EL SOMNI AMERICÀ

EL SOMNI AMERICÀ

Consells per marxar a estudiar als EUA

Els Estats Units representen el país el més atractiu del món per als estudiants internacionals. Molts joves han pogut descobrir el sistema educatiu americà a través de les “sèries” de televisió. I és fàcil de somniar en una vida d’estudiant americà tal com te l’ensenyen al cine. No obstant la realitat no és ben bé la mateixa. Estudiar als EUA és una experiència rica i positiva amb la condició de preparar la teva estança el millor possible i sobretot amb antelació.

Per començar has de saber a quina universitat vols anar. Les greus desigualtats en el sistema educatiu fan que l’admissió en un col·legi o un altre pugui determinar les possibilitats d’ocupació d’una persona, per tant, el seu futur professional. Això s’explica per la gran diferència de qualitat en l’educació entre les universitats millor i pitjor considerades. Hi tenen excel·lents universitats, però també tenen universitats de qualitat notablement inferior a la mitjana europea. Per aprofundir en la decisió, és recomanable que restringeixis la cerca de la informació a les institucions educatives o zones del país a les que vulguis anar.

Les raons per estudiar a una universitat americana són diverses:

  • L’idioma. Naturalment, estudiar als Estats Units és sinònim d’estudiar en anglès. Una experiència acadèmica als EUA és una bona forma d’acreditar el coneixement de l’idioma en el CV i, sobretot, d’adquirir fluïdesa en parlar-lo per aquelles parts d’una entrevista de feina que hagis de fer en anglès.
  • El mètode d’ensenyament. Lluny de les lliçons magistrals i del simple traspàs de coneixements del professorat a l’alumnat, l’educació estatunidenca es basa en la responsabilitat total i personal de l’alumnat. No anar a classe no és una opció i anar a classe sense haver fet els deures tampoc, ja que el professorat assumeix que l’alumnat ha fet el treball preparatori necessari, resoldre problemes matemàtics complexos o llegir cent pàgines sobre el tema de la classe. És una constant oportunitat de veritable aprenentatge i d’implicació de l’alumnat.
  • La cultura professional. La cultura estatunidenca gira al voltant de la realització personal i social a través del projecte professional. Això pot resultar xocant per a la cultura europea, però és un excel·lent aprenentatge per desenvolupar-se com a professional. És una manera de fer i de pensar diferent de la cultura europea. Allà un fracàs no és mai un fracàs, es converteix sempre en un èxit. Les pràctiques que utilitzen les empreses estatunidenques garanteixen una productivitat i una cultura del treball constructiva.
  • El descobriment d’un nou món4500 km d’una costa a l’altra, 5 zones horàries diferents (4 si no s’inclou Hawaii), 9 tipus de clima, més de 300 milions d’habitants, illes volcàniques, grans planes, altes muntanyes… Aprofitar una estança acadèmica per conèixer una petita part d’aquest gran país és un dels grans avantatges de l’experiència estatunidenca.
     Les activitats extraescolars. L’oferta d’activitats extraescolars (esports, arts, música) i la serietat amb què es duen a terme són extraordinàries, ja que són un element molt sospesat en les admissions a estudis de grau i postgrau a les universitats d’elit.

També, hem de ser conscient que entrar a una universitat estatunidenca no és gens fàcil, ja que es necessita un visat, i les matrícules són molts cares…i a més a més s’ha de preveure una assegurança mèdica (molt important).

   

El sistema d’admissió a les grans universitats. Amb unes ràtios d’admissió d’entre el 5% i el 25% en funció dels programes, ser admès a una universitat d’elit estatunidenca és un assoliment en si mateix. Els bons resultats en els tests estandarditzats (GMAT, GRE, TOEFL), expedient acadèmic, cartes de recomanació, currículum vitae, complexos assajos d’autoconeixement i motivació i propostes d’investigació per a molts dels programes de postgrau són alguns dels elements de la sol·licitud als programes de les universitats d’elit estatunidenques. Tenint en compte, a més, que les dates límit per enviar la documentació solen estar entre 6 i 10 mesos abans de l’inici de curs acadèmic, és recomanable iniciar el procés de preparació de la sol·licitud entre 9 mesos i 1 any i mig d’antelació.
 

  • El visat. Entre les converses d’estrangers als EUA, és freqüent la pregunta “tu, quin visat tens?“, ja que és possible tenir problemes amb el personal de duana en intentar entrar al país. L’alumnat acostuma a tenir un visat F-1 o un visat J-1. Aquest visat està estrictament lligat a la inscripció a una institució educativa i han de complir-se una sèrie de requisits legals per mantenir-lo. Els tràmits per obtenir-lo es realitzen a l’ambaixada dels Estats Units a Madrid i les institucions educatives acostumen a tenir a algú que orienta a l’alumnat sobre tots els tràmits posteriors. Si no, la pàgina web del Departament d’Estat dels Estats Units acostuma a tenir la informació actualitzada. Un cop finalitzats els estudis, alguns visats donen la possibilitat de treballar durant un any en territori estatunidenc. Si no és així, l’estudiant disposa de 60 dies per abandonar el país des que finalitza l’estudi pel qual s’ha atorgat el visat.
     
  • L’assegurança mèdica. Els preus dels serveis mèdics als Estats Units són exorbitants. Per això, és molt recomanable adquirir una assegurança mèdica i verificar bé les condicions de cobertura i les franquícies. La majoria de les institucions educatives ajuden als estudiants en aquest punt.
     
  • El preu de la matrículaAmb independència del cost de vida (que varia molt d’un lloc a l’altre: no és el mateix un apartament en un centre neuràlgic del país que en un poble remot), el preu de les matrícules de les escoles i universitats són extremadament elevades pels estàndards europeus. Tanmateix, hi ha moltes opcions per obtenir ajuda financera. Per exemple, pels bons estudiants (o bons esportistes) hi ha opcions de beques que permeten l’accés a una educació d’elit que, sense ella, seria totalment inaccessible.
     
  • El transport. A banda de les grans ciutats com Nova York, Boston o San Francisco, és pràcticament impossible moure’s pels Estats Units sense un cotxe.

I quins són els diplomes que es pot obtenir (després del batxillerat o del “baccalaureat”)?

  • Bachelor’s Degree (4 anys)
  • Master’s Degree ( 1-3 anys)
  • PhD (doctorat) ( entre 3 i 6 anys)

En conclusió, podem dir que anar a estudiar als Estats Units és un repte, i si el podeu assolir, l’experiència serà molt positiva en tots en sentits, personal i professional.

PER A MÉS INFORMACIÓ, contactar amb el centre Capsi o bé al Tel: 342008.

Informació extreta i traduïda dels llocs web: Educawe-diplomeo- association Aram



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra