L’ABÚS NARCISISTA: COMPRENDRE I SUPERAR UNA RELACIÓ TÒXICA

L’ABÚS NARCISISTA: COMPRENDRE I SUPERAR UNA RELACIÓ TÒXICA

L’abús narcisista és un patró de comportament destructiu en el qual una persona amb trets narcisistes exerceix poder i control sobre una altra persona en una relació. Sovint, el narcisisme s’associa amb una autoestima exagerada i la cerca constant d’admiració i atenció. En una relació amb un narcisista, la víctima pot experimentar manipulació emocional, humiliació i desvalorització constant. En aquest article, explorarem què és l’abús narcisista, els seus signes i com buscar ajuda per a poder superar-ho.

QUÈ ÉS L’ABÚS NARCISISTA?

L’abús narcisista es caracteritza per un patró de comportament que pot incloure:

 • Manipulació emocional: la manipulació és una influència indirecta sobre algú perquè es comporti d’una manera que promogui els objectius del manipulador. Sovint, expressa agressió encoberta. Pensa en un “llop amb pell de xai”. A la superfície, les paraules semblen inofensives però en el fons et sents degradat o perceps una intenció hostil. El narcisista pot utilitzar tàctiques de manipulació com la culpa, la vergonya i el xantatge emocional per controlar la seva parella.
 • Gashlighting: una forma de manipulació psicològica en què una persona intenta fer que una altra persona dubti de la seva pròpia percepció de la realitat, els seus records o la seva salut mental. En una relació en la qual s’utilitza el gaslighting, la persona que ho exerceix sol negar esdeveniments passats, afirmar que la víctima s’està tornant boja o exagerant, i crear confusió i dubte en la ment de la víctima. Això pot dur la persona afectada a qüestionar el seu propi judici i realitat, el que, al seu torn, pot fer-la més vulnerable a la manipulació i el control per part de l’agressor.
 • Explotació i objectivació: utilitzar-te o aprofitar-se de tu per a fins personals sense tenir en compte els teus sentiments o necessitats.
 • Falta d’empatia: Els narcisistes tenen dificultats per comprendre i satisfer les necessitats emocionals de la seva parella.
 • Contrast negatiu: fer comparacions innecessàries per contrastar-te negativament amb el narcisista o altres persones, sempre fent-te sentir pitjor.
 • Desvalorització constant: El narcisista sol menysprear i criticar repetidament la seva parella, erosionant la seva autoestima.
 • Mentir: engany persistent per evitar la responsabilitat o per aconseguir els propis objectius del narcisista.
 • Aïllament: Pot intentar aïllar la víctima dels seus amics i familiars, creant una dependència emocional cap al narcisista.
 • Canvi de rols: Sovint, el narcisista alterna entre ser encantador i afectuós i ser crític i controlador, creant confusió en la víctima.
 • Abús financer: L’abús financer pot incloure controlar-te a través de la dominació econòmica o esgotar les teves finances a través de l’extorsió, el robatori, la manipulació o el joc, o acumular deutes al teu nom o vendre la teva propietat personal.

CONSEQÜÈNCIES DE L’ABÚS NARCISISTA

Les conseqüències de l’abús narcisista poden ser profundament pertorbadores per a la víctima i poden tenir un impacte a llarg termini en la seva salut mental i emocional. Algunes d’aquestes conseqüències poden incloure:

 • Baixa autoestima: el constant menyspreu i la desvalorització per part del narcisista poden fer que la víctima es senti sense valor i qüestioni la seva pròpia autoimatge.
 • Ansietat i depressió: les víctimes de l’abús narcisista sovint experimenten alts nivells d’estrès, ansietat i depressió a causa de la tensió emocional constant a la relació.
 • Aïllament social: el narcisista sovint intenta aïllar la víctima d’amics i familiars, la qual cosa pot resultar en una pèrdua de suport social.
 • Trauma emocional: l’abús narcisista pot deixar cicatrius emocionals profundes, semblants a un trauma psicològic, i afectar profundament la salut emocional de la víctima.
 • Problemes de salut mental a llarg termini: l’abús narcisista pot contribuir al desenvolupament de problemes de salut mental, com ara trastorns d’ansietat, trastorn de l’estrès posttraumàtic (TEPT) o trastorn de la personalitat límit (TPL), entre d’altres.
 • Danys en l’autonomia i la confiança en un mateix: la víctima pot perdre la confiança en les seves pròpies decisions i tenir dificultats per prendre decisions sense la validació del narcisista.
 • Inseguretat emocional: les víctimes poden desenvolupar una gran inseguretat emocional i sentir-se incòmodes expressant les seves pròpies necessitats i desitjos en relacions posteriors.

COM SORTIR D’UNA RELACIÓ D’ABÚS NARCISISTA?

Sortir d’una relació d’abús narcisista pot ser un desafiament, però és essencial per a la salut emocional i el benestar. Aquí hi ha alguns passos clau:

 • Buscar suport: Parlar amb amics, familiars o un terapeuta de confiança per obtenir suport emocional.
 • Establir límits: Aprendre a establir límits saludables i afirmar les teves necessitats i desitjos.
 • Teràpia: La teràpia individual o de parella pot ser beneficiosa per abordar les seqüeles emocionals de l’abús narcisista.
 • Autoempoderament: Recuperar la teva autoestima i confiança a través d’activitats que et facin sentir bé amb tu mateix.
 • No et culpis: Recorda que no ets responsable del comportament abusiu de l’altra persona.

L’abús narcisista és un problema greu que pot tenir conseqüències devastadores per a les víctimes. Reconèixer els signes, buscar ajuda i cuidar-se són passos fonamentals per alliberar-se d’una relació abusiva i recuperar la salut emocional. A més, la prevenció i la presa de consciència són claus per evitar futurs casos d’abús narcisista a la societat. Si estàs patint aquest tipus d’abús, busca ajuda i suport de professionals i persones de confiança.

Si coneixes algú que es troba en una relació abusiva amb un narcisista, és important abordar la situació amb sensibilitat i cura. Pots oferir el teu suport i suggerir recursos com la teràpia o grups de suport, però recorda que la persona afectada ha de prendre la decisió de buscar ajuda per si mateixa.

FONTS CONSULTADES

Rossenber, R. (2020). El síndrome del abuso narcisista: 10 consejos para defenderse. Article extret del lloc web següent: https://psicopedia.org/7979/sindrome-del-abuso narcisista/#google_vignette

Sabater. V (2022). El dia en el que descubres que eres víctima del abuso narcisista. Article extret del lloc web següent: https://lamenteesmaravillosa.com/victima-del-abuso-narcisista/

Elsig, C. (2022). ¿Cuáles son los signos del abuso narcisista y qué se puede hacer?. Article extret del lloc web següent: https://caldaclinic.com/es/signs-of-narcissistic-abuse-and-what-can-you-do-about-it/Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra