CONSELLS PER AFRONTAR AMB ÈXIT LA SELECTIVITAT

La SELECTIVITAT, les EBAU, el BAC o les CERTIFICADORES són les proves més importants per als estudiants que volen cursar  estudis universitaris per poder accedir, en un futur, al mercat laboral. Per aquest motiu és important preparar-se per tenir èxit.

A continuació et proposem alguns consells que poden ajudar-te a preparar aquesta prova de la millor forma possible.

COM PUC PREPARAR AQUESTA PROVA?

COMENÇA A ESTUDIAR AMB TEMPS. És important començar a fer-ho uns mesos abans de la prova, així podràs tenir temps per aprendre tot el material que serà avaluat.

FES UNA LLISTA DELS TEMES QUE CAL ESTUDIAR. T’ajudarà a tenir una idea clara del que has d’aprendre i de quant de temps necessites per estudiar cada tema.

ORGANITZA UN PLA D’ESTUDI. Fes un pla d’estudi amb objectius clars i realistes que s’adapti a les teves necessitats i habilitats. Divideix el temps que tens abans de l’examen en blocs d’estudi per a cada matèria, i assegura’t de deixar prou temps per repassar tot el que has après. És important que estableixis un horari d’estudi i et comprometis a complir-lo. Tracta d’evitar les distraccions i de complir els teus objectius diaris.

FES RESUMS I ESQUEMES DE CADA TEMA. T’ajudarà a ordenar i sintetitzar la informació. També t’ajudarà a recordar la informació més important i a identificar els punts clau de cada tema.

PRACTICA AMB EXERCICIS I EXÀMENS ANTERIORS. T’ajudarà a entendre el format de l’examen, el tipus de preguntes que es fan i et donarà una idea de quant temps necessites per completar cada secció. També t’ajudarà a avaluar el teu progrés. Fes exàmens complets per avaluar la teva capacitat de resposta en el temps assignat.

CONSULTA FONTS DIVERSES I RECURSOS DE QUALITAT. Utilitza diferents recursos, com ara llibres, apunts, vídeos, tutorials, per ampliar el teu coneixement. Assegura’t de consultar fonts fiables i actualitzades.

REPASSA PERIÒDICAMENT ELS TEMES QUE JA HAS ESTUDIAT. T’ajudarà a retenir la informació a llarg termini i a evitar l’oblit.

TREBALLA EN GRUP. Treballa en grup amb companys que estiguin en el mateix procés que tu. Elaboreu resums, feu debats, resoleu dubtes i compartiu experiències. Això et pot ajudar a entendre millor els conceptes i a aclarir dubtes.

PREN DESCANSOS. És important que prenguis descansos regulars per evitar la fatiga i la sobre exigència. Fes pauses curtes cada hora i dedica temps per fer activitats que t’agradin i relaxin.

COM MILLORAR LA CONCENTRACIÓ DURANT L’ESTUDI?

La concentració és un aspecte clau per a l’èxit a l’estudi. A continuació, et presentem algunes estratègies que poden ajudar a millorar la teva concentració durant l’estudi:

CREA UN AMBIENT ADEQUAT PER ESTUDIAR. Tracta d’estudiar en un lloc tranquil i lliure de distraccions, amb bona il·luminació i una temperatura agradable. Evita l’ús de dispositius electrònics que no siguin necessaris per a l’estudi. Si cal, utilitza taps per a les orelles o auriculars amb música relaxant per bloquejar el soroll ambiental.

ESTABLEIX UN HORARI D’ESTUDI. Estableix un horari d’estudi i tracta de complir-lo de manera regular. D’aquesta manera, el vostre cervell s’acostumarà a estar alerta en els moments previstos per a l’estudi.

DIVIDEIX EL TEMPS D’ESTUDI EN BLOCS. Divideix el temps d’estudi en blocs de temps de 25-30 minuts, amb petites pauses de 5 minuts entre ells. Aquest mètode, conegut com a tècnica Pomodoro, ajuda a mantenir la concentració i a prevenir la fatiga mental.

UTILITZA TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ. Abans de començar a estudiar, dedica uns minuts a fer tècniques de relaxació com la meditació, la respiració profunda o el ioga. Això t’ajudarà a reduir l’estrès i a millorar la vostra concentració.

UTILITZA TÈCNIQUES DE VISUALITZACIÓ: Abans de començar a estudiar, visualitza el resultat final del teu esforç i la satisfacció que sentiràs en aconseguir-ho. Això t’ajudarà a motivar-te i a centrar la teva atenció en l’estudi.

EVITA LA MULTITASCA: Intenta evitar la multitasca i enfoca la teva atenció en una sola tasca alhora. D’aquesta manera, podràs mantenir la teva atenció en allò que estàs estudiant i evitar la distracció.

CONSELLS PELS DIES PREVIS A LA PROVA

REPASSA. Dedica temps per repassar tot el temari. Revisa els conceptes més importants i practica amb exercicis i exàmens anteriors.

ORGANITZA EL TEU MATERIAL: Assegura’t de tenir tot el material que necessites per als dies de la selectivitat, com ara bolígrafs, llapis, calculadora i regla.

DESCANSA ADEQUADAMENT: És important dormir prou perquè el teu cos i ment estiguin descansats. Tracta de dormir almenys 7 o 8 hores diàries.

ALIMENTA’T SALUDABLEMENT.  Una bona alimentació és important perquè el teu cervell funcioni correctament. Tracta de menjar aliments saludables, rics en vitamines i minerals, i evita els menjars pesants que puguin afectar la teva concentració.

PRACTICA TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ: Practica tècniques de relaxació, com ara la meditació, la respiració profunda o el ioga. Això t’ajudarà a reduir l’ansietat i a mantenir la calma durant els dies de les proves.

REALITZA ACTIVITAT FÍSICA MODERADA Realitza activitat física moderada, com ara caminar o córrer, per alliberar estrès i augmentar la producció d’endorfines, que t’ajudaran a sentir-te més positiu i motivat.

EVITAR LA SOBREEXPOSICIÓ A PANTALLES: Tracta d’evitar la sobreexposició a pantalles, com ara televisors, ordinadors o mòbils, que poden afectar el teu somni i la concentració.

CONSELLS PELS DIES QUE ESTARÀS FENT LA PROVA

GESTIONA EL TEU TEMPS: Assegura’t d’entendre el temps que tens per a cada examen i divideix el teu temps per respondre les preguntes segons la dificultat. Si et quedes encallat en una pregunta, passa a la següent i torna-hi més tard si tens temps.

NO ET COMPARIS AMB ELS DEMÉS: Cada persona té un ritme i una manera d’aprendre diferent. No et comparis amb els altres i no et deixis influenciar pel que els altres estan fent. Concentra’t en les teves pròpies habilitats i en allò que saps fer bé.

DESCANSA SUFICIENTMENT: és important que descansis prou abans de l’examen. Dormir prou t’ajudarà a estar més concentrat i alerta durant l’examen.

MANTINGUES UNA ACTITUD POSITIVA: Mantingues una actitud positiva i confia en les teves habilitats. Visualitza l’èxit i enfoca’t als teus objectius. Mantingues la calma durant la prova i no et deixis portar pels nervis.

LLEGEIX LES PREGUNTES AMB ATENCIÓ ABANS DE RESPONDRE. Assegura’t d’entendre el que se t’està preguntant abans de respondre.

Recorda que la preparació adequada és clau per tenir èxit a la selectivitat, i que el teu esforç i dedicació seran recompensats.

FONTS CONSULTADES

GOMEZ, A (2019). Consejos para mejorar la concentración para estudiar. Article extret del lloc web següent: https://www.educalive.com/blog/mejorar-concentracion-estudiar

MORIN, M (2021). ¡Fuera nervios! 22 consejos para afrontar la EBAU/EVAU. Article extret del lloc web següent: https://isic.es/blog/fuera-nervios-22-consejos-para-afrontar-la-ebau-evau/

EDUCA WEB. Consejos prácticos para superar la prueba de selectividad. Article extret del lloc web següent: https://www.educaweb.com/contenidos/educativos/selectividad/consejos-practicos-superar-prueba-selectividad/Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra