L’EFECTE PIGMALIÓ. Si esperes quelcom d’una persona, que sigui el millor.

L’EFECTE PIGMALIÓ. Si esperes quelcom d’una persona, que sigui el millor.

L’efecte Pigmalió és un terme que s’utilitza en psicologia per referir-se al fenomen pel qual les expectatives i creences que posseïm influeixen directament en les conductes, el rendiment i els resultats d’una altra persona. La gràcia de tot és que es pot produir aquest efecte des d’una perspectiva positiva, produint un alt rendiment, o per contra, afectant-ne de manera negativa.

El terme d’Efecte Pigmalió va ser proposat pel psicòleg Robert Rosenthal arran d’un experiment que va realitzar juntament amb Lenore Jacobson l’any 1965. Aquest experiment es va dur a terme en una escola a Califòrnia i va consistir a donar informació falsa als professors sobre les qualitats i el potencial dels seus alumnes.

Concretament, el que es va fer va ser comunicar als professors que els hi havien passat un test d’intel·ligència als estudiants i que n’hi havia alguns (en realitat, era un grup seleccionat a l’atzar) que destacaven per sobre dels altres i que tenien un potencial intel·lectual molt alt.

Els resultats de l’experiment dut a terme a l’escola de San Francisco van mostrar que els alumnes que havien estat designats de posseir un gran potencial (recordem, escollits a l’atzar) van obtenir resultats superiors dels que es podia esperar.

La conclusió va ser que les expectatives que tenien els professors sobre aquests alumnes van influir notablement en el comportament que tenien amb ells. En definitiva, el que va ocórrer és que els professors, pensant que eren millors, els ajudaven més, els prestaven més atenció, els explicaven de diferents maneres i els animaven més. Per això, els alumnes van aconseguir entendre millor els conceptes i prosperar per sobre dels altres estudiants a nivell intel·lectual.

Com s’explica aquest fenomen si els alumnes tenien el mateix rendiment? Aquest fenomen s’aplica a tots els àmbits, laboral, escolar, familiar, esportiu, etc. Es dedueix que qui s’espera d’una persona és el que es rep d’aquesta. Les esperances i expectatives que creem sobre una persona, d’alguna manera li acabem comunicant (encara que no en siguem conscients d’elles). Projectem les nostres expectatives als altres, i aquestes poden anar en dos sentits: el positiu o el negatiu.

Si algú ens valora augmentarà la nostra possibilitat d’èxit.

Si algú ens critica, augmentarà la nostra possibilitat de fracàs.

Imagina una persona relativament poruga, a la que li genera nervis i tensió, per exemple, anar en bici. Si els meus pares confien que puc aconseguir-ho, probablement m’ajudaran a fer-ho, dipositaran aquesta expectativa en mi, i, més fàcilment, jo podré acabar trobant estratègies per pujar a la bicicleta. Pel contrari, si em demostren por i preocupació a què em faci mal, probablement, em costi més pujar-hi.

També aquest efecte és molt important per millorar la productivitat de les empreses. Un exemple clar ho comprovem quan un treballador rep de manera continuada l’acceptació i el reconeixement del seu cap, aquí, la seva autoestima puja i hi ha una alta possibilitat que l’empleat mostri un alt rendiment en les seves activitats i funcions. De l’altra banda, tindríem just el contrari, i és que quan de manera habitual, les capacitats i funcions d’un treballador són criticades, el que passa és una disminució en la qualitat del treball. D’això se’n dedueix que transmetre expectatives positives sobre un grup determinat, impacta en el bon rendiment d’aquest grup de persones.

Per ser un Pigmalió positiu, cal:

  • Recalcar les virtuts en lloc dels defectes.
  • Posar reptes adaptats a cadascú i que ajudin a motivar.
  • Saber comunicar que el fracàs forma part de l’èxit.
  • Tenir una actitud càlida, d’estima i interès pels altres.
  • Estar atent a qualsevol actitud positiva, de capacitat o de talent.
  • Saber descobrir els talents ocults de les persones i manifestar-los-hi.
  • Ajudar les persones a descobrir, explorar-se a si mateixos, a emprar els propis recursos i a actuar amb llibertat.
  • Evitar fer servir la crítica cap als altres, i quan ho fem, de forma constructiva.
  • Tenir paciència quan no és fan les coses com esperem.
  • Cuida les teves paraules, com les dius i quan les dius, els teus gestos, la teva mirada…

«Tots som genis, però si jutges un peix per la seva capacitat per escalar arbres, viurà tota la vida pensant que és un inútil.»
Albert Einstein

FONTS CONSULTADES

  • Castro, S. (2023). Efecto Pigmalión, el enorme poder de la expectativas. Extret del lloc web següent:

https://www.iepp.es/efecto-pigmalion/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra