EL PODER DE L’AVORRIMENT

EL PODER DE L’AVORRIMENT

En aquesta època de constant estimulació on la tecnologia, les xarxes socials i les interminables distraccions estan a l’abast de les nostres mans, la idea d’avorrir-se sovint es percep com un enemic a evitar. Tanmateix, és important parar un moment i reflexionar sobre això; l’avorriment, lluny de ser un obstacle a les nostres vides, pot ser un important aliat en el nostre desenvolupament personal i benestar psicològic. En aquest article, explorarem la importància d’aprendre a avorrir-se i com aquest aparent estat d’inactivitat pot fomentar la creativitat, millorar la resiliència emocional i reforçar la connexió amb nosaltres mateixos.

PERÒ PRIMER DE TOT… QUÈ ÈS L’AVORRIMENT?

L’avorriment es pot definir com una sensació d’insatisfacció o manca d’interès en les activitats i/o situacions actuals. Es pot experimentar quan una persona es troba sense fer res o està immersa en activitats que no li resulten estimulants i es pot manifestar com una sensació d’enuig, desgana o manca d’entusiasme. Per algunes persones pot ser una sensació molt difícil de gestionar.

QUÈ PASSA QUAN UNA PERSONA NO SAP AVORRIR-SE?

La incapacitat per avorrir-se o la recerca constant d’estimulació pot estar relacionada amb conductes de risc en algunes persones:

 • Recerca d’emocions fortes: les persones que no saben avorrir-se, sovint busquen emocions fortes i estimulació constant per tal d’evitar-ho. Això pot portar a la participació d’activitats de risc, com el consum de substàncies, conduir a altes velocitats, conductes sexuals de risc, addicció a noves tecnologies, ludopatia, etc.
 • Impulsivitat: la capacitat de tolerar l’avorriment pot estar relacionada amb la impulsivitat. Les persones que no poden suportar la inactivitat poden prendre decisions impulsives sense pensar en les conseqüències a llarg termini, el que pot resultar en conductes de risc.
 • Evitació de la incomoditat: l’avorriment es percep com una sensació incòmoda. Aquells que no la poden tolerar, poden recórrer a conductes de risc com una manera d’escapar.
 • Falta d’autocontrol: la capacitat de retardar la gratificació i prendre decisions basades en objectius a llarg termini és important per evitar conductes de risc. Les persones que no saben avorrir-se són més propenses a les conductes impulsives.
 • Recerca de pertinença: en alguns casos, les persones poden involucrar-se en conductes de risc per sentir-se acceptades o sentir que formen part d’algun grup. La recerca constant de sentiment de pertinença pot portar a entorns que promoguin conductes de risc.

És important destacar que no totes les persones que no poden avorrir-se desenvoluparan conductes de risc i no totes les conductes de risc estan relacionades amb l’incapacitat per avorrir-se. Tanmateix, aquesta relació pot existir en alguns casos i subratlla la importància d’aprendre a avorrir-se de manera constructiva i desenvolupar habilitats d’enfrontament per evitar-ho.

Quan una persona no sap avorrir-se o té dificultats per fer-ho, també pot fer front a diversos efectes negatius en el seu benestar mental i emocional, tals com l’estrès i l’ansietat, manca de creativitat, esgotament mental, dificultat per a la introspecció, relacions superficials, manca de temps per l’autocura, etc.

QUINS BENEFICIS TÉ EXPERIMENTAR MOMENTS D’AVORRIMENT?

 • Creativitat: quan no estem ocupats en tasques específiques o una estimulació constant, la nostra ment té l’oportunitat de divagar i explorar idees. Aquest estat mental és propici per generar idees innovadores i solucions creatives a problemes.
 • Autoconeixement i reflexió: si no estem constantment distrets, tenim l’oportunitat de reflexionar sobre els nostres pensaments i emocions. Això pot conduir a una major comprensió de nosaltres mateixos i les metes que tinguem.
 • Desenvolupament de la resiliència: a la societat actual estem acostumats a tenir accés constant a estímuls a través de dispositius electrònics i entreteniment. Tanmateix, l’incapacitat de fer front a l’avorriment pot tenir efectes negatius en la nostra resiliència emocional. Aprendre a gestionar la incomoditat de l’avorrimentpot enfortir la nostra capacitat per gestionar situacions difícils de la vida.
 • Reducció de l’estrès i l’ansietat: l’avorriment pot servir com una pausa mental en la nostra accelerada vida. Si ens prenem un temps per avorrir-nos, podem reduir l’estrès i l’ansietat que en ocasions és provocada per la sobrecàrrega d’informació i la constant activitat. És un descans mental essencial per mantenir l’equilibri emocional i una bona salut mental.
 • Estimulació de l’autonomia: quan estem avorrits, a mesura busquem maneres d’entretenir-nos per nosaltres mateixos. Això fomenta l’autonomia i la independència, ja que aprenem a dependre menys de l’estimulació externa i més de la nostra pròpia creativitat i imaginació.

COM PODEM APRENDRE A AVORRIR-NOS?

 • Accepta l’avorriment i no et sentis culpable per avorrir-te. Aprèn a acceptar aquest estat com una part natural de la vida i com una oportunitat per créixer i descobrir noves passions.
 • Passa temps a soles amb tu mateix.
 • Estableix límits en l’ús de les noves tecnologies (xarxes socials, TV…).
 • Crea espais sense estímuls. Dissenya un racó a casa on et puguis relaxar sense distraccions. Intenta estar sense fer res, tranquil i relaxat. Si al principi et costa, pots portar un llibre o un quadern per escriure o dibuixar però evita l’ús de tecnologies.
 • Practica la meditació o atenció plena. Aquestes tècniques t’ajudaran a estar present en el moment i a apreciar la calma que sovint ve amb l’avorriment.
 • Fomenta la teva creativitat. Utilitza el temps d’avorriment per explorar activitats creatives, com la pintura, la música, l’escriptura…
 • Estableix metes personals: utilitza aquests moments per pensar en els teus objectius i metes personals. Pregunta’t què t’agradaria aconseguir i planifica com fer-ho.
 • Obliga’t a passar una estona a la setmana avorrint-te.
 • Aprèn a gaudir del silenci. Dedica temps a simplement estar en silenci, sense la necessitat d’omplir cada moment amb paraules, música o sorolls.

Així doncs, l’avorriment no ha de ser vist com una experiència negativa, sinó com una oportunitat pel creixement, la creativitat i la introspecció. Aprendre a avorrir-se de manera constructiva porta temps i pràctica però pot tenir un impacte positiu en la teva vida. No tinguis por a l’avorriment. Al contrari, abraça’l com una oportunitat per créixer i descobrir noves facetes de tu mateix.

FONTS CONSULTADES:

Castañeda, P. (2021). Aprende a aburrirte: los beneficios psicológicos de no hacer nada. Article extret de: https://www.smartsapiens.net/aburrimiento/

Lemos, R. (2017). ¡Conoce los beneficios del aburrimiento!. Article extret de: https://lamenteesmaravillosa.com/conoce-los-beneficios-del-aburrimiento/

Núñez, C. (2021). La importancia del aburrimiento. Article extret de: https://www.psicohuma.com/blog/la-importancia-del-aburrimiento/Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra