La meva parella m’ha estat infidel: i ara què faig?

La meva parella m’ha estat infidel: i ara què faig?

Sovint ens trobem a consulta persones que venen angoixades perquè la seva parella els ha estat infidel. No és una situació fàcil i és normal que hi hagi molts dubtes i inseguretats. Potser la por més gran és la de no saber prendre la decisió correcta. És normal, hi ha molts temes en joc i les emocions, que estan a flor de pell, poden dificultar la presa de decisions.

Quan algú es pregunta si perdonaria una infidelitat, la primera reacció sovint és un rotund no. Tanmateix, quan les persones s’enfronten a aquesta situació en la vida real, és possible que no ho tinguin tan clar.

Conèixer una infidelitat ens pot fer entrar en un estat de xoc: “com pot ser que la persona amb la qui he confiat tant, hagi estat capaç de fer-me això?” “Per què m’ha enganyat?”. Gestionar una infidelitat és complicat. Busques constantment el perquè, intentes raonar-ho i fins i tot pots arribar al punt de qüestionar què has fet tu per fer que aquesta persona hagi decidit ser infidel.

Pautes per gestionar una infidelitat

 • Primer de tot, no tinguis pressa en prendre una decisió. Agafa distància i analitza els teus sentiments. Si ho fas des de la ràbia, pots prendre una decisió precipitada. Li pots dir a la teva parella que necessites temps per pensar amb claredat.

 • Pot ser positiu expressar el que sents i comentar-li la situació a una persona de confiança. Aquesta no ens ha de dir què hem de fer però et pot ajudar a desfogar-te.

 • Dialoga amb la teva parella: el més normal és que vulguem fer moltes preguntes que ens ajudin a entendre la situació però hem de ser curosos amb el que preguntem i la manera de fer-ho. Pregunta tot allò que et generi dubtes. És important que en podeu parlar amb el màxim respecte i pensar junts de quina manera podríeu reconstruir la relació.

 • Si esteu convivint, podria ser positiu donar-vos temps i espai.

 • No pensis que és culpa teva. Perquè si, ser infidel és una decisió. Ningú obliga a ser-ho, La persona que enganya DECIDEIX ser infidel. Aquest aspecte és molt important perquè moltes persones justifiquen la infidelitat: “es que ja no era el mateix”, “ es que feia temps que estàvem malament”, “va ser l’alcohol, jo no volia”, “feia temps que no teníem relacions sexuals”, “és culpa seva, no em donava el que necessito”. La persona que fa ús d’aquestes frases no s’està fent responsable de la infidelitat i, fins i tot, pot culpar a l’altra persona d’aquesta decisió. No ho permetis, això és manipulació.

 • Treballa en la teva autoestima, ja que en aquestes situacions es pot veure molt afectada. I sobretot evita les comparacions.

 • Segueix amb la teva rutina, encara que et resulti difícil. T’ajudarà a desfocalitzar l’atenció del problema i a trencar amb els pensaments obsessius que et puguin aparèixer.

 • Donar o no una segona oportunitat. Reflexiona:
  • Ha estat una infidelitat puntual o una relació paral·lela de molts anys. No és el mateix descobrir que ha estat de forma puntual que saber que fa cinc anys que t’enganya amb algú, fent viatges, anant a sopar i tenint una vida paral·lela. Això implica engany premeditat i mentides constants.
  • Observa els seus actes més que les seves paraules. Si et tapes les orelles i mires el que fa, què t’està demostrant la teva parella? Una cosa és que et demani disculpes i digui que se’n penedeix i una altra és que ho demostri amb els seus actes.
  • Està sent comprensiu i compassiu amb tu? O bé s’enfada quan li treus el tema i et fa sentir culpable, exagerat/da, dramàtic/a?
  • Fes un recorregut de la vostra història com a parella. Hi ha hagut altres situacions similars? Què t’aporta com a parella? Què t’ha fet sentir aquesta relació; calma o angoixa? Val la pena lluitar per aquesta relació? Intenta no idealitzar-la i ser el més objectiu possible.
  • Si tens fills, que no sigui l’únic motiu pel qual decideixes seguir amb la relació. És un error mantenir una relació on ja no s’està bé. Els fills ho perceben i també ho pateixen.

 • En molts casos, la infidelitat pot provocar un procés de dol per la pèrdua de la relació tal com es coneixia. La persona enganyada pot sentir una pèrdua de la imatge idealitzada de la seva parella i de la seguretat en la relació i es poden generar moltes dificultats per confiar novament en la parella. Es necessita temps, dedicació i treball en equip per reconstruir la confiança perduda.

 • No actuïs des de la venjança i decideixis enganyar també. Et pot fer sentir pitjor i la relació de parella es pot acabar de trencar.

 • Busqueu ajuda professional. Gestionar una infidelitat és complicat i comptar amb un professional per acompanyar-vos i guiar-vos en aquest camí, pot ser una bona decisió.

Qualsevol decisió serà vàlida, tant si decideixes seguir amb la relació com si no. L’important és que la decisió presa estigui en la línia dels teus valors, límits i sentiments. En resum, que et faci sentir bé. Pots intentar-ho si així ho sents, això no significarà que no tinguis amor propi. Si tot i així no funciona, potser comença a ser el moment de dir adeu i seguir els camins per separat.

Webgrafia:

González, S. (2022). https://lamenteesmaravillosa.com/mi-pareja-me-ha-enganado-varias-veces-que-hacer/

Mas, D. (2019) .Article extret de: https://www.dolorsmaspsicologa.com/no-se-como-superar-la-infidelidad-de-mi-pareja/

Psicomaster. (2021). Article extret de: https://www.psicomaster.es/que-decirle-a-tu-pareja-cuando-te-ha-sido-infiel/Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra