VIDA ACTIVA

VIDA ACTIVA

Al principi pot semblar molt fàcil abandonar la vida sedentària. No obstant això, no tothom pot posar-se de la nit al dia a fer esport. L’ideal seria començar de manera progressiva a educar la nostra manera de viure. Al inici podríem començar incloent petites novetats en la nostra rutina diària. A poc a poc anirem veient que es converteixen en hàbits que ens fan sentir molt bé.

  • Podríem començar, per exemple, per anar caminant al treball. Si no és possible tot el camí, potser baixant un parell de parades abans en l’autobús o en el metro podria ser una idea. També podríem anar a recollir als nens caminant en lloc d’utilitzar el cotxe.
  • Si vius en un edifici alt, comença a evitar l’ascensor de tant en tant. Aprofita els descansos del treball per a fer una passejada curta i estirar les cames. Això aconseguirà exercitar el teu cos i tranquil·litzar la teva ment
  • Quan el temps així ho permeti, podries regalar-te un passeig tot sol després del treball. Comença amb 15 minuts i ves augmentant el temps segons et vingui de gust. Ja veuràs com t’acostumes a això i el dia que no el facis el trobaràs a faltar.

Amb el temps, segons vagis sentint-te millor segur que et vindrà de gust fer més exercici. L’ideal és que trobis aquella activitat o activitats que més t’agradin. Intenta practicar-les almenys un parell de vegades per setmana. Pots triar la dansa, el tennis, la bicicleta, o potser el senderisme.

RECORDA: la base per a gaudir d’una bona salut està moltes vegades a canviar els nostres hàbits. Necessitem nodrir-nos adequadament i activar-nos fent coses que aportin al nostre benestar integral. Per a cuidar la nostra ment, us anirem explicant diferents tècniques que poden ser grans aliades en el vostre camí per a una vida saludable. Són tècniques molt senzilles que reduiran l’estrès i milloraran el teu benestar.

BENEFICIS PSICOLÒGICS DE LA PRÀCTICA D’EXERCICI FÍSIC

Durant les últimes dècades, els investigadors han anat descobrint com practicar exercici pot millorar les nostres funcions cognitives, i independentment de l’edat o la condició física, els estudis han demostrat que dedicar un temps per a l’exercici també produeix molts beneficis per al nostre benestar mental. “Exercitar-se regularment és bo per a l’humor, la memòria o l’aprenentatge”, explica el psiquiatre John Ratey de l’Escola de Medicina d’Harvard, autor del llibre “La Ciència Nova i Revolucionària de l’Exercici i el Cervell”. 

Si no acostumes a practicar exercici diàriament o si ets dels que et costa posar-te el xandall, pren atenció. A continuació, des de CAPSI, us presentem els 10 beneficis psicològics de practicar exercici.

  1. Produeix químics de la felicitat: Córrer uns quants quilòmetres pot ser dur, però val la pena! L’exercici afavoreix l’alliberament de endorfines, unes substàncies químiques que produeixen sensació de felicitat i eufòria. Els estudis han demostrat que alleugen símptomes d’una depressió. Per aquest motiu, els psicòlegs recomanen que les persones que sofreixen depressió o ansietat millorin la seva qualitat de vida incloent l’exercici en les seves vides. Si no ets una d’aquestes persones que practica activitat física diàriament, amb practicar exercici 3 dies a la setmana durant mitja hora pots millorar el teu humor instantàniament.
  1. Redueix l’estrès: Després d’un dur dia de treball, no hi ha res millor que anar a desconnectar jugant al pàdel, trepitjant el gimnàs o caminant per la muntanya. Un dels beneficis psicològics de la pràctica d’activitat física és que redueix l’estrès. A més, l’exercici també incrementa la producció de noradrenalina, un químic que pot moderar la resposta del cervell a l’estrès. Així que posa’t la roba d’esport i a suar una miqueta, que l’exercici millora l’habilitat del nostre cos a l’hora de tractar amb la tensió que l’estrès produeix després de tanta oficina i tantes preocupacions del dia a dia.
  1. Millora la teva autoestima: Veure’t millor físicament et farà sentir bé. L’exercici continu millorarà la imatge de tu mateix i millorarà la teva autoestima. Independentment del pes, l’edat o el sexe, l’exercici físic pot elevar la percepció positiva de l’atractiu d’un mateix, i, en conseqüència, fer que et valoris més.
  1. Millora les teves relacions socials: A mesura que la percepció de tu mateix i la teva salut emocional milloren, les teves relacions socials també poden millorar. A causa del teu augment d’autoconfiança tindràs més possibilitats d’arribar als altres, i si realitzes esport en grup, és d’esperar que coneguis gent nova.
  1. Alleuja l’ansietat: Els neurotransmissors alliberats durant i després de practicar exercici poden ajudar la gent que sofreix ansietat a calmar-se. Un passeig amb bicicleta o algun exercici aeròbic de mitjana o alta intensitat, poden reduir els símptomes que l’ansietat produeix. L’esport i l’exercici, per tant, no sols serveixen per a cremar greix o guanyar múscul.
  1. Prevé la deterioració cognitiva:  A mesura que ens fem majors s’incrementa el risc de sofrir malalties degeneratives com l’Alzheimer, especialment a partir dels 45 anys. Realitzant activitat física principalment entre els 25 i els 45 anys s’aconsegueix augmentar les substàncies químiques del cervell que prevenen la degeneració de les neurones de l’hipocamp.  A més, practicar exercici físic de manera regular i adaptant l’exigència per a la gent gran, està associat amb un menor risc de mortalitat. Principalment, a conseqüència d’un efecte protector cardiovascular, l’activitat física disminueix el risc de sofrir un infart cerebral i millora la funció cognitiva reduint el risc de patir demència i Alzheimer.
  1. Millora la teva memòria: Practicar exercici regularment millora la teva memòria i l’habilitat d’aprendre coses noves, perquè incrementa la producció de cèl·lules de l’hipocamp que són responsables de la memòria i l’aprenentatge. La recerca en aquest camp relaciona positivament el desenvolupament cerebral dels nens amb la condició física d’aquests. Això no solament succeeix en el cas dels menors, els majors també poden millorar la seva memòria entrenant. Un estudi de Winter i Breitenstein (2007), va demostrar que realitzar sprints millora l’adquisició i retenció del vocabulari en els adults.
  1. Augmenta la teva capacitat cerebral: En fer exercici el teu cervell produeix més neurones i més connexions entre elles, fenomen que es coneix com a neurogènesi. Per tant, el teu cervell guanyarà forma i augmentarà la seva capacitat d’aprenentatge. En una recerca de Vaynman, Ying i Gomez-Pinilla, es va demostrar que un entrenament intens augmenta els nivells d’una proteïna coneguda com BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) que es troba en el cervell, i que es creu que influeix positivament en la presa de decisions, en el pensament i l’aprenentatge.
  1. T’ajuda a ser més productiu: Una recerca de Schwarz i Hasson (2011) va concloure que els treballadors que practiquen exercici o esport regularment són més productius i tenen més energia que els seus companys sedentaris.  A més, si acudim a practicar esport al migdia, en la pausa del menjar, o abans d’anar a treballar, l’activitat ens ajudarà a mantenir-nos més actius al llarg de la jornada, evitant moments de baixada o de falta d’atenció en el treball.
  1. Ajuda a controlar l’addicció: El cervell allibera dopamina (el neurotransmissor de la recompensa) en resposta a un estímul plaent com el sexe, les drogues o els aliments. Desafortunadament, hi ha gent que es torna addicta i dependent a les substàncies que produeixen el seu alliberament en grans quantitats. La pràctica d’exercici pot ajudar en la recuperació de l’addicte, perquè les sessions curtes d’exercici tenen un efecte positiu en els addictes a l’alcohol o les drogues.

En resum, l’exercici físic és natural, és fàcil, t’ajuda a millorar la qualitat de vida,

augmenta la teva autoestima, prevé malalties i millora el teu aprenentatge.



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra