CONSELLS NUTRICIONALS POST-NADAL

CONSELLS NUTRICIONALS POST-NADAL

Un cop acabades aquestes festes en les que hem passat dies de celebració, menjar fora de casa o fora d’horaris, menús no tant habituals, quantitats més grans… cal tornar a la normalitat!

Que aquests dies haguem sigut més flexibles és normal i evidentment no passa res. Són dies de gaudir, de família, de capritxos i espero que els hagueu gaudit  moltíssim però arriba gener i és un moment ideal per a fer neteja d’hàbits que hem anat acumulant aquests nadals. Això no vol dir deixar de menjar o ser restrictius. Ni molt menys, simplement és cuidar-se i tornar a la rutina.

CONSELLS NUTRICIONALS

 • SIGUEM COHERENTS. Els dies festius, de dinars o sopars, de sobretaules amb torrons i copes de cava són 4 dies a l’any. No cal preocupar-se si ens mengem un polvoró o dos! 4 dies a l’any no poden tombar tota la feina feta durant un any sencer. Un cop acabades les festes hem de fugir de dietes restrictives, de batuts detox i pastilles miraculoses.
  El canvi d’any és un bon moment per a fer-nos propòsits saludables, per donar-nos prioritat i per mimar-nos. Però de manera coherent. No és saludable començar una dieta súper restrictiva i pretendre seguir-la al 100%. Els hàbits dietètics no només fan referència a allò que mengem sinó també a la part emocional que ens provoca el menjar, al plaer i a la vida social que comporta. Per tant, anar marcant petits objectius i anar-los complint poc a poc ens aportarà molts més beneficis que no pas una dieta per compensar els excessos. Les dietes no són les nostres enemigues, però han d’estar sempre supervisades per un professional per tal de adaptar-les a cadascú.

 • MENJA MÉS FRUITA I VERDURA. Aquests grups d’aliments són una font de micronutrients com les vitamines i els minerals i també cal destacar la seva aportació de fibra. Recordeu que les racions ideals són 2 de verdura i 3 de fruita al dia. Això ens ajudarà a reposar vitamines i minerals ja que segurament aquests dies no hi hem parat tanta atenció a aquests nutrients. D’altra banda, la fibra ens ajudarà a saciar-nos.

 • RECORDA APORTAR PROTEÏNA TANT PER DINAR COM PER SOPAR. Aquesta proteïna pot ser d’origen animal (carn, peix i ous) o bé d’origen vegetal (llegums, derivats de la soja, cereals integrals, llavors…). Aquests aliments també ens aportaran sacietat i ens ajudaran a preservar, mantenir i/o augmentar la nostra massa muscular.

 • AUGMENTA L’ACTIVITAT FÍSICA. Si no tenim costum d’anar al gimnàs, d’un dia per l’altre no podem pretendre anar-hi 7 dies a la setmana 2 hores cada dia. Hem d’adaptar els nostres objectius a les nostres possibilitats. Si no tenim costum d’anar al gimnàs pot ser fins i tot contraproduent ficar-nos uns objectius fora del nostre abast, podem generar una frustració i fins i tot lesions.
  Podem començar per augmentar els passos diaris, sortir a caminar més, reduir les hores de sofà… Evidentment, si a això pots afegir sessions de musculació o exercicis cardiovasculars serà genial! Però amb consciència i sense pressa.

 • BEU MÉS AIGUA. Sé que a molts de nosaltres ens costa recordar-nos de beure aigua però és molt important hidratar-nos correctament. Si et costa pensar en beure aigua, et recomano que tinguis sempre a la vista una ampolla gran d’aigua. És una manera de recordar-te’n i també de donar-te compte de la quantitat que beus.
  Pensa que també compten les infusions, les sopes, els brous…

 • NO ET SALTIS ÀPATS O INTENTIS COMPENSAR. El cos no entén aquestes restriccions i lo únic que aconseguiràs és un malestar, ansietat o sentiment de “càstig”. No ha de ser així, pensa en tot els que has gaudit aquests dies ! Passar gana cedeix les nostres decisions al nostre estomac.

Recordeu que no tot és de la nit al dia, la pressa no és mai bona companyia.


Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra