ERRORS COMUNS DE COMUNICACIÓ EN LA PARELLA

ERRORS COMUNS DE COMUNICACIÓ EN LA PARELLA

La incapacitat per establir una comunicació efectiva és un dels problemes que més poden perjudicar una parella. La comunicació és imprescindible per solucionar els conflictes.

És per aquest motiu que us convidem a identificar i evitar pautes de comunicació tòxiques ja que possiblement donen lloc a la majoria de les baralles en l’àmbit sentimental.

RETRETS O ACUSACIONS

Els retrets es transmeten en forma d’etiquetes, és a dir, estereotipant a l’altre. Quan volem transmetre a la nostra parella alguna cosa que no ens agrada, és molt habitual caure a dir-ho en forma d’acusació. Per exemple, “Ets un egoista, no em tens en compte”, “Ets una irresponsable…”

Qui no tendeix a defensar-se o protegir-se front un atac? Quan comuniquem en base a retrets impedim o dificultem la comunicació, bàsicament perquè no afavorim la conversa.

Així doncs, una forma menys agressiva i que permet mantenir la conversa és descriure els fets o accions que ens han ferit i parlar des dels nostres sentiments. Per exemple, quan deixes la cuina desendreçada, no em sento tingut en compte i això em fa sentir malament”.

GENERALITZACIONS O COMUNICACIÓ ABSOLUTISTA

Consisteix en comunicar els fets en termes de blanc o negre. S’utilitzen frases del tipus: sempre….mai….tothom…..ningú…. Per exemple, sempre deixes la cuina desendreçada, mai canviaràs.

Quan comuniquem en termes absolutistes generem automàticament una sensació d’impotència i manca de confiança en l’altre.

Us recomanem centrar-se en descriure el comportament que molesta, sense emetre judicis i descrivint els sentiments que generen. Per exemple, cada vegada que repeteixes aquest comportament em sento malament i quan veig que continua igual, encara se’m fa més difícil.

EXIGÈNCIES O COMUNICACIÓ EXTREMISTA

Les exigències són formes de comunicar-se impositives, autoritàries, inflexibles i rígides. Sovint s’expressen amb imposicions del tipus “has de ser així….”, “hauries de fer això….”

La comunicació extremista causa danys en la relació, està lligada a una visió egocèntrica del món però també a una incapacitat per captar els diferents matisos i formes de fer diferents. Implica dificultats per comprendre i acceptar les perspectives diferents de les persones.

INTERPRETAR O VISIÓ DE TÚNEL

Es tracta d’atribuir a tot una mala intenció. És a dir, davant un acte o un comentari, tendir a interpretar que s’ha fet amb mala intenció. Aquest problema es produeix quan tenim un biaix inconscient en la nostra percepció, generalment negatiu.

Per exemple, t’has deixat les escombraries perquè estaves esperant a que les tregui jo, oi?

Això genera la necessitat de corregir a la nostra parella constantment o fer-li veure que ho ha fet malament.

ESPERAR QUE LA TEVA PARELLA LLEGEIXI LA TEVA MENT

Ja és prou difícil entendre’ns amb una comunicació “normal”, com per tenir l’expectativa que la nostra parella sigui capaç de llegir els nostres pensaments.

 “Si m’estimessis ho faries” és un xantatge emocional. No és sa per a la relació fer pensar que està l’amor en joc, o que quan s’estima, s’ha d’endevinar el que l’altra persona necessita.

Aquest error parteix d’exigències implícites i dona lloc a les acusacions o retrets. Així com l’altre no pot endevinar el que necessitem o desitgem, tu tampoc pots assumir que saps el que la teva parella sent o vol. No compartim els mateixos sentiments, la mateixa visió del món ni els pensaments.

Cadascú ha de fer-se càrrec del que li és propi. Et proposem que demanis directament i comuniquis explícitament les teves necessitats. Som responsables de demanar el que volem sense fer sentir malament l’altre per una dificultat personal pròpia.

ANTICIPACIÓ

Aquest problema sorgeix quan un dels membres de la parella intenta endevinar el que li dirà l’altre i per tant, que pot endevinar els pensaments de l’altre.

Aquest error té relació amb la creença de que coneixem tant a l’altre que podem pressuposar que sabem el que dirà, quines són les seves intencions i pensaments més ocults.

Sovint reflexa una forma de intentar tenir el control.

AGRESSIONS PASSIVES

Les agressions passives són formes d’expressar sentiments negatius de forma indirecta, com la ràbia o la molèstia, en lloc d’abordar-los directament. Els comportaments passiu – agressius són difícils d’identificar i poden sabotejar les relacions.

Aquestes manifestacions d’agressivitat s’expressen de formes molt diferents:

  • Silencis tòxics. No s’utilitza el llenguatge verbal però el no verbal que acompanya està carregat de malestar.
  • Dir “no passa res” quan tot el teu ésser expressa tot el contrari. Sovint utilitzat per la part conciliadora que, amb l’objectiu d’evitar discutir es guarda tot el que sent i pensa.
  • Bromes. A vegades ens podem amagar darrere d’un “Era broma” restant validesa al que la sent la persona que la rep.

MANCA D’ESCOLTA ACTIVA

Un altre factor que entorpeix la comunicació és la manca d’escolta. Només serem capaços d’empatitzar i comprendre la situació de la nostra parella si prestem atenció al que ens transmet i sent.

Escoltar activament significa posar atenció plena en l’altre, posant tots els sentits, de manera activa. L’escolta activa implica captar la totalitat del missatge i interpretar-lo des del punt de vista del nostre interlocutor.

EL BON OIENTEL MAL OIENT
S’interessa pel tema i es planteja què pot aprendre.Desconnecta amb facilitat del tema. No presta massa atenció, es distreu amb facilitat.
Jutja el contingut total no únicament la manera de dir-ho.Desconnecta si la forma del missatge és deficient o emocional.
Presta atenció a la totalitat del missatge i n’extreu l’essencial.Tendeix a interrompre.
S’esforça en escoltar mostrant una actitud física activa.Escolta només els fets
Interpreta les emocionsReacciona davant les emocions

Sobre comunicació en parella, sempre s’està en procés d’aprenentatge.

 

FONTS CONSULTADES

JOHANSSON, J. (2022). Frases tóxicas que no deberías decirle nunca a tu pareja. La Vanguardia. Extret del lloc web: https://www.lavanguardia.com/vivo/sexo/20220311/8115506/frases-toxicas-deberias-decirle-nunca-pareja-nbs.html

GONZALEZ, B. (2020). Problemas de comunicación en la pareja. SOMOS Psicología y Formación. Extret del lloc web: https://www.somospsicologos.es/blog/problemas-de-comunicacion-en-la-pareja/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra