Males notícies! Com anunciar-les

Males notícies! Com anunciar-les

Alguna vegada t’has trobat que havies d’anunciar una mala notícia i no sabies com fer-ho?

No ho diem nosaltres, sinó l’evidència; i és que la manera com es donen les males notícies influeix significativament en la percepció i la capacitat d’afrontament sobre els fets. Avui us compartim unes eines per donar males notícies minimitzant l’impacte negatiu de la seva transmissió. 

Abans de res, per donar una mala notícia, ja sigui a un adult o a un nen, és important saber que s’ha de crear un ambient de seguretat. El moment i el lloc són importants i cal crear un clima adequat on sigui possible expressar-se amb llibertat, sense distraccions, ni estressors ambientals. La persona ha de sentir-se en la intimitat i la confiança de poder alliberar les emocions que sorgeixin i que sigui en un moment de tranquil·litat.

Un altre aspecte important és pensar en la persona adequada per donar aquesta notícia. No té perquè ser la primera persona que s’assabenta de la notícia, sinó una persona de confiança de qui la rebrà. Si la persona que dona la notícia coneix a qui la rep, sabrà adaptar el missatge a la seva personalitat. No obstant, si tu ets la persona suposadament indicada, i et sents igualment aclaparat/da per la notícia, ens podem plantejar buscar una persona del nostre entorn que emocionalment es vegi més serena per aquest moment.

Quan es dona una mala notícia és important mantenir certa proximitat física amb la persona (a menys que la persona no tingui necessitats especials). El millor, és estar asseguts per a que el cos estigui menys en tensió i que en cas d’impacte emocional greu, pèrdua de forces o desmai, estigui protegida. El fet d’estar a prop, confortarà l’altre i ens permetrà poder ajudar en cas que necessiti que li agafem les mans o abraçar-la. Tingues en compte, que s’ha d’evitar agafar les mans o tocar a la persona abans d’haver dit la notícia, ja que corre el risc de que es tensi abans que li haguem dit. Fins i tot, un cop ho hem dit, caldrà calibrar si és adequat tocar de seguida a la persona ja que en ocasions les reaccions són de rebuig, enuig i negació.

Un altre aspecte a tenir en compte, és de mostrar-se sincers i oberts a donar les explicacions  que calguin i desitgi la persona. Podem començar explicant el més important, sense brusquedats però sense embuts. Deixa passar uns segons entre que comences a parlar i abans de dir la pitjor part de la notícia, per anar introduint gradualment el tema. Un cop has dit allò que és important, i en la mesura que vegis que l’altra persona ho va assumint, pots anar explicant els detalls si està en disposició de seguir escoltant. 

Un llenguatge neutre i amb informació objectiva. El millor és emprar un llenguatge planer i fer frases curtes, sense grans explicacions que puguin embolicar. I sobretot evitar donar punts de vista personals en aquell moment. La nostra missió és informar a la persona que necessita conèixer una informació sobre uns esdeveniments rellevants perquè pugui assimilar-la a la seva manera. 

Un cop hem donat la informació, aleshores ja si que podem reformular l’ocorregut oferint un punt de vista personal que completi la informació anterior amb una visió més esperançadora o optimista. Atenció! És molt important fer-ho només si s’està sent realista en plantejar aquestes expectatives i realment creiem en allò que estem dient. La sinceritat i la transparència són fonamentals.

Finalment, un cop donada la notícia, és aconsellable acompanyar la persona durant un temps per a que no estigui sola.

Consells específics pels nens

Si els fets són de caire públic i surten en premsa, és important mantenir els nens petits al marge de la informació gràfica o l’exposició als mitjans de comunicació. Si es tracta d’adolescents i no ho podem controlar, el millor és asseure’s amb ells i parlar-ne mentre ho veuen. Generalment, els nens segueixen els bons consells, però se’ls ha de donar certa llibertat per prendre decisions sobre el que poden assimilar. Avui dia, la majoria dels joves tenen accés a les notícies a través de les xarxes socials i altres aplicacions directament als seus aparells. Has de ser conscient del que està disponible i prendre mesures amb anticipació per parlar amb ells sobre allò que poden sentir o veure. 

Si el nen/a reacciona demostrant les seves emocions, li pots dir que està bé que ho faci i que forma part del procés. És més, pots generar empatia si li fas sentir que també et sents preocupat, angoixat o trist davant d’aquesta situació. 

Explicar de la millor manera possible una mala notícia, no canviarà la realitat dels fets, però si que ajudarà molt a la persona a afrontar millor la situació. 

FONTS CONSULTADES

Buckman, R. (1984) Breaking bad news: Why is it still so difficult?

Colell, G.; Fontanels, R. (1997) Principios de comunicación: Cómo dar malas noticias. 

Prados, J.M. & Quesada, F. (1998) Guía práctica sobre cómo dar malas noticias.



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra