LA GALETA PERFECTA

LA GALETA PERFECTA

Ho sento molt però no existeix la galeta perfecta! La millor opció són les que podem fer a casa però si anem al supermercat, la única opció és buscar la “menys ultraprocessada”.

Les galetes són un producte nutritivament poc interessant però no només tenen aquesta desavantatge si no que estan molt integrades en el nostre dia a dia:

 • Desplacen el consum d’altres aliments més saludables. Per exemple, si tenim costum de consumir-les a l’hora d’esmorzar, estem perdent la oportunitat d’esmorzar fruita, iogurt, unes torrades… Aliments que ens aportaran molts més nutrients que les galetes.
 • Emmascaren la sensació de sacietat. Són tant palatables que no en tenim mai prou i solen tenir un format o mida perfecte per anar menjant sense ni adonar-nos-en.
 • Pràcticament totes les galetes contenen sucres, farines refinades, olis o greixos vegetals i sal. Aquests ingredients no ens aporten cap benefici, tot el contrari.
 • Que siguin cruixents, dolces, saboroses i amb aquells trossets de xocolata no és casualitat, la industria alimentaria sap el que ens agrada i ho explota al màxim.
 • La publicitat i el màrqueting ens fan creure que una galeta amb fibra afegida o amb llavors la fa més saludables, i no és així. També s’utilitzen denominacions que ens inciten a l’error (si una galeta té un nom que ens recorda molt a la paraula “digestiu”, ha de voler dir que són bones per la digestió oi? O si el paquet ens indica que són “recepta tradicional” no podem no refiar-nos dels nostres ancestres no?). Els embolcalls vistosos tampoc ens ajuden a que no ens cridin l’atenció.

Sabent tot aixó, com puc escollir la millor opció?

Com us he dit abans, la primera opció i la més bona és fer-les a casa, però si no és possible, haurem de buscar dins de la infinita oferta del mercat, una galeta “vàlida”.

Primer de tot, ens haurem de fixar en els ingredients. És molt important saber llegir les etiquetes per a saber què és el que estem menjant ja que com us he dit abans, els dibuixos, noms i atribucions saludables de la industria alimentaria no sempre són gaire precisos.

El primer ingredient és el més abundant, així que si en la nostra elecció el primer ingredient és el sucre, millor tornem a intentar-ho. Lo ideal seria que el primer ingredient fos un cereal integral o una farina de cereal integral.

També mirarem quins olis porten les galetes, el millor és l’oli d’oliva verge extra però en el seu defecte, l’oli d’oliva o l’oli d’oliva verge sempre seran millors opcions que qualsevol oli vegetal o hidrogenat.

Finalment, aquesta llista d’ingredients ha de ser lo més curta possible, quan menys ingredients i més naturals, millor.

Un aspecte indispensable per escollir la teva galeta és que t’agradi. Semblarà una tonteria, però és important escollir una galeta que t’agradi, no només per que en el paquet fica “light” o “sense sucres afegits”.

No hem de demonitzar les galetes, sempre i quant siguem conscients de que no és un producte per a cada dia, aquella galeta que finalment escollim, disfrutem-la!

Una idea de recepta

 • Galetes de civada i plàtan
  • 200g de flocs de civada
  • 60g de xocolata negra de més del 80% de cacau
  • 3 plàtans madurs (quant més madurs, millor)

Xafem els plàtans amb una forquilla i afegim la civada fins que quedi tot ben integrat i la barreja no sigui molt apegalosa.

Tallem la xocolata a trossets petits i ho afegim a la massa.

Agafem porcions de massa i les col·loquem en una safata de forn. Les courem 15-20 minuts a 180º (heu de veure que les vores comencen a quedar dorades).

Deixeu refredar i ja estan llestes!

Experem que aquesta informació us sigui d’utilitat!Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra