CONVIURE EN PARELLA DURANT EL CONFINAMENT

CONVIURE EN PARELLA DURANT EL CONFINAMENT

La situació de confinament deguda a l’epidèmia del COVID – 19 és tot un repte en tots els sentits, inclòs per a la parella.

La situació actual i la convivència durant totes les hores del dia pot suposar un desgast afegit en el cas de les parelles que viuen juntes; mentre que en les que viuen separades, la distància pot ser una trava insuperable. Però, des d’una altra perspectiva, pot suposar també un punt d’unió i de coneixement per a la parella. Així doncs, estem davant d’un repte!

Us proposem alguns consells que poden ser útils per potenciar la relació i la convivència en parella:

PARLEU

Aprofitem  el temps que tenim per parlar d’allò que teníem pendent. També pot ser un bon moment per parlar dels nostres sentiments. Parlar sobre el que sentim i el que ens preocupa o sobre com estem portant aquesta situació tan excepcional, és una bona forma d’ajudar-nos a conèixer a l’altre profundament i també a saber com se sent .

Tot i així, s’ha de comprendre i acceptar que cadascú té la seva manera de viure el confinament i que per això és important que cadascú expressi com es sent i què necessita. És possible que davant de la situació cadascú tingui necessitats diferents i inclús oposades, per això també hem d’acceptar que som diferents.  

REFLEXIONEU SOBRE LA PARELLA

Podeu aprofitar per parlar sobre vosaltres com a parella: Com ha evolucionat la vostra relació? Què t’agrada de l’altre? Què et molesta? Què canviaríeu en el futur? Quins plans i projectes teniu junts?

PRACTIQUEU L’EMPATIA

Empatizar és posar-se en la pell de l’altre. Empatitzant amb la parella podem entendre millor el seu punt de vista i les seves emocions. Sentir el que sent ens ajuda a donar-li suport millor en moments d’estrès i angoixa per la qual tots podem passar durant aquesta situació.

AFRONTEU ELS PROBLEMES JUNTS

Quan sorgeixin enfrontaments, cosa totalment normal durant aquesta situació, és importantíssim no deixar-ho passar i solucionar el problema el més aviat possible, si pot ser, en el mateix dia. Aclarint el que ha passat i plantejant els punts de vista de cada un, arribant als acords que siguin necessaris. Si no abordem obertament els conflictes, el malestar s’acumularà i augmentarà, i podrà acabar en discussió per qualsevol petit detall.

Tot i així, atenció a les fonts de conflicte passades. No és el moment per retreure fets passat o intentar resoldre conflictes passats que no ens porten enlloc.

Us deixem aquí una GUIA PER A LA GESTIÓ DELS CONFLICTES. Us pot ajudar per saber com prevenir-los, com resoldre’ls i eines d’autocontrol en cas que ho necessiteu. 

PRACTIQUEU L’ASSERTIVITAT

És l’eina més efectiva que posseïm com a éssers humans per resoldre els conflictes de forma sana. Es tracta de ser capaços de parlar del que ens ha molestat, perquè l’altre pugui entendre com ens hem sentit al respecte. Un cop haguem parlat sobre els fets, cal compartir un compromís per al futur, en què arribeu a acords sobre el que no volem que passi una altra vegada, i podeu suggerir opcions més positives i constructives per quan passem per una situació semblant.

APLIQUEU LA FÓRMULA: “El que has dit m’ha fet sentir … No m’agradaria que tornessis a dir això / preferiria que féssim això altre”.

COMPARTIU ACTIVITATS

Compartir aficions comuns crea una unitat social molt potent.

Busqueu allò que us agradava fer a l’inici de la relació i que, segurament hagi quedat aparcat. No és mala idea reprendre velles aficions, per exemple cuinar, escoltar música junts … ¿Potser ballar? Fins i tot fer una “cita” per sopar i veure la vostra peli preferida. No oblideu els moments de complicitat (bromes, riure, recordar moments viscuts) i d’intimitat, us ajudaran a reforçar el vincle de la parella.

També és bon moment per buscar noves rutines junts o activitats que no havíeu provat fins al moment, jugar a jocs de taula, aprendre una llengua … Fins i tot planificar un viatge.

CAL MANTENIR EL NOSTRE ESPAI PERSONAL

És important buscar temps durant el dia per conrear aquelles aficions que no compartim amb la parella. No cal fer-ho tot junts. Dediqueu una estona del dia per fer allò que vulgueu, que no sigui compartit. Aquest espai i projectes personals són molt importants per oxigenar la relació.

I SI ESTEM A DISTÀNCIA….

Si viviu el confinament a distància, la pauta és força similar: mantingueu la comunicació, aprofiteu per parlar de la parella, comuniqueu allò que us molesta assertivament, compartiu moments junts i busqueu moments personals.

La  clau és aprofitar la creativitat per gaudir junts de moments especials en la distància encara que sigui a través d’una videotrucada o missatges. Podeu compartir un joc a distància, un sopar per videotrucada, veure una pel·lícula a l’hora, etc.

SOU UN EQUIP!
TREBALLEU JUNTS


Segueix-nos a INSTAGRAM i a FACEBOOK @CAPSIANDORRA