18 gen. BLUE MONDAY: EL DILLUNS MÉS TRIST?
En quantes ocasions durant aquesta setmana has sentit parlar del “Blue Monday”? Algú que coneixes n’ha fet referència? Potser pels mitjans de comunicació? I tu, et sents trist per que és “Blue Monday”?
Es considera que el tercer dilluns del mes de gener se celebra el “Blue Monday”, el dia més trist de l’any. Aprofitant que el dia 15 cau en aquesta setmana, en l’article de CAPSI d’aquesta setmana us volem explicar què és i d’on sorgeix aquesta “tradició”.
D’ON SORGEIX EL CONCEPTE “BLUE MONDAY”?
Cliff Arnall, un professor, especialitzat en psicologia, de la Universitat de Cardiff, va descobrir, al 2005, la fórmula matemàtica que determina el dia més trist de l’any. Va assegurar que és el dia en què s’acumula més tristesa o més càrrega negativa en el nostre cos degut al final de l’època nadalenca, amb totes les despeses que comporta l’època de Nadal, la famosa “cuesta de enero”, la tornada a la feina i als estudis, la tornada a casa per moltes famílies lluny de les seves llars, els propòsits de 2024 que no s’han començat a complir, la climatologia i a més a més de les poques hores diürnes que tenim en aquesta època de l’any.
Per la cultura anglosaxona i la psicologia dels colors, el color blau s’associa a l’emoció de la tristesa, és per aquest motiu que aquest dia s’anomena Dilluns Blau.
A mode de curiositat ens agradaria mostrar-vos la fórmula del Blue Monday que va proposar Cliff Arnall:
1/8C+ (D-d) 3/8xTI MxNA
La C fa referència al clima; La D als deutes pendents de les festes de Nadal; d són els diners que cobrarem a final del mes de gener; T fa referència al temps transcorregut des de Nadal i I és el temps que ha passat de l’últim intent de deixar un mal hàbit. Finalment, M són les motivacions que encara ens queden i NA representa la necessitat d’actuar per canviar tot allò negatiu que ens envolta.
Analitzant la fórmula anterior podem arribar a la conclusió que efectivament es pot considerar un dia (o una època) on abunda la tristesa i la desmotivació. Al gener acostuma a fer fred i es fa de nit de seguida, també degut a la climatologia podem sumar-hi tots els constipats i grips! Gran part de la població gasta molts més diners dels habituals en les festes nadalenques, i els sous acostumen a ser els mateixos (encara sort per les persones que han rebut una paga doble!), a tothom li costa arrencar a la feina després d’unes vacances; els propòsits que ens marquem a final d’any de forma tan convençuda i que després no complim, etc. Fàcilment podem entendre la fórmula del Blue Monday!
Si ens agafem a aquesta tradició, vol dir que les persones que pateixen depressió, aquell dia encara tenen més depressió? O les persones que no tenen cap tipus de simptomatologia emocional aquell dia estan tristos?
EL BLUE MONDAY, MITE O REALITAT?
Val a dir, que la idea del Blue Monday va sorgir a 2015 a arran d’una campanya de màrqueting de “Sky Travel”, una companyia d’aerolínies que, per cert, va acabar fent fallida un temps després. Però el concepte en si, és considerat com una pseudociència per no tenir base científica. Moltes persones poden sentir una tristesa especial en el Blue Monday, però també en tot el mes de gener en general, no ha de ser específicament un dia. El fet de fer-ne una campanya o estratègia de màrqueting es relaciona amb animar-nos a fer compres o anar de rebaixes per tal de millorar el nostre estat d’ànim: “em compraré això per sentir-me més feliç, que avui és Blue Monday!”
El problema el trobem amb les persones que se senten predisposades o vulnerables a sentir-se més tristes quan saben que aquell dia és el dia més trist de l’any.
La tristesa és una emoció bàsica habitual en les persones i que no necessàriament ha de tenir associats problemes de major gravetat. Tot i així, és important identificar-la i gestionar-la adequadament amb l’objectiu d’evitar que s’instal·li com a trastorn.
CONSELLS PER SUPERAR EL BLUE MONDAY
Seguint amb el fil de l’article d’aquesta setmana us proposem uns consells per superar el Blue Monday, però a nosaltres, com a psicòlogues, ens agrada més poder oferir-vos uns consells per aprendre a gestionar i combatre la tristesa o els dies en què ens sentim més fluixos emocionalment.
- Mantingues contacte amb la gent que t’estimes, tant sigui de forma presencial com telemàtica. Si és cara a cara, millor!
- Practica exercici físic regularment.
- Segueix una dieta equilibrada i sense excessos.
- Millora la teva qualitat de la son.
- Gaudeix de temps especial per tu, mira una pel·lícula, fes-te un bany relaxant, surt a caminar, etc.
- Vesteix-te amb roba que et faci sentir còmoda i atractiu/va. Sovint si sentim tristesa no cuidem la nostra imatge.
- Pensa en coses positives del teu dia, o planifica quelcom positiu per aquell dia.
- No et deixis portar per pensaments negatius, esquiva’ls.
No permetis que una estratègia publicitària condicioni el teu dia, i menys si és amb emocions negatives. El mes de gener és dur, però no necessàriament cal relacionar-lo amb la tristesa o la depressió.
Segons l’ONU, el dia 20 de març se celebra el Dia Internacional de la Felicitat! Què us sembla si li posem un nom amb anglès i amb més ganxo? Podem aconseguir que influenciï més en les emocions positives de les persones, tal com fa el “Blue Monday”!
FONTS CONSULTADES:
Alba Hoyos, E. (10/01/23). Cuándo es el Blue Monday 2023, el día mas triste del año. Article d’actualitat: los 40 Principales..
https://los40.com/los40/2023/01/10/actualidad/1673352077_451450.html?outputType=amp
H.A (15/01/24). Blue Monday 2024: Qué es y por qué hoy es el día más triste del año. Agenda: El Mundo.
https://www.elmundo.es/como/2024/01/15/65a12114e85ece96798b45b9.html
Sardiña, R (15-01-24) Blue Monday 2024: ¿por qué hoy, 15 de enero, es el día mas triste del año? El Periódico.
https://amp.elperiodico.com/es/extra/20240115/blue-monday-15-enero-dia-mas-triste-2024-dv-80963822
Segueix-nos a: