13 oct. DORMO SOL AL MEU LLIT!
Els teus fills dormen al teu llit?
Fins quan els nens poden dormir al llit amb els pares?
Què passa quan els nens volen dormir cada nit amb els pares més enllà de l’etapa infantil?
Entre moltes altres, aquestes són preguntes que molts pares es fan al tenir fills. Tots sabem que els nens no neixen amb un manual de criança sota el braç (tot i que a molts ens aniria la mar de bé!). Dormir al llit amb els pares o no, és un tema que des de fa molts anys genera debat en les famílies. En l’article d’aquesta setmana de CAPSI veurem quins són els beneficis de que els infants aprenguin a dormir sols en el seu llit a més a més de proporcionar-vos les estratègies per poder-ho aconseguir.
L’HÀBIT DE DORMIR EN LA INFÀNCIA
És molt important dormir correctament en la infància (igual que en totes les edats).
Mentre dormim per una banda el nostre cos es recupera i es repara, cura les ferides i elimina infeccions i d’altra banda, el nostre cervell busca i examina tots els estímuls que hem rebut durant el dia. Aquests estímuls es classifiquen els segons si ens és informació útil o no, si ens aporta o ens aportarà algun aprenentatge per més endavant.
El cos necessita les hores de son per estar sa i fort. Si no dormim correctament ens sentirem cansats, irritables, disminuirà el nostre rendiment, tindrem somnolència, ens costarà resoldre problemes, etc. Dormir és una de les coses més importants que fem i és necessari fer-ho correctament per a un òptim desenvolupament en la infància; i un major benestar en el nostre dia a dia, en el cas de l’adultesa.
PER QUÈ MOLTS INFANTS DORMEN (DE FORMA HABITUAL) AL LLIT DELS SEUS PARES?
Molts pares dormen amb els seus fills per que no tinguin pors durant la nit, perquè se sentin més segurs o simplement perquè des del naixement han adquirit aquest hàbit de dormir junts en el mateix llit. Fins als 7 anys, aproximadament, encara està present el pensament màgic i la creença en els personatges fantàstics, com els monstres o també la dificultat per discriminar del que és un malson amb la realitat. És per aquest motiu que els nens dormen o acudeixen al llit dels pares durant la nit. Però és una bona idea?
Realment és una pràctica poc recomanable, ja que pot interferir en la qualitat de la son i el benestar tant dels nens com dels pares. Concretament:
- Interrupció de la son en diverses ocasions (i possiblement desvetllar-se) per moviment tant dels pares com dels fills, tos, calor, roncs. Pot acabar havent-hi problemes com l’insomni (AFEGIR LINK DE GUIES INSOMNI CAPSI).
- Dificulta l’autonomia i la confiança dels nens, pot generar certa dependència. Un nen/a que dorm sol/a podrà anar de campaments, a dormir a casa d’altres persones sense problemes; si no n’aprèn no tindrà prou autonomia ni confiança en ell/a mateix/a per anar-hi quan arribi el moment.
- Fomenta l’aparició i manteniment de les pors.
- A nivell de parella també comporta problemes per la pèrdua d’intimitat.
FINS QUAN ÉS RECOMANABLE EL COLLIT?
Aquesta pràctica, molt coneguda en els últims anys, es coneix amb el terme collit (colecho, amb castellà).
Gran part dels nadons, especialment els que prenen lactància materna, dormen al llit amb els seus pares (enganxats al pit de la mare) per obtenir aliment totalment a demanda seva. Realment, és una pràctica que comporta certs riscos com l’asfíxia o rebre algun cop dels pares. Per aquest motiu es van inventar els bressols de collit. Aquest sistema té els seus avantatges i alhora els seus inconvenients, tot i que no és el tema que ocupa aquest article.
Hi ha professionals que recomanen que els nens han de dormir sols a partir dels 3 mesos de vida, altres professionals a partir dels 6 mesos. Tant la pràctica del collit com l’edat correcta per dormir sols al seu llit generen debat en les famílies (com ja s’ha dit anteriorment, els nens venen sense manuals d’instruccions!).
Tot i així, sembla que els professionals si que coincideixen en que els nens/es haurien d’aconseguir dormir sols abans de començar l’educació primària, cap als 5-6 anys.
COM FER QUE ELS NOSTRES FILLS DORMIN AL SEU LLIT
De la mateixa manera que ensenyem als nens a caminar, menjar, vestir-se, etc, cal ensenyar-los a dormir sols en el seu llit. D’aquesta manera fomentarem la seva autonomia i la seva autoestima, a més a més d’aprendre a enfrontar i gestionar les seves pors.
Des de CAPSI, us proposem 8 pautes per aconseguir que els vostres fills dormin en el seu propi llit (molts d’ells són relacionats amb la higiene de la son):
- Cal que interioritzin el missatge de “sóc capaç de dormir sol” en lloc de “necessito als pares per poder dormir”.
- Una bona estratègia per que dormin al seu llit és arribar a un acord d’anar reduint de forma progressiva el nombre de nits al llit dels pares fins a aconseguir que dormin sols i/o anar retirant-se, també de forma progressiva, de l’habitació dels nens (passar d’estirar-nos amb ells, a seure-hi al costat, després a quedar-nos una estona al costat de la porta, etc).
- No fer ús d’aparells electrònics (tv, ordinadors, videojocs, mòbil i tablets) entre mitja hora i una hora abans de posar-lo al llit. La tecnologia no és relaxant, ben al contrari, està repleta de llums i sons que fan que el nostre cervell estigui massa activat per poder dormir. Si el nostre cervell esta activat o en alerta no produirà melatonina i per tant no es relaxarà. En lloc de fer us de la tecnologia prova de mirar les estrelles, fer un bany, llegir un conte, llegir un llibre, etc.
- Prepareu la situació per a que vagin a dormir: Sopar d’hora perquè es posin al llit amb la digestió feta, evitar realitzar activitats estimulants durant una bona estona abans, evitar beure massa líquid, etc.
- Creeu una rutina per anar a dormir: d’aquesta manera aconseguirem que el nostre cervell i el nostre cos aprenguin i s’acostumin a què passarà. Proveu la següent estructura i sempre ha de ser la mateixa seqüència per a que el propi cervell es digui “estàs preparat per dormir”:
- COMIAT: pijama, got de llet, rentar dents, etc.
- ACOMODAR-SE: Ficar-se al llit per ajudar al cos a relaxar-se. Podem llegir un conte, escriure un diari, explicar quelcom del dia als pares, realitzar tècniques de relaxació, etc.
- ADORMILAR-SE: És l’activitat que s’ha de fer per trobar la teva posició preferida al llit i tancar els ulls. Pot ser un petó de bona nit, una carícia i un “t’estimo” als pares abans que surtin de l’habitació.
- En el cas que sigui necessari, fer ús d’objectes per treure pors, “quitamiedos”, o “atrapasueños” per que se sentin més segurs estant sols a l’habitació. Per exemple, algun peluix, un punt de llum, una foto dels pares, o també és molt efectiu un mocador o una peça de roba amb l’olor dels pares.
- Evitar cedir a que entrin al llit dels pares durant la nit davant d’un despertar. Cal acordar en quines situacions es pot permetre, per exemple, “només podeu venir al llit dels pares els caps de setmana al matí”. Si és el cas que es desperten per un malson, és més recomanable que els pares acompanyin a l’infant al seu llit, s’hi quedin un minuts i retornin al seu llit.
- Reforçar positivament els seus èxits i els seus esforços. Cal confiar en que aconseguiran dormir sols en els seu llit.
Pares, si us trobeu amb la situació de voler que els nens dormin en el seu propi llit podeu seguir les pautes proposades.
Els pares que voleu continuar fent collit amb els vostres fills, cal que us informem que el més habitual és que al voltant dels 10 anys ells mateixos us demanin que volen la seva pròpia intimitat nocturna.
FONTS CONSULTADES
- Pinedo, C. (11/03/2008). Niños que duermen con sus padres: 12 pautas para que prefieran su cama. El País: Mamas y papas. https://elpais.com/elpais/2018/03/09/mamas_papas/1520595082_950922.html
- Huebner, D (2008). Guías para niños. Que puedo hacer cuando me da miedo irme a la cama. Tea Ediciones.
- Gil Guerrero, S. ( 14/07-2017). Guía infantil: Dormir en la cama de los pedres más allà de la etapa infantil. https://www.guiainfantil.com/articulos/salud/sueno/dormir-en-la-cama-de-los-padres-mas-alla-de-la-etapa-infantil/
Segueix-nos a: