

 • Tendència a saturar-se: Determina la reacció/comportament de la persona davant d’una elevada quantitat d’estímuls sensorials: Com reacciona quan hi ha molt moviment, molt de soroll? El permet concentrar-se? Pot gestionar molta informació sensorial a la vegada? Pots observar que es tanca en el seu món? O bé que es mostri molt inquiet?
 • Fixa’t en la seva capacitat reflexiva o la forma de processar la informació: Són persones que acostumen a formular preguntes molt profundes que sovint costa de donar-los-hi una resposta. Una característica és que analitzen profundament la informació que els arriba. Posen molta atenció als detalls de tot el que els envolta, recullen cada estímul que perceben i el processen de forma meticulosa, el comparen, l’analitzen, etc. que els pot portar a preocupar-se i a patir amb més facilitat (relacionat amb l’empatia)  manifestant problemes de conducta, irritabilitat, dificultat per prendre decisions, etc.
 • Són persones altament emocionals, es poden emocionar molt i estar molt afectats per exemple quan algú els explica una historia trista. Es mostren molt pendents de la gent del seu voltant sempre i quan no es sentin saturats per un excés d’estímuls sensorials. S’emocionen i reaccionen de forma intensa per coses que a la majoria de la gent no els afecta i pot ser tant de forma positiva com negativa.
 • Gran sensibilitat sensorial: Té els sentits molt desenvolupats fet que també el pot saturar al no poder gestionar correctament la informació que rep mostrant una conducta inadequada, atacs de pànic, queixes somàtiques, dificultats en la presa de decisions, etc. Dins d’aquesta característica també s’inclou el baix llindar del dolor (en els nens és molt típic que els molesti les etiquetes de la roba, o que els apreti una costura, per exemple, no els pot agradar jugar amb arena ja que els fa mal i a més a més els embruta, etc) i el fet de captar informació més subtil (especialment en adults tot i que també en infants) com podria ser que algú no es trobi bé físicament o que percebi tensió entre dues persones.

Presentem a continuació diversos temes que poden causar més malestar en les persones PAS:

 • Les injustícies tant a nivell personal com d’altres persones o animals.
 • Problemes familiars: Poden detectar diversos tipus de tensions al seu voltant que poden ser capaços de consolar als implicats però també poden gestionar de forma inadequada les emocions que els provoca.
 • Festes d’aniversari o parcs d’atraccions: els sobreactiva i per tant els bloqueja mostrant-se nerviosos i/o irritables.
 • Les sorpreses també els fa sentir estressats.
 • Patiment per la gent del seu voltant.
 • Prendre decisions ràpidament, en aquell mateix moment. Es mostren tant insegurs que es bloquejen i són incapaços de decidir si volen, per exemple, un entrepà de formatge o de pernil per berenar, comencen a pensar quins son els pros i els contres de cadascun.

QUÈ HI PODEM FER?

Des de la comunitat científica s’adverteix que ser una PAS comporta certa predisposició a patir d’ansietat o de depressió però a priori ser una persona PAS no ha de representar problemes. Ser hipersensible no és un trastorn que necessiti ser arreglat, ja que la seva prevalença és massa alta per ser-ho (15-20%) encara que també massa baixa per ser considerat com quelcom normal.

La necessitat d’ajuda fa referència exclusivament al malestar o al patiment que aquest tipus d’enfrontament de la realitat pot arribar a causar en algunes persones.

Normalment es suficient amb assumir la diferencia del tret de personalitat, saber que es té un major grau de profunditat a l’hora de processar certa informació sensorial i reconèixer que s’és una persona altament sensible. Això ajudarà a desenvolupar un millor autoconeixement i de les necessitats particulars d’aquesta forma tant especial d’experimentar la realitat.

 • Pel que fa als infants, reconeix el sentiment que tenen encara que per tu el que ell/a senti sigui una tonteria, d’aquesta manera es sentirà reconegut, valorat i segur de si mateix.
 • Ajuda’ls amb la presa de decisions en lloc d’enfadar-t’hi.
 • Fes que ho percebin com quelcom positiu.

LA SENSIBILITAT, LLUNY DE LIMITAR-TE, ET PROPORCIONA LES ALES QUE ET PERMETIN VIURE LA TEVA VIDA PLENAMENT.

Per la seva capacitat per captar matisos i subtileses que als demés els passen inadvertides, els PAS sovint aporten a la seva feina i relacions una bona dosis de visió i humanitat.  (Elaine Aron)

FONTS CONSULTADES

 • Zegers de Beijl (2016) Si uno de cada 5 niños es PAS… Personasaltamentesensibles.com

https://www.personasaltamentesensibles.com/si-uno-de-cada-cinco-ninos-es-pas/?msclkid=ff56ea91d03f11ecaa173279c989bd3c

 • Valeria Sabater, V.( 2020)Test para saber si una persona es PAS (test de Aron). Psicologia: Test psicológicos

https://lamenteesmaravillosa.com/test-para-saber-si-una-persona-es-pas/?msclkid=f916729bd04311ecb7a92e52e6860f1a

 • Garrido, J.M () ¿Sabes cómo distinguir a una persona altamente sensible?. Psicopedia, https://psicopedia.org/6514/personas-altamente-sensibles-pas/?msclkid=f9178350d04311eca1c4370d6c09fd31Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra