LA “MÀGIA” DEL NADAL

LA “MÀGIA” DEL NADAL

Imagineu la següent escena:

Un pare amb un fill de 8 anys i un altre de 5 berenant en una cafeteria. De sobte el fill gran comença a explicar que una companya de classe ha vist a la seva mestra posant “coses” sota la manta del tió, i una altra companya també ha comentat que la carta que els ha “cagat” el tió tenia la mateixa lletra que la de la pissarra. Per sort, com ja havien acabat tots de berenar, el pare decideix “mentir”, per respecte al nen més petit, dient que arriben tard a l’activitat extraescolar i marxen ràpid per tallar i evitar aquesta conversa. Més tard els pares parlen amb el nen gran sobre el que les companyes li han explicat.

Què faríeu vosaltres davant d’aquesta situació?

Nadal és una de les èpoques més maques de l’any tant pels adults com, i especialment, pels nens ja que aquests tenen molta il·lusió pels regals. La gran majoria dels pares viuen aquesta època amb molta il·lusió només per poder veure l’emoció amb la que ho viuen els seus fills. Però què passa quan arriba un Nadal en el que els teus fills comencen a qüestionar-se i dubtar de la màgia de Nadal?

És en aquest moment en que gran part dels pares es plantegen si continuar amb la fantasia o explicar tota la veritat sobre el Pare Noel, els Reis Mags o del Tió. Podem trobar diferents opinions per abordar aquesta situació: hi ha qui pensa que quan abans sàpiguen la veritat, millor, ja que sinó els estaríem mentint; altres opten per mantenir la seva il·lusió el màxim de temps possible; finalment també hi ha els pares que no saben de quina forma actuar.

Però quina és l’edat adequada per explicar-los la veritat i com ho podem fer?

A QUINA EDAT ES RECOMANA REVELAR TOTA LA VERITAT?

Arriba un moment en que els nens comencen a dubtar, pel que poden haver sentit per exemple, al pati de l’escola, perquè han vist el tió amagat dins d’un armari o sota un llit en ple estiu, perquè han vist un adult amagant regals o carregant molts paquets embolicats pel carrer, botigues on hi ha un lloc (que normalment no hi és) amb gent fent cua per embolicar paquets, perquè a cada cantonada veuen un Pare Noel, etc. Revelar el secret i la màgia d’aquestes dates és quelcom complicat i cal fer-ho amb molt de tacte.

Els infants comencen a dubtar sobre el secret de Nadal entre els 8 i 10 anys, a més a més del que apuntem en el paràgraf anterior cal remarcar que és una etapa en la que el propi desenvolupament evolutiu i cognitiu dels nens els provoca que es comencin a donar compte que certes coses no quadren, per exemple: “És impossible que tres Reis reparteixin joguines a tots els nens del món en una nit”; “Com pot ser que un tronc cagui dolços?”; “El rens no volen!”. Aquest fet ens indica que els nens s’estan fent grans i estan desenvolupant el pensament abstracte i la lògica, per tant comencen a dubtar del secret del Nadal i ens comencen a fer preguntes.

La psicòloga Silvia Álava apunta que a vegades hi ha nens que tenen dubtes sobre el Nadal però no ho comenten per por a que no tinguin regals o bé en tinguin menys.

Segons la mateixa professional no existeix una edat exacta per explicar als infants la veritat dels Reis, Pare Noel i del Tió, tampoc cal establir un moment determinat per fer-ho. El més adequat, és anar contestant les seves preguntes fins que arribarà el moment en que ells mateixos es donaran compte, tot i així assenyala que és una il·lusió molt bonica que es recomana de mantenir el màxim de temps possible.

COM REVELAR EL “SECRET DEL NADAL” ALS INFANTS?

Quan els propis fills comencen a fer preguntes sobre el Nadal el més indicat és demanar quina opinió en tenen al respecte. D’aquesta manera ens donaran pistes més exactes del què realment saben. A partir d’aquí podrem prendre la decisió més adient a cada cas concret. Pot ser que ja tinguin molt clar quin és el secret, pot ser que conèixer la veritat els posi tristos o bé els frustri, etc.

En el cas que els entristeixi o els frustri cal mostrar-se molt empàtic amb ells: “Entenem que et sentis una mica decebut sabent això ja que amb la màgia era tot més bonic, però és una tradició i un secret que tenim els adults per a que per vosaltres els nens sigui màgic”. Cal remarcar que sigui quina sigui la reacció que tinguin, acaben entenent el per què els adults seguim mantenint aquesta fantasia nadalenca.

En el cas de que els nens comencin a tenir dubtes però encara volem que visquin una mica més aquesta màgia perquè no estan del tot preparats, es pot trobar per les xarxes una carta en la que es fa entendre als nens que els pares són els ajudants del Nadal, tant del Pare Noel com dels Reis. Es tracta d’un escrit en que els personatges màgics demanen ajuda a tots els pares del món ja que ells ja són massa grans per poder repartir tots els regals en una nit a més a més també acostuma a aparèixer-hi un punt relacionat amb ajudar a la gent més necessitada. Gràcies a aquest document podem mantenir la màgia durant un temps més.

Per tant, com ja s’ha dit, el més adequat és anar responent els dubtes o les preguntes que els nens puguin formular-se. Un cop ja s’explica o ells mateixos ja arriben a la conclusió del “secret del Nadal” és molt important fer-los entendre que ells han de continuar guardant aquest secret per a que els més petits, germans, cosins, amics, etc.,  puguin viure la màgia.

I vosaltres, recordeu quan i com ho vàreu descobrir? Com us vàreu sentir?

Sigui de la forma que sigui, i tinguis l’edat que tinguis, sempre pots viure el Nadal d’una forma màgica!

Nadal és màgia, il·lusió i felicitat!

FONTS CONSULTADES

  • Borrás, M. (25/12-2021). El gran secreto de la Navidad: cómo afrontar este momento con tus hijos. El desarrollo del pensamiento lógico hace que los niños se cuestionen la historia de Papá Noel y los Reyes Magos. Sociedad: El Perdiódico de Aragón.

https://www.elperiodicodearagon.com/sociedad/2021/12/25/gran-secreto-navidad-afrontar-momento-60431761.html

  • SMM (24/12/2022). El secreto de ‘la magia de la Navidad’: cuándo y de qué manera se debe revelar a los ninos. Marca: Tiramillas: Actualidad.

https://www.marca.com/tiramillas/actualidad/2022/12/24/63a6cfcce2704ef8198b45ec.html



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra