MITE O REALITAT: TREBALLO MILLOR SOTA PRESSIÓ?

MITE O REALITAT: TREBALLO MILLOR SOTA PRESSIÓ?

Ets dels qui deixa les coses per a últim moment perquè saps que així millorarà la teva eficàcia? Treballes millor sota pressió? Creus que és més beneficiós quan executes una tasca amb un temps limitat o imminent?

El treball sota pressió es defineix com la capacitat de continuar amb un rendiment òptim enmig de condicions adverses com ara la sobrecàrrega de tasques, escassetat de recursos o limitació de temps per a l’execució de treballs, aconseguint mantenir l’eficiència en el desenvolupament de les activitats i funcions.

La capacitat de treballar millor sota pressió pot variar d’una persona a una altra, però hi ha algunes raons comuns per les que algunes persones troben que el seu rendiment millora en situacions d’alta pressió:

 • Millora la concentració i la capacitat d’enfocar-se en la tasca. La pressió pot generar una sensació d’urgència que obliga a concentrar-se en la tasca. La percepció d’un límit de temps imminent pot ajudar a evitar les distraccions i centrar-te en allò que realment importa.
 • Desenvolupa la capacitat de prendre decisions correctes en moments crítics. La pressió pot augmentar el teu nivell d’activació i energia, la qual cosa pot portar a un major nivell d’alerta i agudesa mental. En situacions d’alta pressió, és possible que experimenteu una alliberació d’adrenalina que pot millorar el vostre rendiment cognitiu i la vostra capacitat de resposta.
 • Augmenta la creativitat. La pressió també pot estimular la creativitat i la generació d’idees innovadores. Quan t’enfrontes a un repte imminent, és possible que et sentis motivat per buscar solucions noves i poc convencionals.
 • Optimitza habilitats com la planificació, la flexibilitat, l’adaptació al canvi, l’organització i priorització.
 • Sensació d’assoliment. Algunes persones senten que el fet de superar reptes els proporciona una sensació de satisfacció i assoliment. La sensació de superar obstacles difícils i complir les expectatives pot ser gratificant i motivador.
 • Augmenta la productivitat. Experts en recursos humans asseguren que, inicialment, treballar sota pressió pot optimitzar l’activitat de l’individu i, en conseqüència, augmentar la seva productivitat. 

És important destacar que si algunes persones poden rendir millor sota pressió, això no vol dir que sigui una estratègia òptima o saludable a llarg termini:

 • Estrès crònic. Podria augmentar els nivells d’estrès i ansietat, fet que podria interferir en el pensament clar i la presa de decisions.
 • Augmenta la probabilitat de cometre errors.
 • Canvis d’humor (mal humor, irritabilitat).
 • Afectació en la salut física i mental.
 • Afecta el rendiment laboral.
 • Pot provocar fatiga laboral i síndrome de burnout.

CLAUS PER APRENDRE A TREBALLAR SOTA PRESSIÓ

 • Organitza el temps: és fonamental que dins del termini que tens assignat per dur a terme les teves tasques diferenciïs allò que és important i urgent i allò que no, establint prioritats.
 • Planifica el treball: dins de la planificació és convenient que realitzis una llista de tasques de major a menor importància en què incloguis recordatoris per alliberar la teva ment de tanta càrrega.
 • Visualitza possibles solucions: davant possibles problemes, cal visualitzar solucions que t’ajudin a prendre una decisió més ràpida.
 • Pensa positivament: si t’enfrontes a determinades situacions de pressió, mantingues la teva ment positiva, augmentaran la teva confiança i amb això l’èxit en el teu treball.

Trobar un equilibri saludable i conèixer les teves pròpies necessitats i límits és la clau per a un rendiment òptim a la feina.

FONTS CONSULTADES

ORH (2016). Trabajar bajo presión, una habilidad profesional cada vez más demandada. Article extret del lloc web següent: Trabajar bajo presión, una habilidad profesional cada vez más demandada – ORH | Observatorio de Recursos Humanos (observatoriorh.com)

QUIRONPREVENCIÓN (2019). Trabajar bajo presión: ¿hasta qué punto es saludable?. Article extret del lloc web següent: Trabajar bajo presión: ¿hasta qué punto es saludable? – Quirónprevención (quironprevencion.com)

SIMEON (2022). El trabajo bajo presión: una capacidad altamente demandada en las organizaciones. Article extret del lloc web següent: https://simeon.com.co/item/61-el-trabajo-bajo-presion-una-capacidad-altamente-demandada-en-las-organizaciones.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra