APRÈN A SER POSITIU/VA!

APRÈN A SER POSITIU/VA!

Malauradament, l’ésser humà venim programats per fixar-nos o donar més importància a les coses negatives que ens passen. Aquest comentari el faig servir gairebé cada dia a consulta quan veig que la persona que tinc al davant és o es mostra pessimista o negativa en algun aspecte.

En els adults acostumo a posar el següent exemple: Quantes vegades el teu cap pot criticar una tasca que has fet? I quants cops t’elogia una tasca correcta (i no parlo de perfecta!). Quants cops et feliciten per arribar abans a la feina? I com acostumen a reaccionar si arribes una mica tard? En el cas dels nens, per sort, es comença a elogiar les tasques correctes diàriament!

El més important en aquests casos es valorar el com viu cada persona aquestes situacions i com afecta en el seu dia a dia.

Una crítica, un conflicte, o qualsevol situació que consideres negativa ja provoca que el teu dia sigui horrorós?  En l’article d’aquesta setmana de CAPSI volem ajudar-te a fer que siguis una persona més positiva!

BENEFICIS DE SER POSITIU

Fer un gir cap a la positivitat pot canviar la nostra forma de veure la vida millorant la nostra felicitat, salut i benestar en general. Podem tenir èpoques en que estem més fluixos, més desmotivats, més negatius, etc. en les que si fem cas o ens deixem portar per les nostres emocions (negatives!) fa que el nostre dia a dia sigui pitjor del que realment és.

Les persones tenim la capacitat de poder decidir entre veure el got mig ple o mig buit. Per tant, siguin quines siguin les circumstàncies podem decidir veure el costat positiu ja que sempre hi ha la part positiva. Fent-ho, què podem aconseguir?

 • Ser positiu atreu més positivitat: Si et focalitzes en ser més positiu/va notaràs que succeeixen més coses bones a la teva vida. Entra en una espiral positiva!
 • De la mateixa manera que la negativitat… Ser positiu és contagiós!
 • La positivitat atreu noves oportunitats: veure les coses pel costat positiu et permetrà arribar més fàcilment als teus objectius i confiar més en tu mateix/a. Per tant podem afegir que ser positiu et pot conduir a l’èxit!
 • Ser positiu millora la teva motivació! Sentir-te capaç d’aconseguir objectius motiva a seguir endavant.
 • Veure el got mig ple millora la teva autoestima! Fixa’t en el moment present, no pensis en el passat ni en el futur, i gaudeix-lo!
 • Ser positiu és un dels camins per sentir-te feliç: quan et centres en les coses o fets positius et farà sentir més feliç, més tranquil i satisfet en general. Has vist mai algú que sigui negatiu i estigui feliç?
 • Ser positiu millora la teva salut, redueix l’estrès! A més a més, hi ha estudis que demostren que, per exemple, davant una intervenció quirúrgica mostrar-se optimista (per tant, reduint l’estrès!) hi ha més probabilitats de resultats exitosos.
 • Continuant en l’àmbit de la salut, ser positiu reforça les teves defenses, aconsegueix un sistema immunitari més fort i més capaç de protegir-te. Els períodes llargs d’estrès i de preocupacions debiliten la teva salut.
 • Ser positiu millorarà les teves relacions socials permetent-te comunicar-te millor ja que et podràs mostrar més obert. També et serà més fàcil trobar solucions per resoldre conflictes amb el teu entorn.

COM PODEM ACONSEGUIR SER MÉS POSITIUS?

Tots nosaltres tenim dies en què ens sentim fluixos i, per tant, una mica negatius. Conflictes, discussions, cansament, falta d’energia, dificultats laborals, o simplement patir algun problema relacionat amb la salut mental que ens faci estar negatius davant la vida. Per aquest motiu us volem donar uns consells per fer un gir i ser més positius en el nostre dia a dia:

 • Sigues conscient de com et sents en cada moment i quan et trobis en alguna situació que et faci sentir quelcom negatiu, o davant de diàlegs interns negatius, controla les teves emocions, per exemple substituint el pensament negatiu de la situació que vius per un altre de positiu, com podria ser una anècdota positiva, un acudit, etc.
 • Comença el teu dia fent alguna cosa que et faci sentir bé o que et faci feliç. Començar el dia fent quelcom positiu ajuda a que el dia es mantingui correcte.
 • Pensa en 3 coses positives que hagis tingut al dia per convertir el teu dia de negatiu a positiu. Per exemple, pot haver-hi dies en què et puguis dir que l’entrepà de l’esmorzar estava molt bo, que has tingut un somni bo i que una persona t’ha saludat en un ascensor amb un somriure. Cal estar atent a saber percebre coses positives (recorda que tot allò negatiu té molta força en nosaltres!!)
 • Riu! Riure t’ajuda a mantenir-te en un estat positiu! Els sentiments positius produeixen certes substàncies que fan que et sentis bé de la mateixa manera que els sentiments negatius són contraproduents per nosaltres. Aprèn més sobre el riure en el seguent link EL RIURE – Centre Andorrà de Psicologia (capsiandorra.com) .
 • Intenta rodejar-te de persones que et facin sentir còmode i amb les que puguis tenir converses positives. Valora tot allò positiu que t’aporta la gent del teu voltant!
 • Sigues generós i comparteix amb les altres persones!
 • Confia amb tu! Tot i que en un inici et pot semblar que sigui un argument una mica forçat! A base d’anar practicant-ho et sortirà de forma automàtica.

S’ha demostrat que les persones que viuen de forma positiva viuen més anys i millor que les persones negatives. Focalitzar en allò positiu és entrenable i ho pots escollir! Per tant… Comença a mirar la vida des d’una perspectiva més positiva! Tot són beneficis!

FONTS CONSULTADES

 • Centro Psicológico Cepsim (Abril 2022) 10 características de las persones positivas.  Personalidad: Psicología y Mente.

https://psicologiaymente.com/personalidad/caracteristicas-personas-positivas

 • Torres, A. (Actualitzat a octubre 2022). 165 frases positives cortas para vivir el día a día con optimismo. Frases y reflexiones: Psicología y Mente.

https://psicologiaymente.com/reflexiones/frases-positivas

 • Vélez, M. (29/04/2020) Sé positivo! Emociones: Bienestar. La Mente es Maravillosa

https://lamenteesmaravillosa.com/se-positivo/Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra