IMPACTE DE LES NOTÍCIES SOBRE LA SALUT MENTAL

IMPACTE DE LES NOTÍCIES SOBRE LA SALUT MENTAL

En un món que està més interconnectat que mai, els ecos de conflictes i de guerra tenen un impacte en nosaltres, fins i tot estant a kilòmetres, lluny de la primera línia. Tot i que l’impacte psicològic sobre les persones a les zones devastades per la guerra és innegable, és essencial reconèixer que les guerres, fins i tot aquelles en què no som participants directes, poden tenir un impacte profund en la nostra salut mental. Com es poden manifestar aquests efectes indirectes i com podem abordar-los?

Quin és l’impacte psicològic?

La gran exposició als mitjans de comunicació

En aquesta era d’informació instantània, el camp de batalla digitalitzat porta les zones de guerra directament a les nostres pantalles. Els efectes d’aquesta exposició implacable a la guerra es manifesta en allò que els experts anomenen el “trauma vicari”. Estem parlant d’estar exposat indirectament a imatges i històries angoixants, que poden desencadenar un còctel complex d’emocions que inclou por, impotència i fins i tot culpa, independentment de la nostra distància geogràfica de la crisi.

Empatia

Les últimes tendències en psicologia subratllen la importància d’entendre l’estrès empàtic que experimentem quan ens connectem emocionalment amb les persones o col·lectius que viuen dificultats, encara que no els coneguem personalment. Quan mirem o llegim sobre persones que pateixen a causa de la guerra, el nostre GPS emocional navega cap a l’empatia.

Falta de confiança en les institucions i desinterès per la política

L’exposició a notícies negatives sobre les institucions pot arrossegar l’efecte d’una pèrdua de confiança en aquestes. Ademés, pot portar a generar desinterès per la participació de la població en la política.

Augment de l’ansietat i l’estrès

L’auge constant de notícies angoixants pot provocar un augment dels nivells d’ansietat i estrès. Les últimes tendències psicològiques posen de manifest la necessitat que els professionals de la salut mental reconeguin i abordin aquest problema creixent.

Xarxes socials i “activisme de butaques”

Les plataformes de xarxes socials tenen un paper important en la difusió de la consciència sobre problemes globals, incloses les guerres. Tanmateix, l’activisme des de la butaca, on les persones expressen les seves opinions i el seu suport des de la distància, com a observadors passius, pot ser que no sigui tan eficaç per alleujar el malestar psicològic com la implicació directa.

Quines estratègies puc utilitzar per continuar informat sense patir-ne els efectes negatius?

  • Consum atent

Participar amb les notícies de manera conscient pot ajudar a reduir l’ansietat. Establiu horaris específics per al consum de notícies i eviteu l’exposició excessiva a contingut angoixant. També cal mantenir i cultivar el pensament crític amb les fonts de les notícies i sobretot verificar i contrastar la informació abans de compartir-la.

  • Focalitzar sobre les notícies positives

També és important que busquem mitjans de comunicació o notícies que aportin informació positiva per contrarestar la negativa. Les actualitats positives existeixen i formen part també de l’actualitat, així que es bo estar-ne igualment al corrent.

  • Compassió sense sobrecàrrega

Implicar-se en accions compassives és noble, però és important triar les causes que de debò et ressonin. Coneix els teus límits emocionals i actua sense aclaparar-te.

  • Autocura

Prioritza les pràctiques d’autocura, com ara l’exercici físic, la meditació i les relacions socials, per construir amb força la capacitat per a la resiliència emocional i mantenir el benestar mental.

  • Orientació professional

Quan trobeu que els ecos de la guerra afecten la vostra salut mental, no dubteu a posar-vos en contacte amb un professional de la salut mental. Estan equipats per ajudar-vos a navegar per aquestes aigües emocionals inexplorades.

En conclusió, les guerres, els conflictes i altres notícies d’actualitat, fins i tot quan no formen part directament de les nostres vides, poden afectar significativament la nostra salut mental. És important ser conscient de l’impacte psicològic indirecte dels esdeveniments globals, i és essencial reconèixer i abordar aquests efectes. També recordem que les notícies son únicament una part de la realitat.

Hi han moltes coses bones que estan passant al món, tot i que sovint no es publiquen.



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra