I SI TANQUEM L’ANY FENT UN BALANÇ?

I SI TANQUEM L’ANY FENT UN BALANÇ?

Com cada any en aquestes èpoques fem un article a CAPSI de com plantejar-nos canvis, nous objectius o propòsits, sobretot que siguin realistes, per al nou any que entra. En aquesta ocasió, volem que acabis els dotze raïms del dia 31 de desembre havent valorat adequadament l’any que deixem enrere, per tal de tancar l’etapa de forma positiva i arrencar el nou any amb millors garanties a l’hora de marcar-te nous propòsits.

Cal fer un balanç de l’any que deixem per poder créixer i encarar l’any que iniciem. Començarem valorant el que tenim, reflexionarem sobre com hem viscut aquest últim any i del que hem après dels moments més difícils.

PERÒ, EXACTAMENT, COM HO PODEM FER??

Prova de fer memòria i intenta respondre’t sincerament els punts que et donem a continuació. Considerem que et seran d’ajuda per valorar millor l’any que deixem enrere i et seran útils per plantejar-te de forma més eficaç els propòsits del nou any.

  • Avalua quins han estat els teus millors èxits d’aquest any que acabem. Tingues en compte totes les dimensions, en l’àmbit, professional i familiar. Prova de fer una llista dels moments més feliços que has viscut; reflexiona sobre els nous coneixements que has adquirit a nivell professional; de les persones noves que han aparegut en la teva vida o bé de l’evolució dels teus vincles amb familiars o amics.
  • Fixa’t i analitza en quines àrees de la teva vida hauries pogut donar més per aconseguir els objectius que t’havies proposat. Creus que has fet tot el que estava en les teves mans?
  • Valora tot allò que has après arrel dels moments més difícils que hagis viscut durant l’any.
  • Recorda quins van ser els objectius o els propòsits que et vas marcar l’any anterior: Els vas aconseguir? Quins eren menys importants i vas descartar de seguida? L’objectiu d’aprofundir en aquestes preguntes és poder definir de forma més conscient i realista els propòsits del nou any que entra.
  • Pensa en quins moments o en quines situacions t’has sorprès més de tu mateix/a; de la mateixa manera que, per la banda contrària, pensa en el què més t’ha decebut.
  • A nivell social, avalua amb quines persones t’has relacionat més i amb quines menys durant aquest any.
  • Fes una llista de moments d’oci, com podria ser llegir llibres, veure pel·lícules o sèries que hagin provocat noves emocions en tu mateix/a o que t’hagin permès d’aprendre quelcom nou en el teu dia a dia.
  • Analitza com has enfrontat els diferents moments en els quals has sentit emocions més negatives com podrien ser, preocupacions, inseguretats, ansietat, etc. Aquest pas t’ajudarà a veure quina és la teva capacitat d’adaptació o de resistència als canvis! Aconseguiràs veure en el punt que et trobes en l’actualitat.
  • Enfronta algun assumpte que et queda pendent d’aquest any. Acomiadar l’any prenent alguna decisió de les que no et deixa dormir tranquil·lament pot ser una bona idea.
  • Finalment, intenta esbrinar què t’ajudaria a sentir-te bé amb tu mateix i a poder aconseguir més benestar per a començar l’any?

T’aconsellem poder escriure un diari de final d’any en el que hi refereixis la resposta, la reflexió o les conclusions de tot allò que defineixi el teu any. Podria ser un bon regal en forma d’autoconeixement que t’ajudarà a identificar el punt en el qual et trobes i des d’on partiràs a principis de gener, i guardant-lo bé podràs veure l’evolució al llarg dels anys.

Els psicòlegs sempre recomanem que els propòsits d’any nou que et marquis sempre siguin clars, assolibles i a poder ser en un temps ben definit. Han de ser objectius que motivin i que no acabin convertint-se en una obsessió. Hi ha estudis que indiquen que els propòsits d’any nou generen ansietat a quatre de cada deu persones. Per aquest motiu us adjuntem l’enllaç de l’article de final de l’any passat https://capsiandorra.com/noticies/marcat-objectius-per-aquest-2024/ perquè recordeu quins són els passos claus per marcar-se els objectius d’any nou.

Per acabar, recorda que no cal esperar l’inici d’un any nou, TOTS ELS DIES SÓN UN BON DIA PER COMENÇAR A FER CANVIS!

BON ANY NOU A TOTHOM!

FONTS CONSULTADES

Neuron Psicología y Celainfob (21/12/22). La cara oculta de los propósitos de año nuevo. Extret de: https://neuronpsicologia.com/salud/cara-oculta-propositos-ano-nuevo/

Polls, N. (29/12/21). Les preguntes que t’has de fer per valorar l’any que s’acaba. ‘La primera pedra’ de RAC1. Extret de: https://www.rac1.cat/la-primera-pedra/20211229/4103976148877/les-preguntes-t-has-fer-per-valorar-l-any-s-acaba.html

@capsiandorra
@capsiandorra
@capsiandorra