CONTES PER REFLEXIONAR: L’ELEFANT ENCADENAT

CONTES PER REFLEXIONAR: L’ELEFANT ENCADENAT

Quan era petit m’encantaven els circs, i el que més m’agradava dels circs eren els animals. Em cridava especialment l’elefant que, com vaig saber més tard, era també l’animal preferit d’altres nens. Durant la funció, la bèstia enorme feia gala d’un pes, una mida i una força descomunals… Però després de l’actuació i fins poc abans de tornar a l’escenari, l’elefant sempre es quedava lligat a una petita estaca clavada a terra amb una cadena que li empresonava una de les potes.

L’estaca, però, només era un minúscul bocí de fusta amb prou feines enterrat a uns quants centímetres de terra. I tot i que la cadena era gruixuda i poderosa, em semblava obvi que un animal capaç d’arrencar un arbre de soca-rel amb la seva força, havia de poder alliberar-se amb facilitat de l’estaca i fugir.

El misteri encara em sembla evident.

¿Què el subjecta doncs?

¿Per què no fuig?

Quan jo tenia 5 o 6 anys encara confiava en la saviesa de la gent gran. Vaig preguntar doncs a un mestre, un pare o un oncle pel misteri de l’elefant. Algun d’ells em va explicar que l’elefant no s’escapava perquè estava ensinistrat.

Llavors vaig fer la pregunta òbvia: “si està ensinistrat ¿per què el lliguen?

No recordo haver rebut cap resposta coherent. Amb el temps vaig oblidar el misteri de l’elefant i l’estaca, i només me’n recordava quan em trobava amb altres nens que també s’havien fet aquella pregunta alguna vegada.

Fa alguns anys vaig descobrir que, per sort meva, algú havia estat prou savi per trobar la resposta:

L’elefant del circ no s’escapa perquè ha estat lligat a una estaca semblant des que era molt, molt petit

Vaig tancar els ulls i em vaig imaginar l’elefant indefens acabat de néixer subjectat a l’estaca. Estic segur que, en aquell moment, l’elefantet va empènyer, va estirat i suar tractant d’alliberar-se. I malgrat els seus esforços, no ho va aconseguir perquè aquella estaca era massa forta per a ell.

Vaig imaginar que s’adormia esgotat i que, l’endemà, ho tornava a provar, i l’endemà següent, i l’altre… Fins que, un dia, un dia terrible per a la seva història, l’animal va acceptar la seva impotència i es va resignar al seu destí.

Aquell elefant enorme i poderós que veiem al circ no s’escapa perquè, el pobre, creu que no pot.

Té gravat el record de la impotència que va sentir poc després de néixer.

Mai, mai més va tornar a posar a prova la seva força…


JORGE BUCAY

L’Elefant Encadenat ens explica el fenomen de la INDEFENSIÓ APRESA. Ens explica el remolí d’inseguretats i d’incerteses que ens provoca la por a canviar.

Sovint a les persones ens passa el mateix. Vivim encadenats a estaques que ens treuen llibertat. Pensem que “no podem” o “no som capaços” de fer alguna cosa o altra senzillament perquè un dia, fa molt temps, ho intentem i no ho aconseguim.

Llavors, ens gravem a la memòria el missatge “no puc i no podré mai”. Aquesta creença auto imposada ens ha limitat des de llavors i no l’hem qüestionat més. Segurament ara som més forts i estem més preparats, però aquell record ens frena a l’hora d’intentar alliberar-nos.

Darrere d’aquesta pot en realitat existeix la possibilitat de superar-nos, de ser millors, d’arribar als nostres objectius i superar els nostres reptes.

Si volem créixer a la vida, a la feina, en l’esport, en les relacions, si volem que la nostra empresa creixi … hem d’acceptar el canvi i beneficiar-nos d’ell a força de nous hàbits, de nous reptes i no quedar-nos ni un segon aturats on som, encadenats a les nostres velles creences.

Identifiques les creences que encara et mantenen encadenat?

Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra