EDULCORANTS

EDULCORANTS

Els edulcorants són una opció molt present en el nostre dia a dia. Cada vegada hi ha més consciència dels beneficis de reduir el consum de sucre i en conseqüència, el consum d’edulcorants cada vegada és més notable. Però és una opció saludable? Els coneixem tots?

Gairebé tothom té clar que el sucre és una substància que no ens beneficia, tot el contrari. No ens aporta cap nutrient important i és una font de calories “buides”, és a dir, no ens aporta res nutricionalment parlant. També cal tenir en compte que com més sucre consumim, més en voldrem. Té un component adictiu que no sempre és té en compte i és molt important! Crea dependència i cada vegada el nostre organisme necessita més quantitats per a saciar-se.

Llavors, la gran incògnita és… QUÈ FAIG?

Una opció molt generalitzada és l’ús d’edulcorants. N’hi ha molt i de molts tipus. Repasem-los:

Els edulcorants són substàncies que tenen la finalitat de substituir el sucre de taula convencional modificant les característiques organolèptiques dels aliments als que s’afegeix, en concret, modifica la dolçor.

Aspartam: producte sintètic que s’acostuma a comercialitzar barrejat amb acesulfamat de potassi. Aquest edulcorant té la característica que és digerit en el tracte gastrointestinal i genera dos aminoàcids, un dels quals és la fenilalanina, substància nociva per a les persones amb fenilcetonúria. S’utilitza molt en llaminadures.

Sucralosa: edulcorant sintètic derivat de la sacarosa que s’utilitza principalment en aliments sotmesos a tractament tèrmics, ja que les altes temperatures no modifiquen les característiques d’aquest edulcorant.

Sacarina: la sacarina és un producte sintètic resistent a les altes temperatures i als medis àcids.. S’utilitza molt en pastissos i rebosteria.

Stevia: edulcorant que prové de les fulles de la planta anomenada Stevia. Al ser d’origen vegetal, el seu gust dependrà de les tècniques de recol·lecció de les fulles, el clima i les temperatures que ha sofert la planta.

Acesulfamat: producte sintètic que no té un gust metàl·lic ni amarg en altes concentracions. Aquesta substància no es metabolitza en l’organisme per lo que és excretat íntegrament sense que generi acumulació. Normalment es comercialitza barrejat amb aspartam.

Ciclamats: producte sintètic amb un gust molt semblant al del sucre de taula. Ela seva presentació comercial és majoritàriament barrejat amb sacarina. És molt estable i no li afecta ni la temperatura ni l’acidesa. S’utilitza molt en begudes carbonatades.

Sorbitol: edulcorant artificial que prové d’una reducció de la glucosa. És el principal edulcorant que trobem en els xiclets “sense sucre”.  Sobretot cal tenir en compte que a grans quantitats té un efecte laxant.

Taumatina: és una proteïna natural que prové d’una planta. Té un poder endulcorant molt alt i deixa un regust que recorda a la regalèssia.

Cóm podeu veure, hi ha molt tipus d’edulcorants i no tots tenen el mateix poder d’endolcir

  COMPARATIVA DE LA CAPACITAT EDULCORANT VERSUS SUCRE INGESTA DIÀRIA MÀXIMA RECOMANADA
Aspartam 180-200 vegades més dolç 40mg/Kg de pes/dia
Sucralosa 600 vegades més dolç 5mg/Kg de pes/dia
Sacarina 300- 500 vegades més dolç 5 mg/Kg de pes/dia
Stevia 200-300 vegades més dolç 4mg/Kg de pes/dia
Acesulfamat K 100- 130 vegades més dolç 9 mg/Kg de pes/dia
Ciclamats 30- 35 vegades més dolç 7mg/Kg de pes/dia
Sorbitol 40% MENYS dolç 25g/dia
Taumatina 2000 vegades més dolç No està especificat

Ara ja sabem més coses sobre els edulcorants i sabem que és una opció en cas de que vulguem reduir el consum de sucre de manera paulatina i no de manera dràstica. Podem passar de consumir sucre, a reduir aquest consum o utilitzar edulcorants fins a eliminar-lo totalment.

Els edulcorants no són una opció perfecta ja que afecten a la flora intestinal podent produir malestar, diarrees, permeabilitat intestinal… Així que les opcions que sí són saludables és utilitzar fruita per endolcir com per exemple els dàtils o el plàtan en el cas de la brioixeria. El cafè és pot endolcir amb canyella i les galetes casolanes amb fruita deshidratada o amb coco.



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra