TOC D’AMORS

TOC D’AMORS

Segur que no m’estima”, “estic convençut/da que m’enganya”, “serà la meva mitja taronja o m’estic equivocant?”, “la meva parella se sentirà atreta per mi?” “segur que està pensant en deixar-me”, “per què no em contesta al missatge?? Segur que ja no vol saber res de mi!”.

Què passa si tots els comentaris, dubtes i pensaments anteriors ens els formulem de forma constant i recurrent?

Doncs, genera molt malestar i patiment, molta angoixa i fins i tot conflictes en una relació de parella. Són comentaris característics de les persones amb TOC d’amors, que en els últims temps està més present en les nostres consultes, possiblement per l’aparició, i el gran ús, de les aplicacions per conèixer persones i tenir cites. En aquestes App, com podria ser Tinder, Meetic, Adoptauntio, etc. entra en joc el factor de la immediatesa per conèixer persones i en rebre missatges, les emoticones, els match, etc. Però en el cas de no obtenir aquesta atenció a l’instant pot provocar que la persona entri en una espiral de pensaments obsessius, de dubtes i d’angoixa. Aquesta setmana a l’article de CAPSI descobrirem què és el TOC d’amors.

QUÈ ÉS EL TOC D’AMORS?

Abans d’introduir-nos en el que és el Toc d’amors, és necessari fer una breu pinzellada del que és el trastorn obsessivocompulsiu (TOC).

El trastorn obsessivocompulsiu es caracteritza per la presència d’obsessions, definides com a idees, pensaments o imatges persistents que la persona considera intrusives i que provoquen malestar o ansietat significativa; i/o per compulsions, que són les conductes que realitza la persona per fer front a les obsessions que presenta les quals provoquen un deteriorament important del seu dia a dia, com la pèrdua de temps.

El Toc d’amors és un subtipus de trastorn obsessivocompulsiu (que de moment no apareix en els manuals) en el que l’objecte principal de l’obsessió és la parella o la relació amorosa. Les persones que el pateixen lluiten constantment contra pensaments intrusius que els poden portar a patir idees catastrofistes sobre la seva pròpia relació. Aquest pensament intrusiu és sovint el dubte si l’amor existent en la relació de parella és real o no, que en aquest cas seria l’obsessió.

Moltes persones amb TOC tendeixen a adaptar-se a la seva parella d’una forma poc adequada o desproporcionada. Això significa viure i actuar en funció del que necessiti la parella deixant de banda les seves pròpies necessitats o desitjos. Cal esmentar que aquest tipus de TOC també es pot donar quan la persona està obsessionada amb la seva ex-parella, no únicament amb la parella actual.

PER QUÈ SORGEIX EL TOC D’AMORS?

Sovint els dubtes que es poden tenir degut a una situació puntual (parlar molt amb una persona del sexe contrari, una mirada, etc.) poden desencadenar el trastorn. No obstant, en algunes ocasions els dubtes apareixen quan la parella decideix tenir un major compromís o bé quan la relació és menys intensa que en un inici. També poden aparèixer els dubtes o les obsessions per pors o desconfiança de relacions anteriors; segons el viscut de la separació dels pares en la infantesa o bé pel component genètic que tenen els trastorns obsessius compulsius.

Tot i així, és important remarcar que un dels principals desencadenants és que les persones amb TOC d’amor comparen contínuament la seva relació amb la relació de parella que tenen els altres, ja sigui d’amistats o de les pel·lícules romàntiques, molt sovint idealitzades, que puguin veure a la televisió. Consideren que la seva pròpia relació és de menor intensitat o que no hi ha una connexió emocional perfecta i, per tant, se senten insatisfetes amb les seves relacions amoroses.

QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES DEL TOC D’AMORS?

A més a més dels pensaments intrusius amb relació a la intensitat o la veracitat de la relació amb la parella, hi ha una sèrie de símptomes característics d’aquest tipus de TOC.

  • Preocupació excessiva i obsessiva per plans del present i del futur.
  • Inseguretat.
  • Evitacions i restriccions socials: Algunes persones amb TOC d’amors opten per tancar-se a casa amb la parella i així evitar situacions perilloses que els provoca angoixa. D’aquesta manera van restringint el seu cercle social i la relació de parella acaba convertint-se amb un tipus de presó.
  • Incertesa de si la persona que es té al costat és l’adequada o no. Es mantenen en el dubte constant buscant proves per determinar si la persona que tenen al costat és l’adequada. Qualsevol senyal de dubte genera ansietat i acaba convertint-se amb una obsessió.
  • Intrusions visuals que intensifiquen els pensaments obsessius, com per exemple, imaginar-se a un mateix/a amb una altra persona o a la parella sent infidel.
  • Dubtes del sentiment que la parella i sentiments de gelosia: “m’estima de veritat?”, “segur que vol estar amb la persona amb qui parlava abans”.
  • Necessitat de rebre constantment l’aprovació o l’afecte de la parella.
  • Pensament en tot o res. No es contempla la possibilitat de resoldre un conflicte de relació, per la persona amb TOC d’amors la relació és intensa i satisfactòria o no hi ha relació.
  • Baixa tolerància a la frustració; actualment moltes persones tenen la necessitat que es contestin els missatges de la forma més immediata possible. “No em contesta, segur que ja no vol saber res de mi!”.
  • Sensació de culpabilitat permanent: els dubtes en la seva relació amorosa genera molt sentiment de culpa, ja que són sentiments que la persona preferiria no tenir. Les idees de “no hauria de dubtar d’ell/a”, “mereix algú millor” provoca molta pertorbació i els fa sentir malament.
  • Es qüestiona les qualitats de la seva parella, fet que acaba provocant conflictes.
  • Recerca freqüent per Internet de com és la relació perfecta, de com detectar infidelitats, etc.
  • Aparició de simptomatologia ansiosa i/o depressiva.

TRACTAMENT

Moltes persones amb TOC d’amors estan habituats als dubtes, a les obsessions i veure com cap parella és compatible amb les seves expectatives i necessitats; i viure una relació amorosa així no és saludable, ja que provoca ansietat.

Els tractaments que tenen una major eficàcia en els TOC són els que combinen els psicofàrmacs amb la teràpia cognitiva conductual en la que la persona aprèn a identificar i a canviar els seus pensaments obsessius.

Si et qüestiones de forma constant si estimes a la teva parella o si la teva parella t’estima prou, de si ell/a no et mereix, si et poses molt nerviós/a quan la parella no està responent de forma immediata els teus missatges, etc. és probable que estiguis desenvolupant un TOC d’amors. Una bona solució és buscar ajuda psicològica per aconseguir les eines adequades per eliminar les obsessions i mantenir una relació de parella satisfactòria.

Com és evident, en les relacions amoroses, d’amistat, etc. res és segur, no podem saber si la relació és la ideal o si serà per sempre. No obstant, hem d’aprendre a viure amb aquesta incertesa, això sí, sense angoixa!

FONTS CONSULTADES

  • Fernández García, A. (22 noviembre 2021). TOC de amores: qué es, síntomas y tratamiento. Psicología-Online: Psicología clínica.

https://www.psicologia-online.com/toc-de-amores-que-es-sintomas-y-tratamiento-6041.html

  • DSM-IV-TR.(2000). Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Estados Unidos: Masson.

  • Sabater, V. (25 octubre 2020). TOC de amores o relacional: el afecto atrapado en la duda obsessiva. La Mente es Maravillosa: Psicología Clínica.

https://lamenteesmaravillosa.com/toc-de-amores-o-relacional-el-afecto-atrapado-en-la-duda-obsesiva/



Segueix-nos a:

@capsiandorra
@capsiandorra