El cànnabis i el cervell adolescent

El cànnabis i el cervell adolescent

Alguna vegada t’has preguntat què passa al cervell quan fumes marihuana? Sabies que el consum de cànnabis pot tenir efectes negatius importants en el desenvolupament del cervell adolescent? En aquest article, parlarem dels efectes reals del cànnabis al cervell adolescent. Explicarem quines zones del cervell es veuen afectades, quins tipus de problemes poden causar i per què és important estar-ne informats.

Imagina que ets en una classe de matemàtiques. El professor està explicant un nou concepte, però no et pots concentrar. Els teus pensaments estan divagant i no pots seguir allò que diu.

A què creus que és degut? El cànnabis pot dificultar la concentració i l’atenció, cosa que pot fer que sigui més difícil seguir les classes i aprendre informació nova.

Estàs jugant a futbol amb els teus amics. La pilota ve cap a tu, però no pots reaccionar a temps. La perds i el teu equip perd el partit. A què creus que és degut? Pot ser que el cànnabis estigui afectant la teva coordinació motora i augmentar el risc d’accidents.

Què és el cànnabis?

El cànnabis és una planta de la família de les cannabàcies, que conté una sèrie de substàncies psicoactives, com el tetrahidrocannabinol (THC). El THC és el responsable dels efectes psicoactius del cànnabis, com ara la sensació d’eufòria, relaxació i alteracions de la percepció.

El cànnabis es pot consumir de diferents maneres, com fumant-ho, vaporitzant-ho o menjant-ho. El mètode de consum afecta la potència i la durada dels efectes.

El cànnabis d’avui vs. el cànnabis d’abans

El cànnabis avui és significativament més potent que el de fa 20 anys. I més gran potència, significa, més efectes adversos. Això és degut al fet que els cultivadors han desenvolupat noves tècniques per augmentar els nivells de THC, el principal component psicoactiu del cànnabis. Als anys 90, el nivell de THC al cànnabis oscil·lava entre el 3 i el 10%. Avui dia, és comú trobar cànnabis amb nivells de THC de fins al 30%. En alguns casos, fins i tot s’han trobat nivells de THC fins al 80%.

Aquest augment de la potència té implicacions importants per a la salut i el benestar. El cànnabis més potent pot tenir efectes més forts i duradors, i pot augmentar el risc d’efectes secundaris negatius, com ara problemes d’aprenentatge i memòria, problemes d’atenció, problemes de coordinació motora i augment del risc de desenvolupar trastorns psicòtics.

Quins efectes té el cànnabis al cervell?

El cànnabis afecta diferents zones del cervell, incloent-hi l’escorça prefrontal, l’hipocamp i el cerebel. Aquestes zones són importants per a funcions com l’aprenentatge, la memòria, l’atenció i la coordinació.

Els efectes del cànnabis al cervell adolescent són més greus que al cervell adult, ja que el cervell dels adolescents encara està en desenvolupament. L’escorça prefrontal, per exemple, no s’acaba de desenvolupar fins als 25 anys.

Com afecta el cànnabis el cervell adolescent?

El cànnabis pot afectar el cervell adolescent de diferents maneres. Per exemple, pot:

• Reduir la mida i la densitat de les neurones.

• Disminuir la producció de noves neurones.

• Alterar la manera com les neurones es connecten entre si.

Aquests canvis poden afectar el funcionament del cervell en diferents àrees, com ara:

  • L’aprenentatge: El cànnabis pot dificultar la capacitat d’aprendre i recordar informació nova. Això pot dificultar el rendiment acadèmic i l’adaptació a l’entorn social.
  • L’atenció: El cànnabis pot dificultar la concentració i l’atenció. Això pot afectar el rendiment escolar, la feina i les relacions personals.
  • La coordinació: El cànnabis pot afectar la coordinació motora. Això pot augmentar el risc d’accidents.
  • Trastorn del son: la probabilitat de patir insomni és superior al 45% entre els consumidors de cànnabis. I aquesta augmenta de fins i tot al doble en els consumidor quotidians.
  • El risc de psicosi: El cànnabis pot augmentar el risc de desenvolupar trastorns psicòtics, com ara l’esquizofrènia.

Els estudis també han trobat que els efectes negatius del cànnabis al cervell adolescent són més greus com més aviat s’iniciï el consum. Els adolescents que comencen a consumir cànnabis abans dels 16 anys tenen més risc de patir aquests efectes.

Per què és important saber-ho?

Els efectes negatius del cànnabis al cervell adolescent són importants de conèixer, ja que poden tenir un impacte significatiu en el seu desenvolupament i benestar. Els pares i els educadors han d’estar informats d’aquests riscos per poder parlar amb els adolescents sobre el consum de cànnabis i ajudar-los a prendre les decisions informades.

Què podem fer per prevenir el consum de cànnabis als adolescents?

Per prevenir el consum de cànnabis als adolescents, és important:

  • Parlar amb els adolescents sobre els efectes i riscos del cànnabis: Els pares i educadors han de parlar amb els adolescents sobre els efectes negatius del cànnabis, de manera clara i honesta.
  • Establir normes i límits: Els pares han d’establir normes i límits clars sobre el consum de cànnabis.
  • Oferir alternatives saludables: Els pares i educadors han d’oferir als adolescents alternatives saludables al consum de cànnabis, com ara activitats esportives, culturals o socials.

FONTS CONSULTADES:

Coelho J., Montagni I., Micoulaud-Franchi J.A. , Plancoulaine S., Tzourio C. (2023). Study of the association between cannabis use and sleep disturbances in a large sample of University students. Psychiatry Research

Smith B.L., Gur R.F., Gur S.C., Brown T.L., Ito M.R. (2021). Teen Cannabis Use Alters Brain Networks That Control Attention and Cognition. Journal of Neuroscience

Moore A.C., Van Os S.J., Jones B.P., Zammit A.C., Jones A.E., Lewis S.E. et al. (2020). Early Cannabis Use Increases Risk of Psychosis in Young Adults. The Lancet Psychiatry

Wills J.C., Zhang H.R., Sewell R.M., Nestor M.L. & Volkow B.A. (2022) Teen Cannabis Use Linked to Smaller, Less Dense Neurons in Brain’s Executive Control Region. Nature NeuroscienceSegueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra