AFECTACIÓ NEUROCOGNITIVA DURANT LA MENOPAUSA

AFECTACIÓ NEUROCOGNITIVA DURANT LA MENOPAUSA

La menopausa es considera el període de la vida de la dona en el qual no presenta la menstruació de forma definitiva. Així i tot existeix un període previ anomenat perimenopàusic on les hormones femenines comencen a disminuir. Aquest període pot abraçar fins a dos anys abans de la menopausa i sovint apareixen alteracions de la menstruació (cicles més curts, irregularitat dels cicles, etc.).


Diferents estudis mostren ja en aquest període queixes subjectives de moltes dones en referència al seu rendiment cognitiu especialment en la memòria però també de la capacitat d’atenció i en la velocitat de processament del cervell.


Aquestes queixes s’han arribat a evidenciar en els estudis analitzant el rendiment en dones abans del cicle perimenopàusic, en la menopausa i posteriorment en etapes posteriors.


Les dones desconeixen que aquestes pèrdues que a vegades reben el nom de “deteriorament cognitiu lleu” són probablement el resultat del descens d’estrògens i es consideren que aquests tenen un efecte protector sobre el sistema nerviós. Això provoca que moltes dones s’espantin quan observen aquest descens cognitiu en elles i arribin a pensar que estan iniciant un procés de demència. Afortunadament, no és així i convé que els especialistes en salut mental i metges generalistes coneguin aquesta simptomatologia per tranquil·litzar-les i per assessorar-les en el procés.


És aconsellable realitzar exàmens mèdics per descartar estats de carències i també ajudar-les a desenvolupar estratègies compensatòries de les dificultats que presenten.


Als Estats Units s’ha anat utilitzant la teràpia substitutòria amb estrògens encara que alguns estudis a llarg termini ho correlacionen amb l’aparició de determinats càncers i per això és una opció controvertida.


Així doncs, a més de diferent simptomatologia física pròpia de la menopausa hem d’afegir l’aparició de simptomatologia neuropsicològica que pot ser minimitzada amb un estil de vida saludable, exercici físic i estratègies compensatòries.


FONTS CONSULTADES

  • Conde D.M, et al: “Menopause and cognitive impairment” World Journal Psychiatry,  agost 2021 
  • Dorador-González , M et al. : “Trastorno neurocognitivo leveen el climaterio con evaluación cognitiva Montreal”. Revista Chilena de Neuropsicología, num. 13. 2018
  • Gael, A et al: “The menopause transition and cognition”. JAMA, 2020
  • Tellas, A.: “La influencia de la menopausia en el deterioro cognitivo”. Extret del lloc web: Micof.es
  • Brizendine, Louann: “El cerebro femenino”. Ed. RBA libros. 2007.Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra