ETS DELS QUE POSPOSEN L’ALARMA CADA MATÍ?

ETS DELS QUE POSPOSEN L’ALARMA CADA MATÍ?

Posposar l’alarma cada matí és un hàbit molt comú. Sobretot entre els joves o les persones que acostumen a anar a dormir més tard. Encara que pot semblar una manera inofensiva de guanyar uns minuts addicionals de son, posposar l’alarma pot tenir alguns efectes negatius sobre el nostre benestar.

Aquests són alguns dels motius pels quals hauries d’evitar abusar de prémer el botó de posposar:

1. PERTORBA EL CICLE DEL SON: el nostre son es divideix en diverses etapes, cadascuna de les quals té un paper vital en el nostre benestar general. Prémer el botó de repetició pot interrompre aquest cicle natural, fent-nos despertar durant un cicle de son profund, cosa que pot deixar-nos atordits i sense descans.

2. AUGMENTA LA INÈRCIA DEL SON: la inèrcia del son és la sensació de somnolència i confusió que experimentes quan et despertes. Quan prems el botó de posposar, estàs allargant aquest estat, cosa que fa que sigui més difícil començar el dia.

3. AFAVOREIX EL SON EXCESSIU: prémer el botó de repetició pot enganyar el teu cos perquè cregui que necessita més son del que realment fa, la qual cosa condueix a dormir en excés i altera el teu ritme circadiari, el rellotge intern del teu cos que regula els cicles son-vigília.

4. CONTRIBUEIX A LA FATIGA DIÜRNA: en interrompre el cicle del son i provocar inèrcia del son, prémer el botó de repetició pot fer que et sentis més cansat i menys alerta durant tot el dia. Això pot afectar la teva funció cognitiva, la teva productivitat i l’estat d’ànim.

5. AUGMENTA EL RISC DE PROBLEMES DE SALUT: la privació crònica del son s’associa a diversos problemes de salut, com ara l’obesitat, les malalties del cor i la diabetis tipus 2. Si no descanses les hores suficients per la nit i recorres a prémer el botó de repetició amb regularitat pot contribuir a la privació del son, posant-nos en un risc més elevat d’aquests problemes de salut.

Els efectes específics de posposar l’alarma poden incloure:

FATIGA: La manca de son pot provocar una sensació de cansament i somnolència durant el dia. Això pot dificultar la concentració, la memòria i la presa de decisions.

PROBLEMES DE CONCENTRACIÓ: La falta de son també pot dificultar la concentració i l’atenció. Això pot afectar el rendiment escolar o laboral.

AUGMENT DE LA IRRITABILITAT: La manca de son pot provocar irritabilitat i mal humor. Això pot dificultar les relacions personals.

DISMINUCIÓ DE LA PRODUCTIVITAT: La fatiga i la falta de concentració poden afectar la productivitat en el treball o en l’escola.

Consells per evitar posposar l’alarma

– Estableix una alarma per l’hora que necessitis despertar-te i segueix-la. Sigues realista.

– Ves a dormir a la mateixa hora cada dia, fins i tot durant els caps de setmana. Això ajudarà a regular el teu cicle del son i a despertar-te amb més facilitat.

– Estableix una rutina relaxant abans d’anar a dormir. Això t’ajudarà a relaxar-te i a conciliar el son més fàcilment.

– Evita la cafeïna i l’alcohol abans d’anar a dormir. Aquestes substàncies poden dificultar el son.

– Crea un ambient propici per al son. La teva habitació hauria d’estar fosca, tranquil·la i fresca.

– Fes exercici regularment, però evita les activitats extenuants massa prop de l’hora d’anar a dormir.

Cal que analitzis perquè posposes l’alarma, ja que potser aquest hàbit està encobrint algun problema amb el son (com insomni, apnees del son, cames inquietes, somnolència diürna, etc.) que no has identificat del tot i pots demanar ajuda a un especialista.

A més a més, recorda que aixecar-te a l’hora establerta i tenir temps per fer les coses que volies fer, per activar la rutina matinal amb calma per arreglar-te, per esmorzar adequadament i sortir de casa amb el temps suficient, ja haurien de ser raons suficients per convèncer-te.

Si ets una au nocturna, potser aquesta és la raó per la qual has de posposar l’alarma als matins. Val més que descansis correctament els 20 o 30 minuts que posposes l’alarma, enlloc de programar-la a una hora que no respecta del tot les hores de son.

Si estàs acostumat a posposar l’alarma, pot ser difícil canviar aquest hàbit.

Però amb un esforç conscient, pots aprendre a despertar-te sense haver de posposar l’alarma.

FONTS CONSULTADES:



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra